Önismeret szülőként a tudatosság útján

Az előző cikkemben arról írtam, hogy mik azok a családi szituációk, melyek a gyermek születésével megváltoznak, átalakulnak, és milyen változásokat, fordulatokat hoz a családba a gyermek érkezése, melyekre előre felkészülni szinte lehetetlen. Csak akkor tudjuk családi életünk harmóniáját fenntartani, ha a szülővé válás útját, és azzal járó útkereszteződéseket tudatosan kezeljük.

Előző cikkemet itt találod >>>

Mit is jelent tudatos szülőnek lenni?

Tudatos szülőnek lenni annyit jelent, mint megfigyelni és felismerni azokat a körülményeket, helyzeteket és családi szituációkat, melyeket stresszhelyzetként élünk meg a mindennapokban. A következő lépcsőfok az, amikor ezekre a diszharmóniát okozó eseményekre célorientált és megoldásfókuszú reakciókat tudunk önmagunkból előhívni.

Ahhoz, hogy tudatos szülőkké váljunk, akik képesek megteremteni az otthon szerető légkörét, valamint családi élet mindennapjait a családtagok harmonikus és boldog együttműködésével, a következőket kell megvizsgálnunk és átértékelnünk magunkban:

1. Van - e ÉN - IDŐ?

A szülő kiegyensúlyozottsága, stabilitása a legfontosabb alappillére a harmonikus családi élet megteremtésének. Nagyon fontos, hogy minden szülőnek legyen önálló ideje, ami napi/heti/havi/2 havi időintervallumonként rendszeresen megismétlődik. Ilyenkor szentelhessen azokra a dolgokra figyelmet és energiát, melyeket szeret, melyek Őt töltik fel. Lehet ez egy hobbi, vagy egy könyv, akár a barátokkal való találkozás, bármi, ami számára energizáló, vitalizáló hatással van.

2. Van - e MI - IDŐ?

A párkapcsolat/házasság a család motorja. A szülők hajlamosak arra, hogy amikor megszületik a kisbaba, onnantól csak szülői minőségüket élik, és elfelejtik azt, hogy Ők nem kizárólag édesanya és édesapa, hanem feleség és férj is.
A kisbabának és később a fejlődő gyermeknek kiegyensúlyozott kapcsolatban élő anyukára és apukára van szüksége. Nagyon fontos, hogy a meghittséget, a romantikát, a beszélgetéseket, apró figyelmességeket, illetve bizonyos időközönkénti rendszeres kettesben töltött programokat beiktassunk az életünkbe. Ezek feltöltik és kisimítják a kapcsolat energetikáját, így a gyermekünkkel töltött közös időben, és a mindennapok mókuskerekében is jobban tudunk együttműködni. A gyermekét egyedül nevelő szülőknél pedig az ÉN - IDŐ fontossága halmozottan jelenik meg.

3. Van - e családi munkamegosztás?

Fontos kérdés, és rengeteg probléma forrása és okozója tud lenni, amikor a családi élettel kapcsolatos teendők kizárólag egyik vagy másik félre hárulnak. Bármilyen leterheltek is vagyunk, muszáj kompromisszumokat kötnünk egymással, és egy hatékony, jó stratégiával felépített munkamegosztást kell megterveznünk, ezáltal érezzük, hogy számíthatunk egymásra, nem vagyunk egyedül, illetve otthonunk légköre is a szereteten alapuló együttműködést fogja tükrözni.


4. Megfigyeljük - e a különböző helyzetekre adott reakcióinkat?

A tudatos szülővé váláshoz a tudatos figyelmen keresztül vezet az út. Nagyon gyors változásokat és a stresszes helyzetek csökkenését tudjuk elérni akkor, ha az ilyen szituációkban egy kicsit megállunk, hátrébb lépünk önmaguktól is, és megvizsgáljuk, mik azok a reakcióink, amiket ilyenkor rendszeresen megismétlünk. Valószínű ezek a reakciók folyamatosan visszatérnek, ismétlődnek és nem vezetnek célra.
Új, célorientált és megoldásfókuszú reakciókat dolgozzunk ki, melyek a gyermek számára is újdonságként hatnak, megnyugtatóak és a pozitív megerősítésekre építenek.

5. Pozitív megerősítésekre építkezzünk

Nem tanácsos és semmiképpen nem célravezető a gyermekben a "nem szabad" kifejezést erősíteni. Ez a szóösszetétel már önmagában is kényszerítő és parancsoló erővel bír, mely a gyermekben éppen abban az életkorban, amikor a saját tudata felébred, és az önállóságot tanulja, egyedül az ellentartást és a dacot tudja kiváltani.
Mindig olyan irányokat mutassunk a gyermeknek, melyekből azt érzi, hogy Ő a mi cselekvéseink része, és kapcsolatunk közös döntéseken, kölcsönös elfogadáson, feltétel nélküli szereteten alapszik.
Pl: "Ne ugorj be a kádba!" helyett "Lassan lépj a kádba!"

6. Legyünk mindig következetesek!

A kölcsönösen elfogadott szabályokra építkezzünk. Szabályok szükségesek, hiszen a gyermeknek útjelző táblákra van szüksége az eligazodáshoz. Határokat kell szabnunk, amelyekhez minden körülmények között tartanunk is kell magunkat. Mindezt azért kell megtennünk, mert szülőként közös célunk, hogy gyermekünk nagyobb korában és felnőttként szociálisan és emocionálisan is megállja a helyét a világban.

Mindez nem megy egyik percről a másikra, de amint elkezdünk határozottan dolgozni azon, hogy tudatosan és szeretettel kezeljük a mindennapos kihívásokat, és nehéz szituációkat, nagyon gyorsan fogjuk tapasztalni a pozitív változásokat először önmagunkban, majd családunk életében.

Mert a család a legtisztább és legőszintébb tükör saját magunkról.