Az egészség a legfőbb érték - Nyíltnap a SOTER Egészségközpontban

A természetgyógyászat világa egy hatalmas, évszázadok, évezredek alatt összegyűjtött tudás és tapasztalatot ölel fel, amelyben jelen vannak a távol-keleti módszerektől az európai népi gyógyászaton át, a modern komplementer medicina eljárásai. Sokszor nem is olyan könnyű eligazodni ebben a színes és gazdag világban, megkülönböztetni a hiteles és bizonyítottan hatásos módszereket a szemfényvesztéstől.


Magyarországon a természetgyógyászati tevékenység szabályozott, a gyógyítás, a természetgyógyászat oktatása és vizsgarendje a hatályos jogszabályoknak megfelelően történik. Fontos, hogy az aki természetgyógyászati tevékenységet vesz igénybe tisztában legyen ezzel, és ismerje a legfontosabb eljárásokat, a természetgyógyászati módszerekkel kezelhető egészségügyi problémákat, és a módszer határait.

A SOTER Egészségközpont 2017. január 14-én olyan szakmai napot szervez, ahol a résztvevők közvetlenül a hazai természetgyógyászat legjelesebb képviselőin keresztül ismerhetik meg a legújabb hatékony természetgyógyászati eljárásokat. A rendezvényen nem csak előadások keretében ismerkedhetnek a természetgyógyászat aktuális kérdéseivel, hanem bemutató, gyakorlati workshop-okon keresztül is.

Varsányi Péter természetgyógyász, pszichológus, a természetgyógyász vizsgabizottság tagja a természetgyógyászat hazai helyzetéről és működési területeiről tart előadást. Az előadáson résztelesen bemutatásra kerül az, hogy hol tart ma Magyarországon a természetgyógyászat, milyen problémákkal küzd, mik azok a lehetőségek, amelyeket fejlesztve az egészségügyi rendszer kiegészítőjévé válhat, és egyben hozzájárulhat a beteg emberek gyógyításához, és a főként a betegségek megelőzéséhez. Kiss Viola természetgyógyász bemutatja a természetgyógyász képzést és vizsgarendszert, külön kitérve a közelmúlt változásaira. Előadásából teljes képet kapunk arról, hogy a jogszabályok szerint ma Magyarországon milyen végzettségek megszerzését követően végezhet valaki természetgyógyász tevékenységet. „Gyógyító élelmiszerek – Természetgyógyászat és a táplálkozás” címmel tart Komsa Ildikó természetgyógyász, dietetikus előadást azokról az élelmiszerekről, amelyeknek a tápláláson kívül van valamilyen gyógyító hatása is. Szó esik majd napjaink egyik slágertémájáról a „szuperélelmiszerekről”, és sok olyan táplálékról is, amely közvetlenül hat az egészségi állapotunkra a betegségekre.

A nyílt nap második felében a gyakorlati, bemutató workshop-oké lesz a szerep, amelyeken párhuzamosan két helyszínen összesen négy témában tapasztalhatják meg közvetlenül a résztvevők a természetgyógyászati eljárásokat. Alternatív masszás és mozgásterápiák bemutatóján közös gyakorlás keretében tanítanak meg gyakorlatokat a szakértő természetgyógyászok, és egy külön Chi-kung bemutatót is tartunk. A reflexológia, akupresszúra, alternatív fizikoterápia workshop-on azokat a manuálterápiákat mutatjuk be, amelyeket leginkább használnak a napjainkban, és a lehetőség van szakképesítés megszerzésére is Magyarországon. A fito-, api- és aromaterápia worksopon gyógynövény bemutatót tartunk, megismerhetők a legfontosabb indikációs területek és gyógytea-kostoló is lesz a workshop-on. Egy külön workshop keretében foglalkozunk napjaink egyik fő pszichoszomatikus problémájával, a stresszel. Olyan stresszcsökkentő terápiákat mutatunk be, amelyeket a természetgyógyász praxisban is használunk, bemutatkozik a fülakupunktúra, az éber figyelmen alapuló relaxáció (mindfulness) és egyéb könnyel elsajátítható relaxációs technikák.

További információ és jelentkezés a Soter Egészségközpont oldalán.