A kutyaház építés 10 szabálya hidegre és melegre

Utálja a kutyaházat? Soha nem megy bele? Vagy épp ki sem lehet hívni belőle? Bárki tesztelheti ezt a 10 pontot - hátha kiderül, mi az oka annak, hogy a kutya nem szereti a házát. Sőt, megtudhatjuk, hogyan legyen még komfortosabb a ház, egyszerű, olcsó eszközökkel!

 1. Ássuk le, vagy szigeteljünk!

  Nem véletlen, hogy a kutya gödröt ás mind a nagy melegben, mind a hideg elől is a föld alá igyekszik bújni. A leásott fajta kutyaházak nagyon jól szigetelnek és a kutyák imádják őket. Olyanok, mint a kis hobbit lakok és akár észrevétlen lapulnak a kertünkben. A szigetelés régi szőnyeggel is megoldható, de maradék hungarocell, vagy fólia rétegek is lehetnek. Ugye mindenki tudja, hogy a hó maga is szigetel? Tehát nem kell a kutyaház tetehéről a havat leseperni! 

   
 2. Legyen ajtaja

  Lehet erre a célra vett kis lengőajtó, de lehet ez is szőnyegcsíkokból vágott fajta, hőszigetelő csíkokból készült erre a célra gyártott ajtó, a lényeg, hogy a kutya át merjen menni rajta. 
   
 3. Legyen bélelve  Sok kutya szereti kirángatni a régi szőnyeget, vagy a párnát, mert játéknak hiszi ezérte inkább ez kerüljük. Télen átnedvesedik, nyáron viszont bolhatanya, ezért nyáron elegendő a kutyaház aljzata, télen pedig a szalma. A szalma kiválóan szigetel.
   
 4. Irtsuk a bolhákat

   A szalmát a bolhák is nagyon szeretik, ezért a szalmát nem elég cserélni, de időnként le kell kezelni bolhák ellen, hogy az élősködők ne bántsák a kutyát. A kutya is folyamatosan legyen védett élősködők ellen. A szalmára a Piretmix nevű általános bolhairtó port szórhatjuk, ez a kutyára teljesen ártalmatlan. 

   
 5. Legyen jól tájolva

  Nyugodjon meg, nem kell feng shui szakértőt hívni, egyszerűen figyelje meg, hogy az uralkodó szélirány merről fúj, majd a házat tegye olyan helyre, ahol nem fúj bele a szél, védett helyen van, nem ott fújja össze a havat, vagy az avart a szél. Legyen olyan helyen, ahonnan jól láthatja nem csak gazdáit, de a terület bejáratát is, tehát tudja ellátni a feladatát a házából. Néha a jó tájolás már fél siker. 
   
 6. Legyen árnyékban

  Télen ez mindegy, de nyáron nagyon fontos. Ha a kutyaház előtt áll a vizes tál, igyekezzünk olyan helyre tenni, ahol nem potyog bele mindenféle növényi hulladék a kutya ivóvizébe. 

   
 7. Ne legyen túl nagy / túl kicsi


  A rossz méretű házban a kutya vagy fázik, vagy nem tud megfordulni, ezért általában nem is használja. Az ideélsi méret akkora, mint a kutya maga, amiben meg tud fordulni és amiben kényelmesen tud feküdni. 
   
 8. Legyen a közelében étel /ital

  A kutya a háza körül kaphat enni és inni. Télen figyeljük, hogy ne fagyjon be a vize, nyáron pedig arra, hogy legyen friss, cseréljük gyakran. Mindig annyi étel legyen előtte, amit megeszik, ha már abbahagyta az evést, tegyük el a tálat.

   
 9. Lehetőleg föld legyen körülötte

   A jó kutyaház nem egy teljesen betonos környezetben van, bár jó, ha van beton alapja, vagy a tálak alatt kövezet van. A kutyák jobban szeretik, ha föld van körülötte, esetleg bokrok, tuja. 
   
 10. Csöndes helyen legyen / csak a kutyáé legyen! 


  Ha a kutyát folyton zavarja valami, ha bebújik a vackára, akkor nem fog szeretni bemenni. Legjobb, ha olyan helyre tesszük le a házat, amit a kutya magától is gyakran választ, hogy ott heverésszen. A kutyaházba nem mehet be a gyerek. Ezt nagyon sokan elvétik, és nem értik, hogy a kutya miért kap oda a gyerekre (területet véd) illetve hogy a kutya miért nem megy be a házábs. (Mert a gyerek zaklatja) A kutya számára a háza legyen a nyugalom, a béka, a jó alvás helye. A gyereknek pedig inkább vásároljunk egy saját kerti kisházat és értessük meg vele, hogy a kutya háza a kutyáé. 

Ha a kutya nem szereti a vackát, akkor a fenti sorozatot nézze végig. Javítsa a hibát és a kutya meg fogja kedvelni a házát. A kutyát úgy küldhetjük a kutyaházba, hogy apró faltokat dobálunk a házba, és megjutalmazzuk, ha bemegy, vagy ha benn marad. A hatályos törvény szerint a kutyát nem szabad láncon tartani, tehát a kutyaház ne a láncra verésről, hanem a pihenésről szóljon! A kint tartott kutyák számára a saját kutyaház, vacok, hely, elengedhetetlenül fontos. A nagy hidegekben pedig a kutyát mindenképp be kell engedni olyan helyre, ahol nem fázhat meg.