És boldogan éltek, amíg... el nem váltak

Bármit csinálunk, előbb felkészülünk rá. A munkánkhoz elvégzünk valamilyen iskolát, szakmát tanulunk, egyetemre járunk. És amikor megkapjuk az oklevelet, még mindig csak kezdők vagyunk. Sokat kell tanulunk még a nálunk gyakorlottabbaktól, ahhoz, hogy szakembernek kezdhessük érezni magunkat.

Ha autót akarunk vezetni, megtanuljuk a KRESZ-t, a műszaki ismereteket, az elsősegély nyújtást, aztán sok-sok órán keresztül gyakoroljuk az autóvezetést, vizsgázunk (általában többször is...), mire megkapjuk a jogosítványt. És akkor elkezdhetjük önállóan azt a körülbelül tízezer első kilométerünket, amikor csak azért nem csinálunk bajt, mert a többiek, a gyakorlottabbak kivédik a hibáinkat.

Egyvalamihez nem kell „papír”

Egyvalamihez nem kell se kötelező tanulás és gyakorlat, se „papír”: a párkapcsolathoz. A házasságba teljesen felkészülés nélkül vágunk bele, mert azt hisszük évezredek óta minden nő és minden férfi tudja mindazt, ami ehhez kell.

Pedig dehogyis tudja!
Ha körülnézel, rájössz, hogy ismeretségi körödben alig látsz jól működő, harmonikus kapcsolatot, házasságot. Kár volna csodálkozni ezen, hiszen inkább az ellenkezője lenne meglepő. A legtöbb fiatal pár többet foglalkozik az esküvővel, mint a házassággal. Mintha fontosabb lenne, hogy milyen legyen az esküvői ruha, hogy legyen megterítve az esküvői asztal, mint az, hogy mit is várnak a kapcsolattól, a házasságtól. Mintha fontosabb lenne, hogy milyen legyen a zene, mint az, hogy hány gyereket akarnak, és hogyan fogják nevelni őket.

Persze senki nem azért kezd el egy párkapcsolatot, hogy megkeserítse párja életét. Senki nem azzal a szándékkal köt házasságot, hogy később elváljon. Akkor miért olyan kevés a boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolat? Miért van az, hogy a nyugati kultúrákban a házasságoknak már több mint fele már válással végződik?


  
Nem tudjuk, de legalább nem is készülünk rá

Ki nem mondott vágyak, elvárások kavarognak mindkét fél fejében, és abban reménykednek, hogy majd minden megy magától, hiszen szeretik egymást, és semmi más nem számít. Azt hiszik, hogy fél szavakból is értik egymást − aztán az első veszekedésnél kiderül, hogy több a félreértés, mint a megértés. És sokan feladják − pedig tulajdonképpen összeillenének.


De jó lett volna ezeket előre tudni!

Tanácsadói gyakorlatunkban számtalan olyan pár volt, akik a tanácsadás egyik vagy másik pillanatában felsóhajtottak: „Mennyi fájdalomtól, csalódástól megkímélhettük volna magunkat, ha ezeket a dolgokat már tudtuk volna az esküvő/összeköltözés előtt!”


"Ezeket a dolgokat" akarjuk megtanítani Párkapcsolati Tanácsadó Képzésünkön.


Kiknek ajánljuk, és miért

Elsősorban azoknak, akik segíteni akarnak másoknak, hogy boldogabb, kiegyensúlyozottabb, sikeresebb kapcsolatban éljék le további életüket.

Miért? Saját terápiás, mediációs és coaching gyakorlatunk alapján bátran állíthatjuk, hogy nő az igény a párkapcsolati tanácsadás iránt. A válások száma az utóbbi évtizedekben rohamosan növekszik, 1990-ben a házasságkötések számának még „csak” 37%-a volt, 2011-ben pedig már 65%-ra nőtt. Ijesztő szám! Pláne, ha belegondolunk, hogy egy válás kb. akkora stresszel jár, mintha egy fél éven keresztül minden nap karamboloznánk. A párkapcsolati/házassági tanácsadó ezt a stresszt akkor is jelentősen tudja csökkenteni, ha nem sikerül megmenteni a házasságot.

De nagyon gyakran sikerül! Egyre több emberben/párban tudatosul ugyanis, hogy a párkapcsolat minősége döntően befolyásolja életük más területeit is, a munka-sikereket, sőt, az egészséget is. Ezért az utóbbi néhány évben már olyan párok is kerestek minket, akiknél még nem rezgett a léc, nem voltak váláshatáron, de érezték, hogy kapcsolatuk „karbantartásra” szorul.


Szükség van ránk

Hiszünk abban, hogy missziónk van, amit egyedül nem tudunk betölteni. Tudásunkat, élettapasztalatunkat, és a szerelmünk adta élményeket felhasználva tovább akarjuk adni mindazt, amit tudunk.

Azt szeretnénk, hogy egyre természetesebb legyen a párkapcsolati tanácsadás. A párok ne várják meg, amíg menthetetlenné válik, elmérgesedik vagy kiürül a kapcsolat, hanem idejében forduljanak szakemberhez segítségért.

Ehhez tanácsadók kellenek. Hiteles, jó tanácsadók. Ha akarod, az lehetsz. Tőlünk megtanulhatod.

Hogy ezt ne csak mi állítsuk magunkról, álljon itt egy hallgatónk – Wohner Györgyi – véleménye a kurzusról:

„Szeretném figyelmetekbe ajánlani az alábbi lehetőséget.
Ha szeretnél többet megtudni a párkapcsolatok működéséről... Ha úgy érzed, néha jól jönne egy kis segítség a mindennapok boldogabb megéléséhez... Ha érezted már úgy a párkapcsolatodban, hogy valami nem olyan jó, mint régen és szeretnéd megérteni az okát és megtanulni megjavítani... Ha úgy érzed, van még mit megtanulnod saját magadról... Ha volt már olyan, hogy épp nem érezted a szeretetet a párod iránt... és módod van minderre pénzt és időt szánni, akkor ezt a 100 órát Neked találták ki.Én tavaly részt vettem ezen a képzésen, és ha tehetném, újra csatlakoznék.”


Rólunk itt tudhatsz meg többet >>>