Magyar zene, vagy külföldi? Zenehallgatási szokásaid elárulnak

Árulkodik rólad, hogy milyen zenét hallgatsz többet. Inkább magyarul, vagy inkább angolul, vagy egyéb nyelveken szól a zenéd?

 Angol kutatók - tudom, tudom, de most tényleg - szóval ők jöttek rá arra, hogy az anyanyelven énekelt daloknál sokkal jobban tudunk a szövegre figyelni, míg ha idegen nyelven hallgatunk valamilyen zenét, akkor inkább a zene közvetítette érzések azok, amik átjönnek. Aki tehát verbálisabb, inkább a "szavak embere", nagyobb arányban hallgat zenét a saját anyanyelvén, mint azok, akik inkább érzelmileg vezéreltek, kevésbé tudják kifejezni szavakkal amit gondolnak. 

Pixabay.com 

 
Ha tehát zenehallgatási szokásaidban túlnyomó részt magyar számok vannak, akkor neked ott lehet az aktív szókincsedben egy csomó jellemző mondat. 
Ha magyar zenét hallgatsz, akkor biztosan a szókincsed részévé vált. Neked mást jelent, hogy a "gyere őrült", jelentőségteljesebb mondat, hogy "részegen ki visz majd haza", vagy az ártatlan kijelentés, hogy "Nyár van", Csepregi Éva hangján szólal meg a füledben. 
Vannak kedvenc zenéid és vannak kedvenc szövegeid is.

És vannak persze hangulat zenéid is. Nekem, ha jó kedvedem más hallgatok, mint amikor rossz. De te is így csinálod, nem? Mert a zenével egyszerűbb a sebeket befedni, és a zenével egyszerűbb a szívedet kitárni.


Ha inkább külföldi számokat hallgatsz, akkor ezek az aktív szókincsbe épülő kis utalások maximum az adott nyelven élnek, mely nem az anyanyelved - bár erre is tudunk egy csodálatos, magyarító kitételt, merly - bár nem igaz - minden magyar ember hinni akar benne: Levelet kaptam lájf! Még a külföldi számokból is magyar szóviccet csinálunk, mert szükségünk van rá, hogy anyanyelven értelmezzük a zenét. (Last Christmas I gave you my heart - fonetikus olvasatra laszt krisztmasz áj gív jú mahart, vagyis előző karácsonykor neked adtam a magyar hajózási részvénytársaságot).

Külön szavunk van arra is, hogyha valaki hallás után halandzsázik el egy külfüldi számot, az illető ugyanis "bikicsunájozik" .

Éppen ezért örülünk annak, hogy van egy magyar zenei díj, a Fonogram. Így meg is nézem, hogy idén kik kapják a díjat. Drukkolok a kedvenceimnek! Te kinek fogsz szerda este szorítani? Gyere, nézd meg, kiknek lehet!
 
 

A közvetítést itt fogod tudni megnézni >> 

Ha pedig megosztod ezt a cikket, mert a szívd a magyar zenéért dobog, akkor használd a #fonogram hasteget!