Görhe

Tipikus magyar édességnek gondoltam, igazából az is, hisz erdélyi származású. A puliszkából számaztatható, mely a 17. század végén jelent meg először a magyar nyelvben. A puliszka vagy málé eredetileg hajdina-, később, az 1700-as évek elejétől kukoricalisztből készült étel, mely az olaszoknál polenta néven ismert - ezt vette át az angolszász kultúra is. A magyar, román, erdélyi szász, bolgár, ukrán hagyományos étkezésben is megtalálható.

A puliszka hagymányosan az erdélyi szegény ember tápláléka volt, reggelinél és vacsoránál főételként fogyasztották, míg ebédnél köretként. A puliszka keményebb, sült változata a görhe. Nos erről lesz ma szó, hogy mi hogyan csináljuk, kicsit megreformálva az eredeti receptet, s hogy én is ehessek belőle, így vegán verzióban készült el.

Ha nem szereted a kukoricalisztet, válassz egy másik édességet a receptjeink közül, például ezt, amelyet fagyasztott gyümölccsel is elkészíthetsz.

Hozzávalók (60-70 darabhoz):

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A hozzávalókból lágy tésztát készítünk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Dió nagyságú golyókat formálunk, egymástól kb. 5 cm-re helyezzük el a tepsiben, és egy villa segítségével lenyomjuk. Addig sütjük míg a tetejük meg nem kezd repedni. Kivesszük a sütőből, egy pár percig hagyjuk hűlni, és egy rácsra kiszedjuk. Ekkor még puhák, de a kihülés során megkeményednek.

Amíg sül, készíts egy jó, sűrű kacsaparólék levest elé!

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Nehézségi fok: könnyű

Tápanyagtartalom
(per darab): 70,3 kcal; 7,6 g szénhidrát; 0,7 g fehérje; 3,3 g zsír