Császármorzsa

A tartalmas levesekhez (például gulyásleves) nagyon jól passzol valami kis édesség másodiknak. Íme egy finom, tradicionális osztrák desszert, de az Osztrák-Magyar Monarchia területén, így Magyarországon is nagyon népszerű.

A tartalmas levesekhez (például gulyásleves) nagyon jól passzol valami kis édesség másodiknak. A gulyásleves ha jól készítik akkor eléggé laktató, és egy tartalmas desszerttel teljes menüvé avanzsál akár egy egyszerű hétköznap este is.

Itt egy finom leves, és itt van még egy, vagy egy harmadik

Ha már tartalmas desszert akkor, íme egy finom, tradicionális osztrák desszert, de az Osztrák-Magyar Monarchia területén, így Magyarországon is nagyon népszerű. Történetéről azt kell tudni, hogy vagy maga Ferenc József császár találta ki, másik legenda szerint Sisi királynő udvari szakácsa készítette először. Több neve is van smarni, grízsmarni, daramorzsa, németül Kaiserschmarrn vagy Schmarren, de az íze egy és ugyanaz.
Mi így készítjük:Hozzávalók (2 adaghoz):

A hozzávalókat összekeverjük, a búzadara mennyisége azért írtam csak körülbelülire, mert a tojás méretétől nagyban függ. A keverék állaga kissé sűrű, de még folyós legyen (palacsintatészta-szerűen folyós). Hagyjuk állni nagyjából 1 vagy 2 órát, ekkorra a dara megszívja magát ezért érdemes hígabbra hagyni a tésztát, vagy ne hagyjuk sokáig állni. Olajat forrósítunk egy mélyebb serpenyőben, beleöntjük a tésztát, majd időnként megkeverve addig pirítjuk, míg morzsáira nem esik szét. Friss gyümölccsel, lekvárral vagy kompóttal tálaljuk.

Elkészítési idő: 20 perc + 1-2 óra állás idő

Nehézségi fok
: könnyű

Tápanyagtartalom
(adagonként): 281 kcal; 49,2 g szénhidrát; 10 g fehérje; 4,8 g zsír