Élet pajzsmirigy alulműködés esetén

A nők. kb. 10 százalékánál fordul elő pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, a férfiaknál ez az érték 1-1,5 százalék. Most a diéta szemszögéből szeretném megvilágítani a pajzsmirigy alulműködést, mert a célzott diétával jelentősen elősegítheted a tünetmentessé válásodat.

Hogy befolyásolja ez a mirigy a testsúlyt?
A pajzsmirigy a nyak alsó részében található belső elválasztású mirigy, amely, ha megfelelően működik, tiroxint és trijód-tironint, két hormont termel. Ha ezek a véráramba kerülnek, különböző sejtekbe jutva segítik a tápanyagok energiává fordítását.
A pajzsmirigy alulműködés az esetek többségében nehezen felismerhető, jelei az izomgyengeség, fáradtság, rossz közérzet, depresszió, menstruációs zavarok. A többi tünet fokozatosan, egyénenként változó sorrendben alakul ki. A bőr jellemzően száraz, a végtagok hidegek. Jelentkezhet duzzanat, leggyakrabban az arc, főleg a szem körüli terület érintett, és a beteg folyton fázik, hidegintolerancia alakul ki. A testszőrzet megritkul, a memória romlik.


pixabay

Mitől alakul ki pajzsmirigy alulműködés?
Oka veleszületett genetikai elérés is lehet, bár ez nagyon ritkán fordul elő, gyakoribb eset, hogy a pajzsmirigy idült gyulladásától alakul ki, vagy egyes gyógyszerek szedése esetén is ismeretes a pajzsmirigy alulműködés kialakulása. Meglehetősen ritkán, de előfordul, hogy oka az agyalapi mirigy megbetegedése.

Mivel javíthatunk a helyzeten?
A pajzsmirigy alulműködés megfelelő szakorvosi kontroll és kezelés mellett tünetmentesíthető, azaz véglegesen nem gyógyítható betegség. A pajzsmirigyhormon szedése nem segít a testsúlyfölöslegtől való megszabadulásban, viszont az alulműködés rendezésével megjavul az étvágy, így a kezelés során testsúlygyarapodás léphet fel. Ez megfelelő diéta tartásával kerülhető el.
Diétád tartalmazza a következőket:
Mit kerülj?
Aszpartám, nem erjesztett szója, /tofu, szójatej, szójaszósz, szójabab/, glutén, keresztes virágú virágú zöldségek. A feldolgozott ételek - mint a kukoricapelyhek, felvágottak, előrecsomagolt levesek, az édességek, normál étolaj - olyan dolgok, amiket ideje elfelejtened, mert  gyulladásokat okozhatnak a testedben.

Mit tarts észben?
Azt szeretném még egyszer kiemelni, hogy tünetmentesség érhető el, azaz ha bármilyen betegséged van, akkor úgy kell élned, mint egy élsportolónak, tehát 100%-osan tudatos életvitellel.

BAJNOKOK PROGRAM- legyetek bajnokok a mindennapokban!