Az álláskeresés négy varázstrükkje

Az álláskereséshez nagyon sok mindent kell előkészítenünk, elvégeznünk. Nem kétség, szerencse kell hozzá. ahhoz, hogy a szerencsét bevonzzuk, nem árt, ha felkészülünk rá.

Az első varázstrükk az, hogy ismerd meg önmagad!
 
Nagyon fontos, hogy tisztában legyél az értékeiddel, erősségeiddel. Miben voltál eredményes, miben értél el sikereket.
Gondold végig az életedet, szakmai pályafutásodat, és gyűjtsd össze az eredményeidet. Biztos vagyok abban, hogy mindenki talál olyan dolgot, ahol megdicsérték, sikereket értél el. De nem csak az a fontos, hogy mások számára sikeresnek tűntél, hanem még fontosabb, hogy ezek azok a területek, ahol jól érzed magad. 
 
A következő varázs trükk, hogy mutasd meg önmagad a másik félnek.
 
De nem elég, ha te ismered önmagad, de ezt meg is kell mutatnod. Szép dolog, hogy ha te tudod magadról, hogy jól kommunikálsz kreatív vagy, precízen dolgozol, de ezt a másik fél honnan tudná.
Ezért nagyon fontos, hogy olyan önéletrajzod legyen, amiből kiderülnek az erősségeid. Sokan furcsán néznek rám, amikor azt mondom, hogy az önéletrajz egy marketing anyag, egy reklám magunkról. Tudom, sokan nem szeretik magukat reklámozni, vagy azt gondolják, „öndicséret büdös”, de ebben az esetben nincs más, aki megmutatná értékeidet, mint te magad. . Hiába nem tetszik neked, bizony el kell adnod magad a piacon. A cél az, hogy olyan helyre tudd eladni magad, ahol tényleg szívesen dolgoznál. 
 
A harmadik varázs trükk
 
Ha sikeresen „adtuk el” magunkat a pályázatunkkal, a következő lépés az interjú. Bizony, itt nem kerülhetjük meg a külső megjelenést. 
Nincs második alkalom az első benyomásra. Mikor belépsz az ajtón, a megjelenésed fogja meghatározni, hogy milyen hatást teszel az interjúztatókra. Nem kell szuper divatosnak lenni. Nem kell mindig kosztüm, vagy öltöny.  Bármilyen furcsán is hangzik, sokszor az igazán szép, jóképű emberek is kerülhetnek hátrányba. Sokan gondolják, hogy a szépség és az ész nem jár egymással kéz a kézben. Ezért érdemes visszafogottan öltözködni. Mind az öltözéked, mind a sminked legyen természetes, nem kihívó. Egy jó sminkkel kiemelheted az előnyös vonásaidat, de egy feltűnő smink megütközést kelthet.
 

Fotó forrása: Pixabay
 
De a hétköznapinál mindenképp elegánsabb öltözék kívánatos. Alkalmazkodj a vállalat stílusához. Ehhez segítséget találhatsz például a vállalat weboldalán. Informatikai, műszaki cégnél általában nem szokás öltönyben járni. De egy banknál, minisztériumnál kötelező lehet.
 
Ha alkalmazkodsz is a követelményekhez, arra mindig figyelj, hogy kényelmesen érezd magad. Nem most van ideje a magas sarkú cipőnek, ha egyébként soha nem hordasz. Ha interjú közben azzal foglalkozol, hogy fáj a lábad, biztos, hogy kevésbé leszel megnyerő.
 
A negyedik varázs trükk a fotó.
 
Bár én nem mindig és mindenkinél javaslom a fotót az önéletrajzban, de ha ott nincs is fotó, a közösségi oldalakon fényképpel együtt jelenünk meg. Egészen elképesztő fotókat látok nap mint nap. Ez nem csak a nőkre, hanem a férfiakra is vonatkozik.

 


Fotó forrása: 
Pixabay
 
Ne legyen a fényképed túl szigorú. Sajnos pont a profi fotósok készítenek, merev, komoly fotókat, ahol rendszeresen idősebbnek is néznek ki az emberek. Rólam is készült olyan fotó már, ahol szigorú matektanárnak néztem ki, holott a legkevésbé sem vagyok az.
A másik véglet a szexi fotók, és a ma divatos selfiek. De gyakran találkozom esküvői fényképpel is, mert akkor végre készült egy jó kép. De az álláskereséshez nem illik egy menyasszonyi kép.
A fénykép sajnos két esetben is hátrányos lehet. Az is, ha öregít, mert sajnos nagyon nagy a kor szerinti diszkrimináció, de az is, ha nagyon fiatalnak néz ki valaki, mert akkor nem veszik komolyan. Nem kell feltétlenül profi fotós. Jó lehet egy családtag, is el tudja kapni a jó pillanataidat. Rólam a lányom készíti a legjobb fotókat.
 
Ha ez a négy varázseszközt belerakod az álláskeresésedbe, az önismeretet, egy jó önéletrajzot, a megjelenést, és egy jó fotót, akkor garantáltan megnövekednek az esélyeid. 
Ha segítségre van szükséged az álláskeresésben, akkor segíteni tudok.