Te melyik személyiségtípusba tartozol?

Minden embernek más a személyisége, minden ember egyedi, de léteznek alapjaiban megkülönböztethető személyiségtípusok.

A személyiségpszichológia az ógörög kultúrától folyamatosan új ismereten alapszik.

Sigmund Freud volt az, aki foglalkozni kezdett a pszichoanalízissel, ami a lélektannal és az ember személyiségével foglalkozik. Freud tanulmányozta a tudatalatti szerepét, ami elfojtott emlékeket tárol. Freud hipnózissal,álomfejtéssel hatást gyakorolt  az egyén tudatállapotára.
 
Négy alap személyiségtípust állapított meg,természetesen mindegyik személyiség típusnak van jó és van rossz oldala.
 
Elképzelhető az a variáció is,hogy vannak emberek akikre kettő személyiségtípus is vonatkozik,ilyenkor a személyiségtípusokat két csoportra osztjuk mi parapszichológus, pszichológusok.
 

Az egyik ilyen csoport az extrovertált ide tartózik a szangvinikus és a kolerikus. Ők nyitott személyiségű emberek,akik szeretnek emberekkel foglalkozni. Az a céljuk, hogy szebbé tegyék a világot.
A másik csoportot introvertáltnak nevezzük, ide tartozik  a melankolikus és a flegmatikus. Ők a zárkózottabb emberek, ők szeretnek visszavonulni a  világ elől és inkább háttérben maradni, nem vágynak " szereplésre".

De nézzük akkor a négy alapvető személyiségtípust:

Melankolikus:
Nyugodt,zárkózott,sokat gondolkozik, általában elvont témák érdeklik. Rendszerető és igényes,céltudatos és mindent megtervez.
 
Flegmatikus:
A legtöbb dohányos ember ebbe  a kategóriába tartozik! Meg van elégedve az életével, érdeklődését nehéz felkelteni,egy adott baráti társasága van. kiegyensúlyozott,laza.
 
Szangvinikus:
Extrovertált, társaságfüggő, imád a középpontban lenni. Mindig mosolyog, vidám, imád pletykálni, viszont az adott pillanatoknak él és ezért könnyen megfeledkezik a teendőiről.

Kolerikus:
Ötletgazdag, céltudatos, vezető személyiség, szeret a középpontban lenni, azonban nagyon akaratos, a határidőket betartja, pontos. A hibáiért mindig másokat von felelősségre.
 
Személyiségteszt?
Igen, a pszichológusok és a parapszichológusok azokat a személyiségteszteket alkalmazzák, amiket tudósok hoztak létre, ezek a tesztek máig a négy személyiségtípuson alapszanak, amely kitöltésével kiderül, melyik csoportba tartozunk, milyen tulajdonságok dominálják személyiségünket.
 
Amennyiben valaki szeretne ilyen tesztet készíttetni, keressen fel egy pszichológust vagy parapszichológust, hiszen az interneten található tesztek nem minden esetben pontosak, ezért jó, ha szakemberhez fordulunk.