A Ho’oponoponoval eltávolíthatók a depressziót okozó mentális programok

“Ahelyett, hogy lehangolódnánk, könnyebb a természetes állapotunkat választani, ami maga a boldogság." Áprilisban ünneplik az Egészség Világnapját. Ennek az évnek a témája a depresszió, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint meglepő módon világszerte a legfőbb oka annak a fogyatékosságnak, melytől 300 millió ember szenved. Ezért nem csodálkozom azon a kérdésen, amit nagyon gyakran feltesznek nekem, hogy ugyanis a Ho’oponopono tud-e segíteni ezen az állapoton.

A válasz nagyon egyszerű. Ahogy mindig magyarázom, ennek az ősi hawaii problémamegoldó művészetnek a gyakorlásával törölhetők a korlátozó gondolatok és értelmezések, sokszor ezek a mély szomorúság és a reménytelenség helyzeteinek gyújtószerkezetei. 
Kihagyhatod az életedből a depressziót, ha mindig a jelenlétet választod, azt, amit Zero Frequency®-nek neveztem el. Ily módon lehetővé teszed, hogy a tudatalattid programjai és emlékei törlődjenek; azok, amelyek irányítanak téged és kárt okoznak neked. Érdemes a következő két kérdést figyelembe venni: Mire megy az, aki hagyja, hogy a levertség és a boldogtalanság kerítse hatalmában? Talán felkelti az emberek figyelmét, hogy gondoskodjanak róla, így változtatva a viselkedését szokásossá, sőt, “természetessé” és “elfogadottá”?
Osho, a Zen mester mondta, hogy annak az elengedéséhez, ami minket nyomorulttá tesz, szükséges annak a hozadékát is elhagyni, amiről azt gondoljuk, hogy szert teszünk rá vagy szert fogunk rá tenni. A feltételezett előny nem érzékelhető tudatos szinten, ezért olyan nehéz százszázalékos felelősséget vállalni. Ha mégis megtesszük, ha rájövünk, hogy ezek csak a saját mentális programjainkról szólnak, végül elérjük a felszabadulást és jobb döntéseket hozunk.  


Fotó forrása: Pixabay
 
A lehangoltság kemény munkába kerül!
Sokkal könnyebb megengedni magunknak, hogy a természetes állapotunkban éljünk: egyszerűen boldogok legyünk. Ezt nagyon könnyen elérheted, mindössze annyit kell tenned, hogy “elhatározod”, ezentúl másképp csinálod a dolgokat és nem ragadsz le. Nem adsz energiát a múlt emlékeinek, amelyek ismétlődnek az életedben. Mozdulj és eddzed a testizmaidat, hogy az energia áramoljon. Lélegezz. Egy ilyen egyszerű cselekedet, mint a mosolygás a jóllét érzetét kelti. Az benne a legjobb, hogy a mosolygás bizonyítottan fertőző. A te mosolyod segíthet másoknak is, hogy ne legyenek lehangoltak! 
 
Másrészt, tudtad, hogy a depresszió sokszor összefügg a víz hiányával? Bár hihetetlennek tűnik, még a kórházakban is a hidratálás módszerét használják a hangulat stabilizálására, így tehát a folyadék fogyasztása segít abban, hogy jobban érezzük magunkat. 
Ha a hidratálást napoztatott vízzel végzik, ez még hatékonyabb, mert segít törölni a tudatalattidban felhalmozódott emlékeket. Ez a Ho’oponoponoban használatos egyik eszköz (a napoztatott víz elkészítésének módját a tanfolyamainkon tanítjuk – a fordító).  

 

Fotó forrása: Photodune
 
Ezzel a témával kapcsolatban eszembe jut egy hallgató, aki egyszer nagyon lehangoltan hívott fel. Annyira rosszul érezte magát, hogy az orvosa pszichiátriára akarta beutalni, ami megakadályozta volna, hogy a Dr. Ihaleakalá és általam tartott tréningre eljöjjön San Diegoba, Kaliforniába. Azt ajánlottuk neki, hogy használja a “3/4-ig telt vizespohár” eszközét (ezt az eszközt az ingyenes tréningünk 4. részében tesszük közzé, link a cikk alatt – a fordító), ezután el tudott vezetni a városba, ahol széles mosollyal az arcán jelent meg, azután, hogy háromszor cserélte a vizet a pohárban, úgy érezte magát, mintha kicserélték volna.   
 
Eszembe jut egy másik Ho’oponopono-hallgató, Teresa története is, aki idegösszeomlásban szenvedett, olyannyira, hogy félt egyedül elaludni, hogy nem ébred fel, ettől állandó szorongásban és pánikban élt. Ő Hawaiion lakott, és miután az orvosok nem tudtak segíteni rajta, nem volt más választása, mint az ügyeletre menni. Felvették a pszichiátriai osztályra, ahol – elmondása szerint – magas dózisú antidepresszánst és szorongásoldót adtak neki. Négy év alatt négyszer utalták be pszichiátriára, anélkül, hogy meg tudták volna oldani a hatalmas szorongás és az érzelmi fájdalom problémáját. Az orvosok azt csinálták, hogy még több drogot adtak neki, mivel nem mentek le a probléma gyökeréhez, egyre rosszabbul lett. Később átköltözött San Diegoba. A legnagyobb meglepetésére, a vallomás szerint, azután, hogy felfedezte a Ho’oponopono szemináriumot, így írta le a történteket: szép, tökéletes, szent és csodálatos folyamat, odáig jutott, hogy a szemétbe dobta a függőséget okozó antidepresszánsokat. 
 
Ha a depresszió emléke fontos helyet foglal el az életedben, tudnod kell, hogy ez a te választásod! Emlékezz, hogy választhatod az elengedést, hogy lehetővé tedd ezeknek az emlékeknek a törlését azon részed számára, amely jobban tudja, hogy tegye ezt. Az elengedés lehet olyan könnyű, mint azokat a módszereket használni, amiket fent említettem, vagy magadban ismételni a “köszönöm” vagy “szeretlek” szavakat. Ily módon örökre szép dolgokkal töltöd meg a szíved. Foglalj helyet a vezetőülésen, csak te választhatod azt, hogy nem engeded meg a depressziónak az életed irányítását! 
 
Mabel Katz 
Ingyenes Ho’oponopono tréningje itt érhető el magyar nyelven.
Fordította: Móra Klára