7 pénztárcabarát spórolási tipp, hogy kevesebb ételt pazarolj

Két száraz kifli, egy megrohadt alma, fél adag megunt krumplis tészta - sokszor szinte észrevétlenül kerülnek élelmiszerek a kukánkba. Pedig amikor valami megromlik vagy megpenészedik, sokkal többet pazarolunk el, mint a korábban amennyi pénzt korábban arra fordítottunk, vagy amennyi az elkészítési idő.

Világszerte a megtermelt élelmiszer körülbelül1/3-át elpazarolják. Nem csak a hűtőből! Már korábban. Például a nem hatékony betakarítás, a rossz tárolás, a szállítás miatt, vagy egyszerűen azért, mert már nincs kedvünk megenni, vagy költségesebb tárolni, mint kidobni. Pedig az élelmiszer-pazarlás nemcsak a pénztárcánknak megterhelő, hanem a környezetünknek is: minden egyes kidobott falattal veszendőbe megy az a sok-sok erőforrás, amit a termeléshez használtunk fel, legyen szó ivóvízről, termőföldről, vagy akár az emberi munkáról. Felborítja a természeti egyensúlyt. Túlhasználatot és éhezést okoz az embereknél és az állatvilágban is.
 

Az alábbi 7 tanács abban segíthet, hogy otthon minél kevesebb étel kerüljön a kukába, és minél több pénz maradhasson a zsebünkben.

 
 1. Egy hónapig írd fel, hogy mit, és abból mennyit dobtál ki:
  Ha a hónap végén számszerűsítve látod, hogy mennyi ételt (és pénzt) dobtál ki, a következő hónapokban sokkal jobban oda fogsz figyelni az élelmiszerekre.
 2. Használd fel újra:
  Ha csak kevés maradt egy ételből, vagy ha már meguntad, gondolkozz el rajta, hogy hogyan dobhatod fel, hogyan készíthetsz belőle új ételt. Így lehet könnyen az előző napi főzelékből leves, a megpuhult gyümölcsből turmix vagy a száradófélben lévő kalácsból kalácspuding.


   
 3. Tervezd meg előre, hogy mit fogsz főzni, vásárolj listával:
  Mielőtt elindulnál vásárolni, gondold végig, hogy mit fogsz főzni a következő napokban és nézz körbe a hűtőben, kamrában, hogy mik vannak otthon.
  Írj listát és csak azt vedd meg, ami azon szerepel! Így valószínűleg nem fogsz felesleges dolgokat venni, amik később megromolhatnak.
  Az is segít, ha nem éhesen vagy fáradtan mész vásárolni, hiszen akkor könnyebben elcsábulhatsz.


   
 4. Használd a fagyasztót:
  Rengeteg étel van, amit le lehet fagyasztani anélkül, hogy romlana az íze vagy az állaga. Hetekkel később pedig nagyon jól jöhet egy kis lefagyasztott leves, vagy néhány szelet kenyér reggelire.


   
 5. Tartsd jó helyen az ételt, tárold megfelelően
  Nem mindegy, hogy a hűtő melyik polcán tartod a különböző élelmiszereket! Az alábbi kép segíthet abban, hogy minél tovább frissen tartsd, amit megvettél. Ha átlátszó dobozokban, üvegekben tárolod az ételt akár a hűtőben, akár a polcon, akkor jobban látod, mi van benne, így nem megy azért tönkre, mert elfelejtetted. A vákuumzárású dobozok, a megfelelő tárolórendszerek egyszeri beruházást jelentenek, de hosszú ideig szolgálnak.


   
 6. Légy kreatív, és főzz abból, ami otthon van!
  Ha nem jut eszedbe semmi, akkor egyszerűen írd be az otthon lévő alapanyagokat a google-be, és böngéssz a receptek között! Sokszor más nemzetek számunkra meglepően kombinálják az ízeket, és egy egyszerű rizses bab is egzotikus vacsora lehet. 
   
 7. Túl sokat főztél és nincs hely a fagyasztóban?
  Hívd át a barátokat, add oda a szomszédnak, vagy ajándékozz meg vele egy hajléktalant. Valaki biztosan örülni fog annak az ételnek, amit te már nem bírsz megenni.
További környezetbarát háztartási tippekért, receptekért, fenntartható vendéglátóhelyekért látogasd meg a Felelős Gasztrohős oldalát, és kövess minket a facebook-on!
 
Ha te is ilyen szép infografikát szeretnél, keresd meg Kőfaragó Annát itt - mi is neki köszönjük!