7 hülye és ellentmondó tanács munkakeresőknek - segítünk dönteni!

Miért ne higgyél senkinek, és hogy találd meg a legjobb tanácsot? Kurtán Klára karrier coach segít eligazodni azoknak, akik eltévedtek a munkakeresés eredjében. A hülye tanácsok feloldásához olvass tovább!

 Az álláskeresés nehéz munka. De talán a legnehezebb megtalálni a sok tanácsból, mintából, ajánlásból a jót.  Végigolvashatod a netet, de egyre jobban megzavarodsz az egymásnak ellentmondó jó tanácsoktól.

Ezért mondom, hogy ne higgyél senkinek, még nekem sem, és másnak sem. Hallgasd meg a tanácsokat, de ne vedd parancsnak.
 
Elég sokat tudok az álláskeresésről, önéletrajzokról, interjúkról. De én sem tudok mindent. A világ változik, a vállalatok mást és mást várnak.
Maximálisan követem az újdonságokat, figyelem a piacot, de érnek engem is meglepetések. Az egyetlen dolog, amiben biztos vagyok, hogy nem csak egy lehetséges megoldás van. 
 

Kinél van a bölcsek köve? 

Át tudom adni az összes tapasztalatomat, megmutatom, szerintem mi a jó megoldás, de hozzáteszem, hogy lehet más is, választhat más formát, más színt, más mondatokat.  Nem vagyok varázsló, és nem vagyok mindentudó.
Sajnos ez sok tanácsról és tanácsadóról nem mondható el. Sokan azt gondolják, hogy náluk van a bölcsek köve. Találhatsz olyan oldalakat, ahol pontosan megmondják, hogy ezt vagy azt csak és kizárólag így lehet csinálni.
A legjobb benne, hogy ezek a tanácsok maximálisan különböznek egymástól. Az elmúlt hónapokban a következő szigorú szabályokat hallgattam végig. Mind olyan szabály volt, amit valami komoly helyen olvastak, vagy hallottak. Pl. a munkanélküli hivatal kötelező álláskeresési tréningjén. Az interneten. A barátoktól.
 
 

7 ellentmondó önéletrajz szabály, amiket „kötelező” betartani. 

 1. Az önéletrajz csak egyoldalas lehet! - Az önéletrajz csak kétoldalas lehet!
  2.  Csak az Europass formátumot szabad használni! - Ne használjon Europasst!
  3.  Minden munkahelyhez oda kell írni a hónapot, napot! - Ne tegyen dátumokat a munkahelyek mellé! (Na, ez volt a kedvenc)
  4.  Tegyen bele célkitűzést! - Ne tegyen bele célkitűzést!
  5.  Tegyen bele tulajdonságokat!  - Ne tegyen bele tulajdonságokat!
  6.  Tegyen bele referenciát! - Tegye bele, hogy kérésre referenciát adok!  - Ne tegyen bele referenciát!
  7.  Tegyen bele fényképet! - Ne tegyen bele fényképet! (Az én egyik kedvenc témám)
 
Gondolom itt a sor nem ér véget, de ezek a leggyakoribbak. (Hozzászólásban lehet folytatni, mert bőven van még ..) 
 
Mi az én tanácsom?

Válaszd ki a neked tetsző, és a tapasztalataidnak megfelelő formátumot. A tartalom fontosabb mint a forma. Legyenek benne információk arról, pontosan mit dolgoztál, mik voltak a feladataid, milyen konkrét, számszerűsíthető eredményt értél el.
Legyenek benne a legfontosabb adataid, név, telefonszám, email.
 
És itt jön a lényeg. Ne egy önéletrajzod legyen, hanem mindig igazítsd a megpályázott álláshoz.
 
Természetesen még rengeteg tanácsot tudok adni, és adok is.  De mint minden tanácsra, erre is igaz. Gyűjtsd össze az információkat, és utána te döntsél. Ne mások elvárásai, hanem a munkáltató igényei és a saját belátásod szerint. Ha eltévedtél az erdőben, akkor folytassuk személyesen ...