Szikora Emese módszere meghökkentő, nem erre számítanál!

Szikora Emese egy multinacionális cégnél betöltött vezetői állása helyett választotta a segítő szakmát. Hivatása gyakorlása során a saját maga által is átélt és megismert emberi és munkahelyi problémákból szerzett tapasztalataira építve a coaching, mediáció, üzleti, pszichológiai és spirituális tudás ötvözésével segíti a hozzá fordulókat életük kiteljesítésében.

Miért választottad a segítő szakmát, mit szeretsz benne?
Mind a munkahelyi, mind a magánéleti területen, mint mindannyiunknak, nekem is sok elgondolkodtató, néha fájdalmas eseményen kellett keresztül mennem ahhoz, hogy rájöjjek, máshogy is lehet élni az életet. Nem érdemes a rosszra koncentrálni, siránkozni, hogy miért megint minket vagy családunkat ért valami csapás, miközben pedig csak sodródunk az eseményekkel, mindig ugyanazokat a köröket futva. Megtanultam, hogy mindent meg lehet érteni, fel lehet dolgozni, végül pedig tenni lehet azért, hogy legközelebb máshogy legyen, vagy legalább máshogy éljem át az esetleges nehéz szituációkat.

Gondolom, ez a felismerés segített a hétköznapjaidban is.
Hogyne! A magam életét is megkönnyítette, de a körülöttem élők, dolgozók is kezdték felismerni az új tudásomat és az élethez való másfajta hozzáállásomat, így egyre többen fordultak hozzám segítségért, tanácsért, vagy csak, hogy meghallgassam őket. Valójában tehát már akkor segítőként viselkedtem, amikor még nem is foglalkoztam ezzel hivatásszerűen! Amikor megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy tudatosan is segítővé képezzem magam, az számomra is felszabadító volt, hiszen már a tanulmányaim alatt is éreztem, hogy megérkeztem: ez a szakma való nekem. Igaz, jó pár évre volt még szükségem, mielőtt kiléptem a segítők világába. Hiszen erre is meg kellett érni, nemcsak szakmai, hanem mély önismereti tudást is kellett szerezni, beépíteni. Így ma már magabiztosan állok az ügyfelek, témáik és problémáik elé. És hogy mit szeretek legjobban? Amikor egy ügyfelem már a második alkalommal arról számol be, hogy milyen haladást ért el, milyen izgalmas változások történtek, az számomra is öröm, hiszen tudom, hogy valakinek sikerült egy picikét jobbá tenni a napjait. Ez pedig megfizethetetlen élmény!

Hol és milyen tanulmányokat folytattál?

2011-ben a Budapesti Gazdasági Főiskolán végeztem az újonnan indult Business Coach szakon. Addig, és azóta is részben egy nagy infokommunikációs vállalatnál foglalkozom informatikai projektek vezetésével. A mediációt 2015-ben tanultam. 2016 őszétől ezt egészítettem ki pszichológiai tanulmányokkal a fejlődéslélektan, a pszichopatológia terén, valamint elkezdtem a kognitív terápiás módszert és monodrámát tanulni.  Jelenleg is egy új képzésre járok, amelynek eredményeképpen a hipnoterapeutává válok.

Az üzleti és magánéletben összegyűlt tapasztalataimat ötvözöm a tanult coaching, mediációs, pszichológiai eszközökkel, módszerekkel, végig szem előtt tartva a spirituális elveket, mert hiszek abban, hogy csak azok mentén lehet tartós és végleges eredményeket elérni a fejlődésünkben. Ezért spirituális irányban is képeztem magam: asztrológiát, prána nadit tanultam, megismerkedtem a jógikus filozófiával és az integrál pszichológiával, fejlődéselmélettel.  A keleti és nyugati tanok ötvözése számomra új perspektívát nyit.Milyen módszereket és eszközöket alkalmazol az ülések során?
Nem ragaszkodom egy bevált módszerhez, olyan eszközöket alkalmazok az adott esetben, melyek akkor és ott a legjobban segítenek. Felmerül a kérdés, hogy miben segítenek? Abban, amit meg akar oldani az, aki felkeres. Nem szeretem leszűkíteni azt sem, hogy milyen témákkal foglalkozom, hiszen mindenkinek más okozhat fejtörést az életében.
Ezen felül a kognitív, hipnoterápiás és monodrámás módszerekkel már olyan pluszt is tudok a cocahing-ban adni, amely a múltból hozott, tapasztalt eseményekből származó problémák megoldásában támogat. Azt vallom, fontos megtalálni a probléma okát, ha életünk valamely területén elakadtunk, és ha ez megvan, akkor válik lehetővé annak feloldása: elgondolkodtató kérdések feltevésével, gyakorlatokkal, visszajelzésekkel, tanácsokkal, meditációval, kezeléssel, beszélgetéssel, vagy egyéb egyedi megoldásokkal.

Miért gondolod, hogy a módszereiddel segíteni tudsz a klienseidnek és van-e valami saját, bevált eszközöd?
Éveken át egy növekvő méretű informatikai vállalatnál dolgoztam, előbb tanácsadóként, majd vezetőként, míg végül 2014-ben kórházba kerültem. Ez az eset arra figyelmeztetett, hogy változtassak, hagyjam el a korábbi utat.  Lemondtam a vezetői beosztásról, részmunkaidőben dolgoztam tovább, és elkezdtem a régi vágyamat megvalósítani.
Az azóta eltelt majd 3 év során az ügyfelekkel való munkában és a további szakmai módszerek elsajátítása során nemcsak más emberek személyiségét, életét, nehézségeit és örömeit ismertem meg, hanem azt is, hogy mennyire sokféleképpen tudjuk ezeket a helyzeteket kezelni és megoldani, legtöbbször pont az eltérő természetünk miatt. Ráadásul, szinte minden esetből én magam is tanulok magamról, fejlődöm, változom, és mindezek alapján klienseimet a segítő munkámban személyre szabottan tudom támogatni.
Ha valaki egy konkrét kérdéssel érkezik hozzám, egy rövid, jövőre koncentráló, akár csupán 1-2 alkalmas ülést ajánlok; ha más valaki mélyebb, akár egész eddigi életében hordozott nehézségtől kíván megszabadulni, akkor egy hosszabb, terápiásabb jellegű folyamat elkezdését javaslom; ha pedig egy adott téma megoldása a cél, amely több mindenre, mindenkire kihat, akkor válhat szükségessé egy 6-12 alkalmas, szóbeli és egyéb eszközöket is felsorakoztató, általánosabb coaching folyamat.
Mindezzel együtt nekem is vannak kedvenc eszközeim. Ezért az eddigi tapasztalataim alapján létrehoztam saját metodológiai rendszeremet, amely egy teljes életciklust felölve önmagam megismerésétől egy vágyott életvitel eléréséig (beleértve akár a munka, magánélet területeit) segít eljutni úgy, hogy az erősségeinkre épít, a feltárt esetleges hibáink kezelésével az elérni kívánt célok megtervezésével és a megvalósítás segítésével, a motivációnk megtalálásával, az esetleges elakadások megoldásával vezet végig az úgynevezett "Én Utamon".
Ezt online tanfolyam formájában is kidolgoztam, amelynek lényeges részei megtalálhatók a Körutazás az Életemben e-könyvben, az Én Utam lépésein pedig – akár a nyertesnek is felajánlott – személyes coaching folyamat során is végig tudunk menni közösen, a támogatásommal.

Ha érdekel, kipróbálnád, kérdezz, nézz körül az oldalamon, vagy írj levelet!