Aki ki meri mondani, hogy boldog - Benke Edina már a jelenlétével is segít

Kedves, mosolygós nő fogad a budai stúdió ajtajában, Benke Edina. Kellemes hangulatot áraszt a környezet, a falevelek között beszűrődő fény táncol a szoba padlóján, madárcsicsergés hallatszik. Ideális hely a megnyíló lélek számára. Leülünk beszélgetni, jelenlétével, kedves mosolyával megnyugtató hatást gyakorol rám. Nagy a kíváncsiság bennem, a honlapját olvasgatva Edina izgalmas és sokrétű segítői tevékenységet végez. Tagja dr. Buda László SzomatoDráma szakmai csapatának, emellett a forradalmian új organocco business és life coaching módszer képviselője, cikkeket ír, blogol, és még sorolhatnám. Igazán színes és sokoldalú egyéniség. Azt mondja, kicsit feszült, nincs nagy rutinja interjúzásban, de nagy örömmel válaszol a kérdésekre. Megkér, hogy nyugodtan állítsam meg bármikor, mert akár hetekig boldogan mesél arról, amivel foglalkozik.

Mi lenne az, aminek örülnél, ha megkérdezném?
Az, hogy boldog vagyok-e.

Boldog vagy?
Igen! – mosolyog.

Miért érzed ezt a kérdést ennyire fontosnak?
Mert igazán boldognak lenni nem trendi. Kicsit olyan, mintha illene szégyent és bűntudatot is érezni hozzá. Közben minden ember boldog szeretne lenni, csak nem tudja hogyan, vagy mitől válhat boldoggá. A boldogság ugyanis nem tárgyak, vagy események függvénye. Hanem van. Bennem van, Benned van, mindenkiben van, csak úgy. Csak a nehézségek valamiért hangosabbak bennünk.

Ez érdekes! Boldogság-szakértőnek tartod magad?
Nem. Vagyis igen, a saját boldogságomé igen. Mindenki boldogsága másmilyen, az út pedig belül vezet. Hosszú utat jártam be, tudom milyen megélni a mélységeket és a magasságokat. Ezen az úton sok különböző módszerrel haladhatsz, vannak azonban olyan állomások, ahol szükséged lesz támogatásra, segítségre.Te szoktál-e segítséget kérni?
Természetesen! Pont ugyanolyan vagyok, mint bárki más, ugyanúgy elakadhatok az életemben, és pont ugyanúgy nem látom egyedül a megoldást.

Sok különböző módszerrel foglalkozol, családállítás, születés- és szülésélmény feldolgozás, szomatodráma, üzleti és életviteli coaching. Sőt! Úgy láttam még jógaoktató is vagy. Hogyan lett ez a sok minden?
Kíváncsi a természetem, szeretek tanulni, tapasztalni és nagy örömmel próbálok ki új utakat. Amibe beleszeretek, azt megtanulom, így sokasodnak a módszerek, amelyeket alkalmazok. Fontos számomra, hogy minél gyengédebb, könnyebb úton történhessen a változás, a gyógyulás.

Hogyan alakul a veled való találkozás?

Mindig arra biztatok mindenkit, hogy hozza el a legmerészebb álmait, legyen bármilyen jellegű is az. Sosem kérdőjelezek meg semmit, mindent szabad. Beszélgetünk arról, ami elvezetett hozzám, kicsit a családi rendszered megközelítésében, kicsit a születési történeted irányából, kicsit a működési minták irányából. Általában pár kérdés után megmutatkozik az adott helyzetből kivezető út. Innen azután csoportos munkával, egyéni konzultációkkal haladunk tovább.

A legtöbb módszer, amelyet alkalmazol, csoportban történik. Kíváncsivá tett, hogy bár családállító vagy mégsem láttam családállítás alkalmakat a honlapodon. Mesélnél erről nekem?
A csoport számomra végtelenül inspiratív és szeretetteli közeg. Nagy örömmel tölt el, ahogy mindaz, amit tanultam és tapasztaltam, teljesen új formát adhat például egy családállítás csoportnak. Így született meg a Lélekszínház, a Párkapcsolat Symbolonja és a Gyengéd szülés/születés csoport. Ezekben az általam tanult módszereket egymásra építve használom.

Izgalmasan hangzik. Számomra, mint laikus résztvevő számára mit jelent ez?

Amikor egy témával hozzám érkezel, nemcsak a családi történeted van jelen, hanem a személyiséged, a működési mintáid, a születésed története, a benned élő sérült gyermekek. Miközben mesélsz, megtaláljuk azt a szálat, amely a legrövidebb úton visz a vágyott irányba. Nem kezdjük el például a családi rendszered bogozni állításokon keresztül, ha a belső gyermek gyógyítása, vagy a születési történeted átírása azonnal feloldja a belső konfliktust és továbbsegít téged.

Van olyan, amire azt mondanád, hogy igazán a szíved csücske?
Nem szívesen választok, de ha mindenképpen kellene: a gyengéd szülés- és születés csoport lenne az. Ebben a csoportban a születési, szülési történetek átírásának van döntő fontosságú szerepe. Mélyen megérint minden születés, szülés, csodálatos szívbéli találkozások, gyógyulások történnek. Újra átélni a születést felemelő és nem mindig könnyű pillanat.

Érzem a meghatottságot a hangodban, ahogyan beszélsz róla, mintha egy pillanatra most is átélted volna.

Igen, ez az érzés semmihez sem hasonlítható, csodálatos.

Milyen esetekben javaslod a születési/szülési történet átírását?

Nehéz kérdés, mert szinte minden életterületünket átszövi a születésünk élménye. Meghatározó lehet például az önbizalomhiány, szorongás, vagy pánikbetegség kialakulásában, megmutatja a megküzdéshez, a gyászhoz, a változáshoz fűződő viszonyunkat. Elég gyakran kapcsolódnak ide a meddőségi problémák is. Nagy öröm a számomra, hogy az idei évben 5 kisbaba született természetes úton korábban meddőnek hitt pároknál. Mindez belső munkával a családállítás és a születési történet feldolgozása után történt. Ez a csoport segíti a szülésélmény feldolgozását, így erősíti a baba-mama kötődést, a babák belső biztonságát, csökken a picik nyugtalansága. De ez az a téma, amiről végtelen ideig tudnék beszélni.

Hallgatnálak még sokáig, de nincs rá lehetőségem. Van olyan mondatod, amit mindenkinek elmondanál, ha tehetnéd?

Igen. A legfontosabb mondat ez lenne és minden nehéz pillanatban érdemes így gondolni magamra: „A legjobban viszem az életem, amennyire csak tudom, ha tudnám, csinálnám jobban.” – Aki ezt el tudja fogadni magában, hatalmas lépést tett meg a saját boldogsága felé.