Az erős elhatározás az eredmény záloga - Csordás Péter segít végigmenni az utadon

29 éves. Több éves coaching tapasztalattal rendelkezik. Több területtel is foglalkozik, a személyiségfejlesztés mellett az ELTE Iskolaszövetkezet egyik vezetője. Munkatársával, Fekete Flórával 2017 nyarán indítják Elszánt Elhatározásnak nevezett projektjüket. Az EE neked szól, amennyiben elhatároztad magad a változásra és a fejlődésre. Ha kész vagy kimondani: Változni fogok! Fejlődni fogok! - akkor a te embered Csordás Péter.

Te vagy a legfiatalabb tagja a Belső Nyár programunk segítőinek. Bizonyára nem csak én lepődtem meg azon, hogy ebben az életkorban, amikor mások még épp csak keresik magukat, te már komoly gyakorlatra tettél szert mások segítésében.

A korom cégvezetőként is nehézséget okoz, főleg ha jó passzban vagyok és 20 év körülinek nézek ki. Általában néhány perc beszélgetés elegendő azonban, hogy komolyan vegyenek.
Az egyik egyetemi oktatóm mondta: az a legfontosabb, hogy időről időre megújuljunk, képesek legyünk új aspektusból tekinteni a világra. Meghatározó gondolat számomra. Szeretek felfedezni, a felfedezés adta új ismereteket összevetni a korábbi tapasztalataimmal. Ez teszi lehető a megújulást, hiszen semmi sem megdönthetetlen, bármi lehet hibás, elhagyható, lecserélhető.
Erősen elméleti ember vagyok. Vagy inkább csak voltam. Sok időmbe telt, amíg elfogadtam: az elmélet tapasztalat nélkül értéktelen. Az elméletek célja a tapasztalataink rendszerezése. Amikor erre rájöttem és megtaláltam a megfelelő arányt, akkor kezdtem el igazán gyorsan fejlődni.
Ez a két irányelv, és az, hogy folyamatosan több területen tevékenykedem, tette lehetővé, hogy jelentős élettapasztalatra tegyek szert.A te esetedben melyek voltak az első lépések a segítővé válás útján?

Önfejlesztés témakörben tartottam kurzust egy egyetemi kollégiumban. Az erre kapott visszajelzések indítottak el abba az irányba, hogy emberekkel kezdjek foglalkozni. Először csak sétáltam és beszélgettem velük problémákról, nehézségekről. Egy idő után kezdett az alkalmaknak ívük lenni. Aztán rátaláltam a coaching módszertanra, elkezdtem ezzel kapcsolatos könyveket olvasni, tréningekre, workshopokra járni.
A kurzus kezdete tájékán ismerkedtem meg a jógával, konkrétabban a Himalájai Jóga Tradíció tanításaival. Éppen egy kikért könyvre vártam a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár földszintjén, amikor megláttam a szabad polcon a Meditáció című könyvet, levettem és belelapoztam. Ezt olvastam: „Kérlek, ne higgy el nekem semmit, csak a saját tapasztalataidnak higgy”.
Ez erős hatás gyakorolt rám, a könyvet aznap kivettem, két napon belül elolvastam. Szvámí Ráma írta, a Himalájai Jóga Tradíció egykori vezetője. Azóta a jóga része a mindennapjaimnak. Elkezdtem jóga pszichológiával foglalkozni, és amikor az életemben megjelent az enneagram, egyértelművé vált, hogy hosszú távon fogok a személyiségfejlesztéssel foglalkozni.

Enneagram? Azt nem hosszas, alapos tanulmányok és tapasztalatok birtokában szokták használni a segítők?

Napjainkra az enneagram kifejezés gyűjtőfogalommá vált számos iskolával, elágazással. Az enneagram eljutott arra a szintre, hogy definiálás nélkül célszerűtlen beszélni róla.
Számunkra az enneagram az emberekben működő belső erőkkel foglalkozó rendszer. Ez a rendszer foglalkozik azzal is, hogy ezek a belső erők milyen általánosnak mondható működési típusokat hoznak létre, hogy az egyes belső erők milyen kombinációkat alkotnak, valamint hogy ezek a kombinációk vagy az egy típusok hogyan jelennek meg a személyek viselkedésében.
Leegyszerűsítve az enneagram módot nyújt önmagunk megismeréséhez. Segítséget kínál gondolataink, cselekedeteink, motivációink megértéséhez. Ezzel lehetőséget teremt, hogy megváltozzunk.
Az enneagram által rendszerbe foglalt belső erőket önmagunkban kell megtapasztalnunk. Másként mondva önmagunk megismerésével ismerhetjük meg az enneagrammot. Úgy érzem, munkatársammal együtt jól megtaláltuk az összhangot a tapasztalatszerzés és az elmélet használata között, ez lehetővé tette, hogy mélységében megismerjük a rendszert.  Ehhez elengedhetetlen az enneagrammal kapcsolatos nemzetközi kutatási eredmények követése.

Említetted az új projekteteket. Ez engem nagyon érdekel, beszélnél róla többet?

Örömmel! Fekete Flóra pszichológussal évek óta dolgozunk együtt különböző, kisebb projektekben. Jól kiegészítjük egymást. Flóra kapcsolatteremtő képessége, az emberekkel való nyílt, őszinte viszonya, élénksége, kiválóan ellensúlyozza az én tudományos, némileg szárazabb, rendszerszemléletű attitűdömet. Elhatároztuk, hogy közösen fogunk dolgozni, ennek az eredménye az Elszánt Elhatározás.
Az Elszánt Elhatározás egy ígéret. Megígérjük, hogy bárki, aki elhatározta magát a változtatásra, a nehézségével való szembenézésre, önmaga megismerésére az megkapja a szükséges segítséget.
Szemléletünkben egy nehézség feloldásához 4 lépcső vezet. Elsőként fel kell ismernünk a nehézséget, másodsorban meg kell értenünk azokat, harmadsorban szembe kell néznünk a nehézséggel járó fájdalommal, felelősséget kell vállalnunk a nehézségünkért, negyedsorban el kell fogadnunk, fel kell oldanunk a nehézséget.
Egyéni és csoportos szolgáltatásokat is nyújtunk. Egyéniben coaching és autogén tréning alkalmakat tartunk. Csoportoban az autogén tréning, a pszichodráma és a teamcoaching módszereket alkalmazzuk
Az alkalmak mellett ismeretterjesztő munkát is végzünk, cikkeket írunk az enneagram és a jógapszichológia témakörében.

Hogyan tudod összeegyeztetni a napi munkáddal a segítő tevékenységet?

A karma jóga útját járom. Minden cselekvésemben megpróbálom meglelni az örömöt, a jelenre fókuszálva, a cselekvéseim által ismerem meg magam. Ezáltal a munkám önismerethez segít, olyan helyzetekben, amelyre segítőként nincs alkalmam. Milyen érzés felelősséget vállalni egy csapatért, milyen érzés döntéseket hozni, amely közvetlenül hat több tucat ember életére?
Tapasztatom szerint az önismereti úton csak addig segíthetünk valakit, ameddig mi, magunk eljutottunk. Például: ha elakadásom van önmagam képviseletével, nem tudok neked segíteni feloldani az ilyen jellegű problémádban.
Ezért tartom kiemelten fontosnak, hogy az élet több terültén megálljam a helyem, mélyítsem az önismeretem, és hatékonyan tudjam átadni a tudásomat, tapasztalatomat másoknak.

Van valamilyen aktualitásod a Harmonet olvasói számára? 
 
Igen, a Harmonet olvasói augusztusban 50%-s kedvezménnyel, 3.000Ft-ért érhetik el a feltáró beszélgetés nevű szolgáltatásunk. 
 
A beszélgetés tisztázza a résztvevő nehézségeit és lehetőségeit az önismereti útján. Ezen a weboldalon tudnak jelentkezni. A jelentkezéskor használják a harmonet kuponkódot.