Aki hisz a szavak erejében, a szív és az ész együttműködésében és a változásban: Póth Péter

A Belső Nyár következő interjúalanya, Póth Péter már a saját magáról megfogalmazott mondatokkal is felkelti az érdeklődést: Elég régen születtem ahhoz, hogy se az X, se az Y generációnak ne legyek tagja. A fiam  16 éves elmúlt, erősen kamaszodik. Életem egyik legfontosabb és legszebb része a vele töltött idő. Szeretek új dolgokkal megismerkedni, kísérletezni, tanulni, rácsodálkozni a világ eddig nem ismert részére. Nagyrészt a hiúság nevű főbűnnek köszönhetően az egészséges étkezés, a rendszeres mozgás általános iskolás koromtól része az életemnek. Több, mint 20 éve emberekkel foglalkozom, vezetőként, trénerként, segítőként. Tapasztalataim szerint az ember fejlődése legkönnyebben egy másik ember segítségével történik meg.

Nagyon tetszik az életszemléleted, csakúgy, mint a mottód: Ha unod mások bölcsességét, találj rá a sajátodra! - na de hol van akkor a segítő szerepe? Nem ő az unalmas, "idegen bölcsesség"...?

Hiszek abban, hogy mindenkiben számtalan kibontakozásra váró tehetség, végtelen lehetőség rejlik.
Ezzel kapcsolatban az a jó hír, hogy mindenki képes ezekre rátalálni önmagában és a körülötte lévő világban
A jó hír mellett viszont van egy rossz hír is: ha szeretnél útra kelni és felfedezni a lehetőségeidet, a körülmények soha nem lesznek tökéletesen megfelelőek az induláshoz. Ezért könnyedén találni okot a felfedezőút elhalasztására. Hanem ha ott vagyok én is, támogatni, segíteni foglak abban, hogy ne halaszd el, ne add fel az útkeresést!Milyen eszközeid vannak erre?

Hiszek a szavak varázserejében.
Egész életemet meghatározza ez a szerelem. Mint minden nagy szerelem az életemben, ez is küzdelmes, nehéz, sok tanulással, tapasztalással, csalódással, fájdalommal és örömmel gazdagon fűszerezett kapcsolat.
Hiszem, hogy szavainkkal kapukat nyitnunk ki vagy zárunk be önmagunk belső tájai, a külvilág és egymás felé.
Kimondott szavainkkal képesek vagyunk érzékien, lágyan simogatni, érinteni.
Felkorbácsolni és lecsendesíteni, felizzítani és megfagyasztani.
Égig emelni és földbe döngölni, felemelni, elringatni.

Szenvedélyes szavak... Szinte érzem, hogy felkapnak, visznek, sodornak magukkal!

Hiszek az ész és a szív, az értelem és az érzelem együttműködésében, összekapcsolódásában.
Vajon miért szakadtunk ebben is két pártra?  Ez a dualitás, a vagy-vagy nézőpont annyi más helyen köszön vissza életünk során. A magam részéről nem kívánok választani, a “vagy” szócskát helyettesítem az “is”-sel. A teljességhez mindkettőre szükségünk van! Egészen új távlatok nyílnak, kerekebb lesz a világ, ha megengedem magamnak az ész és a szív, az értelem és az érzelem integrációját.

Valóban jó lenne, ha megváltozna hozzáállásunk a világ dolgaihoz, ha nem a "csak így lehet", a "csak nekem lehet igazam" mezsgyéjét taposnánk.

Hiszek a változásban, a változás szükségszerűségében, pozitív irányában!
Panta Rhei. Minden folyik, minden változik. Az emberiség történelme során soha nem volt még ennyire igaz ez a mondás. A változások szempillantásonként követik egymást, ráadásul egyre gyorsuló ütemben.
Szinte lehetetlen fix pontokat találni. Folyamatos mozgásra, haladásra ösztökél minket ez a kor, az állandóság teljes hiánya.
Talán ezért fáradunk ki időről időre, ezért a hajszoltság, az “űzött vad”, a “nincs elegendő időm semmire” érzése.
Jelenleg éppen újra tanuljuk a világot, a benne való létezést. Egy Új Világ szülőcsatornájában vagyunk, annak minden fájdalmával, nehézségével, veszélyével együtt.

Hol tettél szert erre a bölcsességre, erre a magával ragadó komplexitásra?

Bár főiskolát is végeztem, életem legnagyobb átalakulást hozó 3 éves időszaka a hazai Integrál Akadémia integrál pszichológia képzése volt.
3 év, amikor nem csak a különböző pszichológiai és spirituális irányzatok tanaiban volt lehetőségem elmélyedni, hanem a terápiás és a tiszta kommunikáció módszertanában is.
Az elmélet mellett az akadémián folyamatos önismereti csoportozás zajlott, 1-1 év pszichodráma, családállítás és bodywork, amik szintén sok pozitív változást hoztak az életembe. Természetesen saját tanulási, fejlődési folyamatom jelenleg is zajlik, családállítást tanulok dr. Pusztai Ildikónál.

Segítő munkád során milyen eszközöket választasz?

Saját módszerként leginkább az NLP-t (Neuro-lingvisztikus programozás) használom, illetve az ericksoni hipnotikus kommunikáció varázslatos nyelvi mintái gazdagítják még eszköztáramat. NLP Practitioner és Master végzettségemet Dr. Bíró Gyulánál szereztem, aki a módszer egyik hazai megalapítója.


Már javában folyok Belső Nyár nevű önismereti nyereményjátékunk, de még semmiről nem maradtál le. A részletekért kattints a logóra, és ha te vagy a szerencsés, Pétertől a következőket nyerheted: 30+3 részes online önismereti naplóíró kurzus, hogy végre valóban megörökíthesd saját életed meséjét. Értéke: 4.750 Ft
Életfa meditáció, gyógyító belső utazás egy vezetett relaxáció formájában, plusz a hozzá tartozó feldolgozó munkafüzet (e-book és hangoskönyv formájában). Értéke: 6.850 Ft, valamint 90 perces személyes vagy skype konzultáció. Értéke: 12.000 Ft