Akinek a karriere a család, de nemcsak a sajátja, hanem másoké is - Vígné Kulcsár Krisztina

Vígné Kulcsár Krisztina önéletrajza fiatal kora ellenére nem fér el egy oldalon. Közös ismerősünk tréfásan azt mondta, a diplomáival ki lehetne tapétázni a Parlamentet, és éppen csak egy kicsit túlzott. Évente egy új képesítés, döntő többségük felső fokú? Meg se kottyan, emelett még nyelveket is tanul! Szívügye a jól működő család, ezért az utóbbi években számtalan, ezzel kapcsolatos képzést, oktatást vezet, szervez, köztük polgári jegyesoktatást is Frigyelem címmel. Valamennyien "frigyelünk", a dolog mindig aktuális, olvassátok csak!

Az életrajzodból úgy tűnik, nem pszichológusnak készültél. Megbízható, kiszámítható szakmát tanultál, amire minden körülmények között szükség van: közgazdaságtant. Ez a te döntésed volt...?

Nem. Gyermekkoromban sebészorvosnak készültem. Édesanyám szerette volna, ha - nőként - családbarát szakmát választok, ahol nincs éjszakai ügyelet és kiszámíthatatlanság, ezért a pályaválasztási intézethez fordultunk tanácsért. Így elkerültem a közgazdasági pályára, ahol sok mindent elértem ugyan, de nyilvávaló volt, hogy nem ez az életcélom.
Mindig szerettem beszélgetni másokkal a problémáikról, bizonytalanságaikról, nehézségeikről, az életükről - és ők is velem. Ahogy egyre idősebb lettem, egyre inkább felfigyeltem erre az aspektusra. Elkerültem egy pszichodráma csoportba, 120 órás önismereti csoport volt, 1 éven át! Minden hónapban két nap. Kemény év volt, de a közepénél rájöttem, hogy én is ezt szeretném csinálni! Utána az összes hasonló képzésre beiratkoztam, tanultam, tanultam. Egészen odáig, hogy most írom pszichológiából a PhD-met. Rengeteg módszert megismertem, remek tanáraim voltak, akiktől nagyon-nagyon sokat tanultam. Elvégeztem a pszichoterápiás képzést is. Amit az alatt a 3 év alatt tanultam, azt sem felejtem el soha!

Mi fogott meg legjobban, mi kötött, köt most is az emberi psziché tanulmányozásához?

Az ember szeretete! Azt hiszem, ez fogott meg. Humanisztikusnak szoktak hívni, bár nagyon keménynek is. Az ember szeretete alatt én azt értem, hogy nem akkor tudunk segíteni valakinek, ha azt mondjuk, amit hallani szeretne, hanem akkor, ha úgy segítünk neki, hogy ebből tovább tud fejlődni. Mindig keménynek, direktnek tartottak, mert nem simogatom a „hülyeségben” a másik fejét, hanem kérdezek, tükröt mutatok. Mindenki csak a saját hibáiból tanulhat! Ezt el is mondom mindenkinek. Viszont ha beveri a fejét, én ott vagyok, támogatom, vele vagyok. Tudod, mi áll a névjegykártyámon? Ide is nagyon illik: „It’s a new dawn, new day, new life” Ez adjon erőt!Tehát a pszichodrámával kezdődött minden. Szereztél is képesítést később - használod, mind a mai napig?

Csak azoknál a klienseknél, akik rá tudnak szánni elegendő időt, hiszen a pszichodráma ajánlott ideje egy év, ez alatt 120 pszichodráma órát tartunk. Ennyi idő alatt már el lehet érni felismeréseket, változásokat. Nem kevés, fáradságos is, de nagyon eredményes! Bár alapvetően csoportos terápiás módszer, ha úgy ítélem meg, egyéniben is használom az elemeit. Szeretek egyénileg dolgozni, szeretem az ügyfeleimet. Minden kliens más és más. Nincs két egyforma ember, egyforma eset. Testre kell szabni a tanácsadás folyamatát is.
Ősztől szeretnénk ismét csoportot indítani, ha valaki szeretne ezzel közelebbről is megismerkedni, keressen meg levélben!

Úgy tudom, nemcsak magánpraxisod van, hanem hivatali elfoglaltságod is, nem is kevés. Ott is egyedül dolgozol, vagy van csapatod?

Igen, bár főleg magánpraxisban dolgozom az I. kerületben és Budaörsön, ott van még a Családbarát Akadémiám is. Négy éve működtetem. Ezeken felül alkalmi jellegű hivatali elfoglaltságaim vannak, amelyek főleg pályázatokhoz, megmozdulásokhoz köthetők. A Családbarát Akadémián csapatban dolgozom, hiszen sok területet felölelünk. Már a neve is adja: "család". Ez a szép fogalom számtalan területet felölel, úgy mint párkeresés, házasság, gyermekvárás, születés, újszülött/csecsemő gondozás, kisgyermek/kamasz a családban, kirepülnek a gyerekek, kettesben a férjjel, nagyszülők. A teljesség igénye nélkül. Tartunk előadásokat, workshopokat, tréningeket, képzéseket (pl. családi életre nevelés, polgári jegyesoktatás, szülőképzés, nagyszülőképzés), drámacsoportokat. Nagyon jó szakember gárdával dolgozom együtt (védőnő, pasztorációs szakember, ifjúságvédő, tréner). Az a legjobb, hogy mindannyiunknak ugyanaz a célja: a jól működő családok.

Milyen eredményeket vársz a családi életre, házasságra felkészítő - véleményem szerint hiánypótló - tanfolyamaidtól?

A családi életre nevelés kérdése az egyik legfontosabb, sokrétű feladatom. Képzők képzőjeként pedagógusokat oktatok arra, hogyan tudják bevinni az iskola falai közé ezen értékeket. Magam is tartok előadásokat, tréningeket ebben a témában iskolákban, diákoknak, illetve az Óbudai Egyetem külsős tanáraként egyetemi hallgatóknak.  Némi eligazítást az élethez, értékeikhez, párkereséshez, saját magukhoz, karrierjükhöz. Az egyetemen 4K tréningnek (kommunikáció, konfliktus, kapcsolat, karrier) neveztük el. Nagyon szerették a diákok. Az ehhez köthető egyik legjobb pillanat az volt, amikor az egyik diák így szólt: "Azt hiszem, átgondolom ezt a házasság témát. Lehet, hogy én is megnősülök."
Igen. Én pedig azt hiszem, ilyen eredményt várok a felkészítő tanfolyamoktól! És hogy ne csak vágy legyen belőle, hanem egy valóban jól működő, használható házasság. Új kezdeményezésként elindítottuk a polgári jegyesoktatást, avagy a jegyes coachingot. Ma már élünk az önkormányzati ajánlásokkal, így lehetőséget kaptunk az V., VI., VIII., XI., XXI. kerületben, továbbá Törökbálint önkormányzatától is.
Jó lenne, ha úgy házasodnának össze a fiatalok, hogy tudják, mit szeretnének, milyen értékek mentén haladnak. Akkor is helye van a házasságra felkészítésnek, ha nem a várt eredményt hozza: emlékszem, volt egy pár nálam, talán öt-hat alkalommal jöttek, esküvővel kapcsolatos problémák miatt. A vége az lett, hogy nem házasodtak össze. Rájöttek, hogy nem ők az igaziak egymásnak. Megköszönték, hogy nem két gyerek után kellett elválniuk. Azóta megtalálták a párjukat és születettek gyermekeik. Azt hiszem, ez legalább olyan fontos eredmény, mint az esküvővel és lagzival végződő jegyesfelkészítés.

Miért pont ezt a területet tartod a legfontosabbnak a magad és mások számára?

Mert mindannyian, így vagy úgy, családhoz kötődünk. Onnan származunk és oda tartunk. Mi lehet a családnál fontosabb, érdekesebb? Itt van minden, egy helyen: érték, tradíció, konfliktus, kommunikáció, stressz, önismeret, párkapcsolat, kapcsolatok, generációk, készségek, képességek, karrier, múlt, jelen, jövő, élet, halál stb...
Itt tudunk a legjobban kiteljesedni. Itt leszünk/maradunk egészségesek, és lehetünk betegek is. Lehetünk, mert van ki ápoljon, és belebetegedhetünk a nem jól működő családba. Ugye a pszichoszomatikáról ne is beszéljünk...

Család? Karrier? Hiszen a nők többnyire nem családi karrierre vágynak...!

Sajnos! Emiatt sokan meg is betegednek! A karriert mindenki rosszul értelmezi, negatív felhangja van. Pedig mi is a karrier: életpálya, életcél, érvényesülés. Mindenki megdöbben, meghökken, amikor azt mondom, hogy én karrierista vagyok. De miért is mondom ezt? Amikor középiskolába jártam, az volt az életcélom, hogy felvegyenek az egyetemre. Utána, hogy lediplomázzak, majd felvegyenek egy jó céghez dolgozni, majd megalapozzam a jövőmet, majd férjhez menjek, gyermekem legyen... Tehát volt és van életcélom, mindig új és mindig más. Ha innen nézzük, már nem is olyan mumus a karrier, és én sem vagyok elítélendő kisgyermekes anyuka.

Krisztinától egy ingyenes konzultációt nyerhettek, ha részt vesztek önismereti játékunkon, amelynek részleteiért katt ide: