Belelátok az emberekbe - Pehl Ildikó, transzperszonális terapeuta

Van-e élet a személyiségen túl? A meghökkentő kérdésre Pehl Ildikó adja meg a választ, aki szerint nagyon is van, hiszen bizonyos elakadásokon, megoldhatatlannak látszó helyzeteken csak az segít, ha messzebbre nézünk, túl önmagunkon. Hogy ez valami olyasmi-e, mint a manapság gyakran hallott "lépj ki a komfortzónádból", azt megtudhatod a vele készült interjúból.

A honlapodon és a blogodon is szerepel az, hogy Túl a személyesen. Mit jelent ez?
A Túl a személyesen azt jelenti, hogy a személyen túli. Amikor terápiában vagyok valakivel, akkor az egész embert nézem, és nem feltétlenül a személyiségét, hanem a személyiségén túlra szeretném őt elkísérni, elvezetni, azokhoz a felismeréseihez, amikkel a saját életében, a saját életében lévő problémákat tudja a helyére tenni. Így kell érteni azt, hogy Túl a személyesen.

Ez nagyon érdekes. A személyiség az nem az a rész, amit látunk, hanem talán az, amit nem is ismerünk?
Így igaz. Ezért van szükség arra, hogy egy hozzáértő személy támogatásával nézzünk rá az általunk nem ismert részünkre.

Ha már hozzáértő személyt említesz, a te titulusod transzperszonális terapeuta. Mit kell érteni alatta?
A transzperszonális terapeuta titulus az én olvasatomban azt jelenti, hogy transzperszonális, azaz a személyiségen túli, a terapeuta szó pedig azt, hogy értő figyelem.

Ezt így még nem hallottam.

Szerintem nincs is más ilyen terapeuta, én azért neveztem el magam így, mert nem szerettem volna senki máshoz hasonlítani, és ezzel is azt kívántam érzékeltetni, hogy amit én nyújtok, az egyedi. Azt gondolom, hogy speciális az a módszer, amit én alkalmazok. Igazából több terápiás módszert használok, mindig személyre szabottan, amit szükségesnek látok.Akkor tehát nem a személyiség az, amivel foglalkozol?
Amikor hozzám fordul valaki, akkor az életében olyan helyzet adódik, amivel egyedül nem boldogul. Ez egy olyan probléma, amit a jelenlegi személyiségével, az előzetes tapasztalataival nem tud megoldani, nem tud a helyére tenni, magában meggyógyítani. Lehet ez egy testi tünet. Ilyenkor a személyiség nem tud önmagán segíteni, nem tudja önmagát gyógyítani, nem lát rá önmagára. Ezért viszem őt a személyiségen túlra, ha engedi.

Hogy kerül valaki kapcsolatban ilyen különlegességekkel? Neked is volt esetleg valamilyen problémád? Hogy kezdődött?
Azt hallottam egyszer, hogy akkor tud valaki jó terapeuta lenni, ha a saját sérüléseit már meggyógyította. Nekem is voltak az életemben nehézségek, nagyon nehéz időszakom volt akkor, amikor úgy gondoltam, hogy egyedül nem boldogulok, ezért elkezdtem keresni olyan megoldásokat, olyan lehetőségeket, amelyek elvisznek valameddig, ahol már jól érzem magam, vagy az életemben olyan változásokat idézzenek elő, amelyektől én és a családom jobban érzi magát. Voltak nehézségeim, nehéz időszakaim, elindultam keresni. Akkor akadt a kezembe néhány könyv, akkor találkoztam a kineziológiával, még páciensként. Később a jógával is megismerkedtem, rátaláltam Kelemen Mónira, aki az én mesterem, és talán mondhatom, hogy barátom, akitől rengeteget tanultam éveken keresztül, akinek nagyon sokat köszönhetek, szinte az egész spirituális utamat, a felébredés élményeim sorozatát, és azt, hogy én magam is terapeuta lehetek.

A honlapodon nézelődve azt látni, hogy sokat tanultál. Ismerkedjünk meg néhánnyal ezek közül!
Amivel először találkoztam sok-sok évvel ezelőtt, az a kineziológia volt. Amikor még magam is, páciensként, valamilyen alternatív terápiás módszert kerestem, mert a hagyományos orvoslás nem adott gyógymódot a számomra, és az életemben előforduló nehézségeimet nem tudtam megoldani. Szerencsémre egy olyan kineziológussal találkoztam akkor, aki nagyon értett ahhoz, amit csinált, magához a pszichéhez, az emberhez, és rengeteget segített. Rendkívül jó eredménnyel és nagy hatásfokkal dolgozott, ezért amikor később lehetőségem nyílt rá, én is elkezdtem tanulni a kineziológiát. Először azért, hogy saját magamnak és a családomnak tudjak adni annyit, amennyit én kaptam ettől a kineziológustól. Azután rájöttem, hogy nemcsak saját magamon tudok segíteni, hanem ezzel másoknak is. Később megtanultam az AFT (Attractor Field Technology) Attraktormező, vagy Vonzásmező technikát. Már jó néhány éve tanítják itt Magyarországon is, de még mindig nem olyan ismert ez a módszer. Nagyon hatékony és pontos, leginkább a probléma tudatszintjének beazonosításában, de a sérüléseink, traumáink feloldásában, a megbocsátásban is hatékonyan segít. Kurt Ebert forradalmian új módszere a Dr. Steven Hawkins által lefektetett alapelvekre épül, amelyet az Erő kontra erő című könyvben magyarul is olvashatunk. Alapja egy tudatszint skála. Röviden talán annyit, hogy Hawkins doktor arra jött rá, hogy sokszor egy bizonyos tudatszinten ragadunk, ez általában romboló hatású, ezen tudatszint vonzásmezejében olyan energiák mozognak, melyek a tudatszintnek megfelelő eseményeket produkálnak.

Úgy érzem, hogy amiről te most beszélsz, az kicsit más, mint amiről eddig hallhattunk. Ha elmegyünk egy terapeutához, feltételezzük, hogy a minket vezető terapeuta rájön, hol van a baj. Hogy valaki engem megfejtsen, ahhoz nem kellene velem azonosulnia?
Talán nem az azonosulni a legjobb szó erre. Egyrészt rengeteget tanultam, másrészt nagyon sokat terápiáztam én magam is. Mindemellett megtanultam az Enneagram önismereti módszert, ami karaktertipológia. Nagyon sokan összetévesztik a személyiségtipológiával. Az Enneagram nem az. Azután a születési számok energiájával is megismerkedtem. Ezen energiák is magukban hordoznak egy csomó információt, amiből sok minden kikövetkeztethető. Ha terápiában találkozom valakivel, kis idő elteltével sok mindent tudok róla. Az Enneagram karaktertipológia folytán tudom az ő alapvető sérülését, a születési számaiból következtetni tudok az életében felmerülő nehézségeire. A kineziológiai tesztelés során és az AFT módszerével nagyon könnyen, gyorsan és pontosan be tudom azonosítani az ő problémájának a gyökerét.

Mi történik, ha valaki elmegy hozzád?
Először is azt kell tudni, hogy nem feltétlenül a személyiséggel dolgozunk, de természetesen azzal is, hanem az a cél, hogy eljussunk egy olyan területre, ami már túl van a személyesen. A feltáró beszélgetés során kiderül, hogy aki ott ül velem szemben, annak milyen ismerete van önmagáról, a létezésről, egyáltalán milyen világképpel él. Azért van erre szükség, hogy megnézzem, hogyan közelítsek, mihez nyúlhatok. Aki azt gondolja, hogy ez a test vagyok, vagy a személyiségével azonosítja magát, nem fogom rábeszélni arra, hogy gondolja másként. Aki túllát ezen, vagy van valamilyen egyéb tapasztalata, azzal másképpen dolgozunk.

Nos, mi történik, ha valaki elmegy hozzád?

Én nem adok okos tanácsot senkinek. Nem akarok rávenni senkit semmire. Nem akarok meggyőzni senkit semmiről. Csak róla szól az az idő, amit velem tölt. Nem magamról beszélek, csak rá figyelek, csak őt hallgatom. Megvárom, hogy magától megnyíljon, hogy bízzon bennem. Persze, aki engem választ, valamilyen formában csak bízik bennem. Mindenki annyit kap, amire éppen szüksége van, amit be tud fogadni, amit meg tud engedni.

Nekem úgy tűnik, belelátsz az emberekbe. Ez tehetség vagy tanultad?
Rengeteget tanultam, elsősorban önmagamról, ezen keresztül másokról is. Tipológiákat, terápiás módszereket, nagyon sokat adott a pszichológia is. Ezzel együtt, azt hiszem, talán nem túlzott magabiztosság,vagy gőg, ha azt mondom, hogy ez velem született képesség. Sokáig azt hittem, hogy ezek a képességek, készségek, amikkel rendelkezem – tisztánlátás, megérzés, intuíció, egyéb érzékelés – mindenki másban is megvannak. Hogy ez nem így van, ezt már csak akkor tudtam, amikor mélyen a szellemi út gyakorlati útját jártam. Menet közben derült ki számomra, hogy ezekkel a képességekkel nem mindenki rendelkezik.

Térjünk vissza akkor magára a terápiás helyzetre. Mi történik a beszélgetés után?

A kezdő beszélgetésből megyünk át a terápiába. Feltárjuk a tudattalanban meghúzódó sérüléseket, a jelen helyzet múltba nyúló gyökereit, aminek az érzelmi töltése a kezelés során megszűnik, feloldódik.

Ehhez minden esetben szükség van személyes jelenlétre?

Nem feltétlenül. Nagyon jó hatásfokkal tudunk dolgozni péládul skype-on is, vagy ott van az online kommunikációs önismereti tréningem, ami szerintem egyedülálló. Ezzel mindenki egyedül, otthon, önállóan tud dolgozni magán, a maga ütemében. Nem egy bizonyos problémára keres megoldást, de igen sok, a mélyben meghúzódó blokkot tud oldani. Aki elvégzi ezt a 12 hetes tréninget, annak garantálom az élet minden területre kiterjedő változást.

Ha jól tudom, jelenleg Amerikában tartózkodsz.
Igen, egy ideig még biztosan itt fogok élni. Ezért is említettem a skype-ot. A kezelésnek nem akadálya a távolság. De ha valaki ide akarna jönni hozzám személyes beszélgetésre, természetesen szeretettel várom.


Ildikótól személyre szóló tanácsadást nyerhetsz, ha részt veszel Belső Nyár játékunkon. A részletekről a logóra kattintva mindent megtudhatsz!