A döntésmentor, Gelsei Bernadett rávilágít, hogy a saját életünk legképzettebb szakértői mi magunk vagyunk

A hűséges HarmonNet olvasók már jól ismerik Gelsei Bernadettet, hiszen évek óta a portál szakértőinek egyike. Addiktológusként eleinte szenvedélybetegekkel foglalkozott, később azokkal a párkapcsolatokkal, ahol addiktológiai problémák tették lehetetlenné az együttélést. Fokozatosan kiderült azonban, hogy a függőség nemcsak szerektől alakulhat ki, hanem emberi kapcsolatoktól is, sőt arra is, hogy a kettő hogyan generálja egymást. Ahogy az évek teltek, Bernadett ügyfélköre kibővült, immár a függőséggel küzdő párok mellett a hűtlenkedők, a szerelmi háromszögben élők, az érzelmeiket nehezen kifejezők, az önérvényesítésben hátul kullogók is megkeresik szakértőnket, aki az elmúlt időszakban az öt szeretetnyelv megfogalmazójaként világhírre szert tett Gary Chapman magyarországi nagykövete is lett.

Több mint másfél évtizede vagy a szakmában. Az addiktológia önmagában is sokrétű tudomány, te mégsem érted be azzal, hogy csak függőkkel foglalkozz. Miért nyitottál a családterápia felé?

Munkám során hamar világossá vált, hogy a függő embert sosem lehet a környezete, a családja, a párja nélkül értelmezni. Igazán sikeres terápiára csak akkor számíthatunk, ha a függő egész kapcsolatrendszerét célkeresztbe helyezzük. Jöttek hozzám párok is, azzal, hogy a házasságuk a függőség miatt válságba került. Így aztán érdekes dolgok derültek ki, arról is, az addikcióra hajlamos ember miért vált ilyenné, és arról is, miért "marad benne" a függőségben.

Ezért fordultál a párterápia felé?

Hozta magával az élet: amint világossá vált, hogy mind a házasságon illetve kapcsolaton, mind a függőségen hatékonyabban lehet javítani a páros terápiában, mint a hagyományos módszerekkel, elvégeztem egy nemzetközi két éves Megoldásközpontú Tanácsadói képzést, hogy minél professzionálisabb és többrétű szinten tudjak segíteni.Mit jelent az, hogy megoldásközpontú? Nem minden terápia középpontjában a megoldás áll?


Dehogynem, de a célhoz többféle út vezet. A módszer, melyben feltétel nélkül hiszek, a megoldásközpontú terápia. Lényege, hogy a hozzám fordulókat a saját életük területén szakértőnek tekintem. Ez azt jelenti, hogy a kliensek saját maguk tudják a legjobban azt, hogy mit és hogyan kellene tenniük ahhoz, hogy megszüntessenek egy problémát, vagy hogy változtatni tudjanak az életükön. Azonban egy ördögi körbe kerültek, amely csakis a probléma körüli gondolatokra szűkült. Egyszerűbben mondva: nem látják a fától az erdőt. Az én feladatom, hogy kizökkentsem őket a problémafókuszból, és segítsem őket abban, hogy megtalálják a saját belső erőforrásaikat, a hitüket önmagukban és abban, hogy képesek változni és eltüntetni a problémájukat.

Valójában ezt jelenti az a szó, amelyet a honlapodon is használsz - döntésmentor?


Örülök, hogy ezt kérdezed, mert emiatt keresnek meg a legtöbben. Egyre többen ismerik fel, hogy a a párkapcsolati dolgaink azok, amik igazán meg tudják nehezíteni az életünket, ahol döntésképtelenné tudunk válni, és a döntésmentor, azaz én, éppen ezekben segít.
A módszer nagyon fontos eleme még a kivételek keresése. Ez jelen esetben nem azt jelenti, hogy a kivétel erősíti a szabályt, hanem azt a lényeges dolgot mutatja meg, hogy a kivétel maga a megoldás – azaz a probléma kezelésének a kulcsa. Ha ezt alaposan végigjárjuk az üléseken, akkor aránylag gyorsan (természetesen a kliens lelkiállapotától függően), rövid hónapok alatt is érezhető lesz a változás, ellentétben a hosszú évekig tartó pszichoterápiával. A változást úgy érjük el, hogy közben a kliens önbizalma megerősödik, valamint képes lesz felelősséget vállalni önmagáért és a cselekedeteiért is.

Rendszeresen írsz témába vágó cikkeket nekünk. Sok mindent megtudhattunk rólad, a magánéleted részleteiről is. Nem zavarja ez meg a terápiát? Hiszen széles körben elterjedt irányelv az, hogy a tanácsadó-terapeuta kívül marad, csak a kliens problémája kerül szóba az üléseken.

Az én módszerem, látod, ebben is eltér a többiekétől. Pontosan ellenkezőleg látom: ha a hozzám fordulók megtudják, hogy én is átéltem komoly válságokat, én is megéltem azokat a kríziseket, amelyeket ő, vagy legalábbis hasonló vívódásokon mentem keresztül, akkor hitelesebbé válok számára, és ez a terápiára is jótékony hatással van.

Nagyon megfogott az előbb az a mondatod, hogy is szólt...? Hogy mindenki a saját életének szakértője...? Mit értesz ez alatt?


Ki tudná a kliensnél jobban, milyen hatások érték, mennyi mindent próbált már ki a helyzete javításának érdekében? Ki kételkedhetne abban, hogy ennek a sok tapasztalatnak a birtokában már a megoldás kulcsát is a kezében tartja? De, mint minden szakértőnek, szüksége van konzultációra is. Akár nem is rám, képzett terapeutával, hanem más, hasonló cipőben járó társával is elég lehet egy "konzultáció". Ezért is alkalmazom a önsegítő csoportok 12 lépéses programját is a segítő munkám során. Ha nem is az egészet, de az elemeit mindenképpen.

Egyre érdekesebb. Mi ez a 12 lépéses program?

Lényege, hogy nincs benne szakember, hanem egy bizonyos probléma köré csoportosít embereket, akik egymásnak segítenek a problémájuk megoldásában. 12 lépést kell közösen, egymást támogatva megtenniük ahhoz, hogy megszabaduljanak például túlsúlytól, alkoholtól, szexfüggőségtől, drogproblémától, és így tovább. Az önsegítő csoportok eszköze a megosztás: azaz nem adnak direkt tanácsokat, hanem saját élményeiket osztják meg a többiekkel, ezeken keresztül segítenek egymásnak. A másik fél a megosztásból ki tudja venni, ami neki fontos, és otthagyhatja, ami számára lényegtelen. Amire az előbb rákérdeztél a magánéletem "kiteregetésével" kapcsolatban, látod, az épp ez: ilyen jellegű megosztásokat használok az egyéni konzultáció során, és azt tapasztalom, hogy nagyon sokat segít a hozzám fordulóknak, függetleneül attól, hogy ezeket amúgy csoportos helyzetekben szokás használni. A saját élményű megosztásaimmal mindig olyan dologra szeretném a figyelmet ráírányitani, amiről azt gondolom, hogy segíthet a hozzám fordulónak, illetve kialakithat egy olyan bizalmi és hiteles légkört, amiben nem érzi magát egyedül a kliens.

A másik szakterületed, a szerelmi háromszögek. Na ott aztán nem érzi magát egyedül a kliens - vagy éppen hogy nagyon is. Te hogy látod?

A szerelmi háromszög olyan, mint a függőség: ott mindenki függ mindenkitől, és ugyanúgy van leépülési és felépülési szakasza minden szereplőnek, mint a szerhasználónak és a hozzátartozóiknak. Ergo: van, mikor nagyon magunkra maradunk a problémákkal, máskor pedig úgy érezzük, túlontúl is sokan vagyunk itt. Nem tagadom: nekem módom volt a saját bőrömön is megtapasztalni, milyen egy háromszög egyik csúcsán lenni. Szerintem - jól jön a terápia. Ha megismered, melyik szakaszban vagy, tudni fogod, milyen változásokat, döntéseket kell megtenned, erre segítek rávilágitani, ebben adok támogatást.

Ez annál nehezebb lehet, hiszen már két ember között is számtalan, feloldhatatlannak tűnő feszültség alakul ki, és gyakran kettőt sem sikerül egymásra hangolni, hát ha még ott egy harmadik is...

Abban hiszek, hogy a változáshoz ki kell tudnunk lépni a saját komfortzónánkból. Minden krízis, nehézség, probléma ezt próbálja megtanítani és megláttatni velünk. Abban is hiszek, hogy sosincs megfelelő időpont, de van megfelelő hangnem, megfelelő kérdés, ami segíthet ezekben a helyzetekben. Hiszem, hogy az igazságérzet, amire sokszor hivatkozunk, csak hátráltat minket. Tudom, hogy a gyávaság, ami a félelmekből és szorongásokból fakad, szintén ellensége a változásnak. Hiszek abban, hogy jó kérdésekkel, visszajelzésekkel, gyakorlatokkal, figyelemmel, őszinte kíváncsisággal hitelesen és hatékonyan lehet segíteni ezekben a helyzetekben: bárkinek.

Nagyon elfoglalt vagy, egyik konferencia a másikat követi. Gary Chapman módszerét sokan követik, mégis te lettél a legelismertebb közülük, akit a Mester is jobbkezének tart.

Talán annak köszönhető mindez, hogy már elég korán, még mielőtt a könyv itthon megjelent volna, megismertem és alkalmazni is kezdtem a szeretetnyelvek iskoláját. Sok függő azért nem tudja kordában tartani a káros szenvedélyét, mert nem érzi a szeretetet, amely felé irányul, és miért nem? Mert a társa, anyja, apja nem úgy, nem azon a módon nyújtja felé, amelyet a maga részéről értelmezni tud. Hasonló okok állnak annak a hátterében is gyakran, ha valaki kikacsint egy kapcsolatból, de természetesen hatékony módszer a szeretetnyelvek ismerete a gyereknevelésben, de akár a munkahelyi kapcsolatok javításában is.

De ha ilyen elfoglalt vagy, jut-e elég időd lazításra?

Szerencsére nekem a munkám a hobbim! De természetesen néha én is elfáradok, engem is sok stressz ér. Egy évvel ezelőtt mélyültem el a Rajzmeditációban, azóta nagy lelkesen tanulom a mintákat, és fejlesztem a saját stílusomat. Kezdetben stresszoldás miatt fordultam a rajzmeditációhoz, a célom a kikapcsolódás, kreatív pihenés volt. Az eddig elfojtott kreatívitásomat, mint egy vulkánkitörést éltem meg ebben az időszakban, ami továbbra sem apad.
Most már átadhatom ezt a lendületet, ezért már tanfolyamot is tartok. Önbizalmat, önszeretetet, egy másfajta önvizsgálatot kapok a rajzmeditációtól, amit  a segítői szakmámban is nagyon jól tudok alkalmazni, ötvözni - ráadásul pihentet is.


Kapcsolódj önismereti játékunkhoz! Ha a képre kattintasz, mindent megtudsz róla. Ha szerencséd van, Bernadettől is nyerhetsz valamit!