A suszter, akinek szép a cipője: Patály Ildikó, anyatanácsadó, kibogozó

Anyának lenni áldás, a világon a legszebb feladatok egyike - de olykor bizony fárasztó, keserves és kiábrándító is. Patály Ildikó kisgyerekkora óta erre a feladatra készül, ezért az anyaság témakörben hatalmas tudással vértezte fel magát, amelyet boldogan meg is oszt mindenkivel.

Olvasom a titulusaidat: Tanácsadó, Tréner, Előadó, Kibogozó, Az emberi és szellemi dolgok szakértője, Tanulási specialista... Nem túl nagy szavak ezek?

Miért lennének? Hát nem mondható el minden anyáról, hogy mindez, egy személyben? Talán nem. De nekem az a törekvésem, hogy akik hozzám fordulnak, azok képesek legyenek a bennük rejlő lehetőségeket, tehetségeket addig fejleszteni, hogy végül elmondhassák ők is magukról: tanácsadók, trénerek, előadók, kibogozók, az emberi és szellemi dolgok szakértői, tanulási specialisták.

Szóval te az anyáknak akarsz segíteni?

Ez persze így túl egyszerűen hangzik, de minden abból indult, hogy kislányként nem orvos, tanító néni, vagy űrhajós akartam lenni, hanem Anyuka.A mi korosztályukban még sokan vannak, akik annak idején így gondolták...

Valóban, de én az "anyukaságra" legalább úgy készültem, mint mások orvosnak vagy úrhajósnak! Mindent elolvastam, mindent megfigyeltem, érteni akartam az életet, érteni és tudni akartam, miért sikerül valakinek valami, másnak meg nem, miért viselkedünk úgy ahogy, és hogyan lehet ezen változtatni. De legfőképpen azt akartam tudni, hogyan tudok segíteni abban egy emberkének, hogy valóban boldog felnőtté váljon a segítségemmel. Hisz amíg egy receptet kipróbálva 1-2 órán belül ott az eredmény, és el tudom dönteni, hogy jó, vagy nem, addig a gyereknevelésben egy „recept” hatása lehet, hogy csak 10-20 év múlva látszik, és csak akkor derül ki, hogy bár jó ötletnek tűnt, nem ezt kellet volna.

Ez bizony nagyon is így van.

Ráadásul pont úgy, ahogy a focihoz is mindenki ért, gyereket nevelni is mindenki tud. Látszólag. De ha körbenézünk, úgy tűnik, azért nem minden felnőtt sikeres, boldog, és nem azt az életet éli, amelyet valójában élhetne. Ha igazán jól csinálnánk, mi szülők, akkor a mindenféle helyrehozó tanácsadókra nem lenne szükség.

Miben tudsz te többet, mint a "mindenféle helyrehozó tanácsadók"?

Azon túl, hogy minden elérhetőt elolvastam, megtanultam, megfigyeltem, megnéztem és megtapasztaltam, kiderítettem, létrehoztam egy iskolát, hogy a megtalált tanulási módszer szerint tanulhassanak a gyerekek. Ezen felül elkezdtem összerakni azokat a fontos alapelveket, amelyek szerintem fontosak, és amelyektől sikeres lehet a gyereknevelés.

Sikeres gyereknevelés? Mit értesz ez alatt?

Tudjuk, hogy ha egy autót nagyon jól kezelünk, optimálisan működtetjük, jó gumit, jó olajat és üzemanyagot teszünk bele, és ha szükséges, jó szerelőhöz visszük, mennyire más még a vezetés is.
Ez az embereknél hatványozottan igaz. Ha ismernénk és alkalmaznánk az emberre vonatkozó valódi működési szabályokat, ha a körülöttünk lévőket és a szeretetteinket így kezelnénk, nem lennének meg azok a problémáink, amik most.
Ugyanis a gyakorlatban nyilvánvalóvá vált, hogy azok a módszerek, amelyeket én a gyereknevelésben helyesnek tartok, nemcsak a gyerekekre vonatkoznak, nem csak nekik segítenek. Ugyanezek a szabályok használhatók a felnőttekre is, és lehet, hogy meglepő, de ugyanezen szabályok alkalmazásával lehet őket is segíteni, sőt, a nem optimális dolgokat így lehet helyrehozni.

Tehát nincs is sikeres gyereknevelés? Csak sikeres nevelés van?

Aki ismeri az „Emberre vonatkozó működési szabályokat", tényleg tud segíteni. Önmagán és másokon is.
Így lettem végül
-Gyereknevelési tanácsadó, hisz ha ez jól megy, akkor a boldog gyerekünkből sikeres és boldog felnőttet lesz, aki tudja, hogyan éljen jól
-Tanulási specialista, hisz tanulás nélkül nem működik jól az élet, és ha nem tudunk tanulni, ez korrigálható
-Tréner és Előadó, aki megmutatja és megtanítja a fő szabályokat, és
- Kibogozó, aki helyrehozza, ami már elromlott.
Összességében, egyszerűen csak: Anya.

Azt mondják, a suszternek mindig lyukas a cipője...

Szerencsére erre rácáfolhatok. A „picifiam” valóban sikeres és boldog. A saját céljait pontosan látja, alakítja, eléri. Az élet minden területét jól kezelő felnőtt férfi és boldog férj.

Akkor tehát nyugodt szívvel ajánlhatjuk minden olvasónknak, hogy bele se kezdjenek a gyereknevelésbe anélkül, hogy hozzád fordulnának.

Nagyon jól mondod! Sokkal olajozottabban alakulnak a családi kapcsolatok, a gyereknevelés kevésbé fárasztó, olykor fájdalmas, ha kellően felkészülten fogunk hozzá.
Sajnos a gyereknevelés elején, a kezdetekkor nem nagyon, sokan inkább a helyrehozatal miatt keresnek meg. De még akkor sincs veszve semmi. Mivel mint egy jó orvos, ismerem azt, milyen az optimális állapot, így látom az eltéréseket, és azt is, hol kell korrigálni, hogy jó legyen, és visszakeveredjünk a megfelelő irányba. Ez lehet testi vagy lelki eltérés, a mélyén szinte mindnek lelki ok húzódik meg, így kezelődött nálam a tanulási nehézség, de ez áll a családi probléma, zűrös házasság, pénztelenség, sikertelenség, boldogtalanság mögött is. Van, aki újra tud mozogni, újra van célja, helyrehozta a kapcsolatait, az önbecsülését, megtalálta a párját, és sorolhatnám, hisz mindaz ami nem optimális, helyrehozható.


Ildikó facebook oldalát itt találod, és ha részt veszel önismereti játékunkon, amelynek részleteiről az alábbi képre kattintva értesülhetsz, esélyed van, hogy nyerj egy alkalmat tőle az általad választott témában!