A kisbabának is szüksége van friss levegőre

Már az újszülöttnek is szüksége van a friss levegőre, ám nagyon fontos, hogy csak fokozatosan szoktassuk hozzá ehhez. A tavaszi-nyári gyerekeket már 2-3 hetes kortól, a téli babákat csak 4-6 hetes kortól vigyük ki levegőzni. Ám a hat hét leteltével már nyugodtan tehetünk nagyobb sétákat.

A hathetes gyermekágyi időszak alatt, évszaktól függetlenül, lehetőleg ne vigyük még ki a gyereket sétálni, hanem otthon oldjuk meg a levegőztetést. Először a szobájában nyissuk ki néhány percre az ablakot. (Természetesen előzőleg sapkát adunk rá és betakarjuk.) Naponta néhány perccel növeljük a levegőztetés idejét, és ha már fél órát is elértünk, a következő naptól a babakocsiban kitehetjük a kertbe, erkélyre, folyosóra.

Egészséges kisbaba naponta több órát töltsön a szabadban. A tavaszi-nyári gyerekeket már 2-3 hetes kortól, a téli babákat csak 4-6 hetes kortól vigyük ki levegőzni. Ám a hathét leteltével már nyugodtan tehetünk nagyobb sétákat velük. Az esetek többségében a kicsik a kellemes ringatástól és a friss levegőtől jó nagyot fognak aludni. Nagy szélben, ködben, illetve nyáron déli napsütésben azonban ne sétáljunk.

Vigyázzunk arra, hogy amikor erős a napsugárzás, ez közvetlenül ne érje a babát. Jobb neki a szórt fény. Napra csak a reggeli és délutáni órákban tehetjük, akkor sem magára hagyva, hogy időben tudjunk változtatni a baba elhelyezésén, ha időközben rásütne a nap. Ha szükséges, hajtsuk fel a babakocsi tetejét, hogy a babát ne érhesse tűző napfény.

Oda kell figyelni arra is, hogy megóvjuk gyermekünket a rovaroktól, állatoktól, különböző szennyeződésektől, ezért nem árt könnyű hálót borítani a babakocsira.

Ha nincs alkalmas helyünk arra, hogy a babát a szabadban hagyjuk, tegyük a kiságyba vagy a járókába, és engedjünk friss levegőt a szobába. Később, amikor a pici már több időt tölthet a friss levegőn, babakocsiban tolva kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb helyet a sétára.



Fontos a jó babakocsi! Mielőtt megvásárolnánk, számításba kell venni életvitelünket, hogy milyen közlekedési eszközöket használunk rendszeresen, és hol tároljuk majd. Amennyiben gyerekülésre is szükségünk van, választhatjuk a kombinálható típust, ami mindkét célnak megfelel. A hagyományos mély kocsi kellően tágas, a pelenkák és egyéb úti holmik is elférnek benne. Az összecsukható, döntött háttámlás sportkocsi addig használható, amíg a kisbaba totyogni nem kezd.

Ha nem akarjuk babakocsiban tolni, levegőztethetjük a babát kenguruban is. Ilyenkor a kisbaba élvezi a közelségünket, új látószögből tekinti meg az őt körülvevő világot. (Az sem elhanyagolható, hogy rövid séta kedvéért nem kell lehozni a babakocsit esetleg a sokadik emeletről!).

Ha a baba már totyogni kezd, szereti maga tologatni a szabad levegőn a babakocsiját. Kivéve, ha csak a közelben lévő parkba visszük le a babát, a stabilan járó másfél-két éves gyerekkel se menjünk babakocsi nélkül, mert a kicsi hamar elfárad, és akkor ölbe véve folytathatjuk a sétát.

Egészséges gyermek jó időben több órát is töltsön naponta a szabad levegőn. Tavasszal és ősszel általában nincs gond a levegőztetéssel. Nyáron vigyázzunk, hogy a már önállóan szaladgáló gyermekünk ne töltsön sok időt a tűző napon. Fejére adjunk vászonsapkát, és főleg a kora délelőtti és a délutáni órákban vigyük a gyermeket sétálni.

Télen a hideg nem lehet akadálya a levegőztetésnek, csak erős szélben és ködben ne sétáltassunk. Télen legjobb viselet az overall, amely megvédi a gyermek derekát, és mozogni is jól tud benne.

Olyan meleg ruhadarabokat válogassunk össze, amelyek nem akadályozzák a gyermeket szabad mozgásában. Vigyázzunk, hogy már totyogó gyermekünk cipője, kesztyűje ne ázzon át. Tavasszal és ősszel pedig arra ügyeljünk, hogy táskánkban legyen mindig egy pulóver tartalékban, hátha út közben zordabbá válik az idő. Arra is ügyeljünk, hogy az esővédő mindig nálunk legyen, még nyáron is, nehogy elkapjon bennünket egy igazi zivatar. Ha a baba megfelelő ideig van a friss levegőn, jobb lesz az étvágya, és sokkal nyugodtabban alszik majd éjjel is.