Az illóolajok csodálatos hatása

Az igazi illóolajokat gyógynövényekből vonják ki, azonban erőteljes hatásuk miatt megfontolandó a használatuk. Jó példa erre a borsmenta illóolaj. 6 éves kor alatt kerüljük a használatát, főleg, hogyha a gyógyításhoz homeopátiás szereket is igénybe veszünk mellette. A másik nagyon fontos szabály: kisgyereket felügyelet nélkül ne hagyjunk párologtató, aromalámpa vagy inhaláló készülék közelében, valamint magukat az illóolajokat is gondosan zárjuk el a gyerekek elől!

Nátha, köhögés, homlok- és arcüreg gyulladás esetén (ezek sajnos különösen gyakran előfordulnak óvodás- és kis iskolás korban) forraljunk egy liter vizet egy használaton kívüli edényben, csöppensünk bele két csepp eukaliptusz, két csepp erdei fenyő és egy csepp kakukkfű illóolajat. Vegyük ölbe a gyereket, karjait gondosan fogjuk le és inhaláltassuk; figyelmét vonjuk el egy izgalmas mesével. Kb.15 percen át tartson a gőzölés, ezalatt a fejét ne takarjuk le! Ezt naponta ismételjük meg, egészen a gyógyulásig!
 
Természetesen felnőtteknél is hatásos ez a módszer; az inhalálás után legalább egy órán át ne menjen ki a levegőre a beteg!
 
Kiegészítésként érdemes fürdőt is vennünk, amit az alábbiak szerint készíthetünk el:
1 evőkanálnyi tejben vagy mézben keverjünk el alaposan 8 csepp erdeifenyő illóolajat  és azt egy kád meleg vízben oldjuk fel! A fürdő után legalább egy óra hosszáig maradjunk ágy melegben!
 

Kisgyerekeknél nátha, influenza esetén egy csepp eukaliptusz illóolajat cseppentsünk a matracára!
 
Tanácsos a lakásban citromolajat párologtatni a légtér fertőtlenítése céljából.
 
Fülfájásnál egy csepp levendula illóolajat tegyünk egy kis darab vattára, majd azt a fülbe. Naponta 2-3 alkalommal cseréljük.
 
Nyugtalanság, álmatlanság esetén (gyermeknél, felnőttnél egyaránt) a párnára cseppentsünk 1-2 csepp levendula illóolajat.
 
Itt az ősz, az osztály-kirándulások ideje is, célszerű, ha a csemetére levendula illóolajos kenőcsöt viszünk fel, főleg a szabadon maradó testrészeire. Ez távoltartja a kullancsokat és egyéb rovarokat.
 
Körömgomba esetén keverjünk össze egy sötét üvegben fele-fele arányban manuka és teafa illóolajat, majd a beteg körmöket ezzel a keverékkel ecseteljük naponta 1-2 alkalommal.
 

Áldott állapotban, a terhesség elején az első három hónapban gyakori a hányinger. Ebben az esetben gyömbér illóolajat tanácsos belélegeznünk.
 
Amikor elérkezik a szülés ideje, érdemes a gátat bekennünk muskotályzsálya illóolajjal, amiből 8 cseppet elkeverünk 50 ml semleges kenőcsben. Segíti a természetes tágulást, és sok esetben a gátmetszést is megelőzi.
 
Reuma, ízületi fájdalom esetén oldjunk fel 8-10 csepp rozmaring olajat 50 ml kenőcsben és azzal a fájó testrészt dörzsöljük be naponta 1-2 alkalommal!
 
Ha szájüregi aftánk van, fülpálcikára cseppentsünk 1-2 csepp citromolajat és azzal ecseteljünk! Segítségével fele annyi időt vesz igénybe a gyógyulás.
 
Érdemes a napot úgy kezdeni, hogy 1 csepp citromolajat elkeverünk 1 dl vízben és azzal alaposan kiöblítjük a szánkat. Műfogsor esetén éjszakára citromolajos vízbe tegyük a protézist.

[kapcsolodo_cikkek] 
Házifogkrémet is készíthetünk az alábbi módszerrel:
Keverjünk össze 1 rész szódabikarbónát és 2 rész meglangyosított kókuszolajat, majd felnőtteknek mehet bele 15 csepp borsmentaolaj, gyerekeknek inkább citrom-, vagy mandarin illóolajból 5 csepp. A masszát elkerverjük és lehűtjük, és már használhatjuk is!
Ez a néhány ötlet kiválóan megmutatja számunkra az illóolajok gyógyerejét, amit kívül, illetve belül alkalmazhatunk. Ha bizonytalanok vagyunk használatukat illetőleg, forduljunk szakértőhöz!