Százéves szobrász köztéri szobrát avatják

Idén lesz 100 esztendős Veszely Jelena szobrászművész, akinek Meditáció című kőszobrát most felújítva vehetik birtokukba a pestújhelyiek.

Idén lesz 100 esztendős Veszely Jelena szobrászművész, aki 1917 november 28-án született a horvátországi Ljeskovicán, és Zágrábban a világhírű horvát szobrászművész, Ivan Meštrović professzor egyetlen magyar tanítványa volt. Ezenközben párhuzamosan a zágrábi zeneakadémiát is elvégezte. A háború döntötte el, hogy a képzőművészetet választotta.

A festőművész Szilvássy Pállal és kislányukkal évekig éltek a nagybányai művésztelepen. Itt született meg második leányuk, majd már Budapesten a harmadik. Ő ihlette meg azt a szobrot, amelyet most újraavatnak.A finom kezű és törékeny művésznő alkatát meghazudtoló erővel és energiával szelídítette meg a súlyos kő és bronz tömböket, amikor az ország számos városában látható köztéri szobrait megalkotta.

A művésznő egyik alkotása a „Meditáció” köztéri szobor, melyet 1975–ben a XV. kerületi Mézeskalács téren helyeztek el, és a környék lakói nagyon megszerették a szobor megnyugtató jelenlétét.Az elmúlt bő negyven év nyomot hagyott a szobron is, a környezetén is - a növényzet teljesen elburjánzott körülötte, alig volt látható. Ezért a XV. kerületi Horvát Önkormányzat kezdeményezte a felújítását, és ebben partnerre talált a XV. kerületi önkormányzatnál, ahol anyagilag és a munkálatok megszervezésével is támogatták a szobor restaurálását és környezetének rendbehozatalát.

A felújított szobrot október 13-án, pénteken délben avatják újra a kerületi fúvószenekar közreműködésével. Az eseményen a kerületi vezetők és a horvát kisebbségi önkormányzat mellett részt vesz Horvátország magyarországi nagykövete is.