Ma van a NAGYMAMÁK Világnapja

Július 13. - a Nagyikat ünneplik ezen a napon, világszerte. Isten éltesse őket! Őket, a boldogság, nyugalom, vidámság jelképeit, a végtelen türelem szimbólumait. Őket, akiket állandó finom süteményillat leng körül! Bár nálunk az édesanyákkal együtt szokás őket is köszönteni Anyák Napján, itt egy ragyogó alkalom a megemlékezésre és arra, hogy meglepjük őket szeretetünk jelével!

Hiszen Nagyi nélkül nem lenne ugyanaz a gyerekkor! Ők a sütemény-illatba burkolózó felhőtlenség, a feltétlen és végtelen szeretet zálogai. Az élmény, amit a nagyiktól kapunk, egy életen át elkísér. A szülők sokszor nehezményezik a nagyi mindent megengedő magatartását, de a szülői szigor és a nagyis lágyság jól megfér egymás mellett.


A nagymama-kor legnagyobb ajándéka – persze az unoka mellett – az a felfedezés, hogy minden ráér, minden megvár. Semmi sem lehet olyan fontos, mint az unokával való akár semmittevés: mikor hosszú-hosszú perceken keresztül figyelmet kell szentelni a hangyák vonulásának, s válaszolni minden olyan fontos kérdésre, hogy „de hát hova költöznek? miért vándorolnak? a nagyijuk is megy velük?”.

A nagymamaság képes visszahozni a fiatalságot, mikor még a nagymamák kismamák voltak, csak nem volt annyi idejük, lehetőségük kiélvezni annak pozitív oldalát. Most a végtelenségig el tudnak gyönyörködni unokájuk mosolyában, s hatalmas pozitív hatással van – általában már inaktívvá vált – életükre az, hogy ismét van feladatuk.

A Nagyi egy igazi kincs a családban, akinek egyetlen életcélja van: az unokákat boldoggá tenni. Ezzel viszont egy életre szóló pozitív befolyással van unokái életére. Ez a hatás azonban kölcsönös, hiszen ezzel az ő élete is új célt kap, boldog és hálás lesz, s ez bearanyozza időskorát.


Köszöntsük hát ma a Nagyikat, okozzunk nekik meglepetéseket, ha csak egy csokor virággal meglátogatjuk 10 percre és kikérjük a véleményét akár a hétvégi menüvel kapcsolatban, már sikerült a tervünk!