Őszi bulgur tabbouleh

Az ősz színei és ízei a legegyszerűbb salátát is feldobják!

Csigó Zita Csomagolj ebédet! című könyvében olvastuk ezt a receptet:

A klasszikus tabbouleh-t (arab bulgursalátát) ezúttal gyümölcsökkel tettem még gazdagabbá. Ha gluténmentesen szeretnénk készíteni a bulgur vagy kuszkusz alapú ételeket, válasszunk például quinoát, hajdinát, kölest vagy rizst.
Hozzávalók (2 adaghoz):
150 g bulgur
3 nagy csokor petrezselyem
30 ml olívaolaj
3 evőkanál citromlé
só, őrölt fekete bors
4 szál újhagyma
250 g szőlő
2 db füge
fél gránátalma magjai
200 g mini mozzarella sajt
20 g mandulaszirom

A bulgurt átöblítjük, majd kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. Amikor elkészült, félretesszük hűlni.

A petrezselymet leszárazzuk, leveleit finomra aprítjuk. Elkészítjük az öntetet: az olívaolajat kikeverjük a citromlével, egy kevés sóval és borssal, majd a petrezselyemmel együtt a kihűlt bulgurhoz forgatjuk.

Az újhagyma megtisztított fehér részét felkarikázzuk, a megmosott szőlőt leszemezzük, a fügét felcikkezzük. A salátához adjuk, megszórjuk a gránátalmamagokkal, a lecsepegtetett mozzarellával és a mandulaszirommal. Aprított újhagymazölddel díszítjük.

 
Csigó Zita könyve azt mutatja meg, hogyan lehet tudatosan, finoman, fantáziadúsan főzni csomagolásra való ételeket, legyen szó komplett ebédről, snackről vagy egy laktató salátáról. Minden receptnél kis ábra jelöli ezért a glutén-, a laktóz-, a tojás- és a hozzáadott cukor-mentességet, illetve ha vegetáriánus, vagy vegán az étel. A színes képekkel illusztrált könyvet mindenkinek szánjuk, aki szeretne magával vinni finom és tápláló ételeket: azoknak is, akik fizikai munkát végeznek, és azoknak is, akik mozgásszegény életmódot folytatnak. Ezért nincs kalóriakorlát: fogyókúrába illeszthető és magasabb kalóriatartalmú fogások egyaránt kerültek bele.