Ismerkedés az esszenciális olajokkal

Sokan gondolunk az egészségünkre úgy, mint a legfőbb kincsünkre. És egyre többen, egyre gyakrabban igyekszünk a természet világából származó természetes gyógyító szerekkel megóvni szervezetünket. Az itt bemutatott természetes gyógyító alternatíváról bátran állíthatjuk, hogy a "legillatosabb" gyógyító szerek egyike.

Mik is azok az illóolajok/esszenciális olajok?

Az illóolajok olyan természetes vegyületekből állnak, amelyek a növények különböző részeiben (virágokban, levelekben, gyökerekben, magvakban) fordulnak elő. Mivel maguk a növények is áldozatul esnek a különböző kórokozóknak (vírusoknak, baktériumoknak, gombáknak), így a fertőzések ellen természetes módon, esszenciális olajokkal védekeznek. Az aromaterápia nem egy újkeletű dolog, hiszen az esszenciális olajokat már régen, elődeink is ismerték és sokoldalúan alkalmazták pl.: illatszernek, fűszernek, vagy akár a halottak balzsamozására, ahol a baktériumölő és konzerváló hatását használták ki, Hippokrátész plédául az oregano olajat használta a gyógyítás során. Az illóolajok speciális tulajdonsága/különlegessége, hogy kémiai szerkezetükből adódóan könnyen felszívódnak a bőrön keresztül, majd a vérerek falán, és belépnek a vérkeringésbe, így rövid időn belül kifejthetik áldásos hatásukat.

Az illóolajok lehetséges hatásai:
Minden éghajlatnak/területnek és egygebn az évszaknak is megvannak a rá jellemző megbetegedései. A leggyakoribb betegségek, tünetek, melyek kiegészítő kezelésére a tiszta, terápiás minőségű illóolajok jó hatásfokkal alkalmazhatóak:
Az illóolajok ígéretesek és izgalmasak is egyben, amikor a saját és családunk egészségmegőrzéséről beszélünk, de Paracelsus híres mondását azért ne feledjük sose:

"A dózis különbözteti meg a mérget a gyógyszertől.”

Óvatosan kell bánni az illóolajok adagolásával is és a szinergikus hatásuk miatt alapos körültekintést igényelnek. Az illóolajokat mindig tudatosan választjuk ki a maximális hatékonyságuk érdekében és ne bízzuk sose a véletlenre. Bármilyen betegség esetén először érdemes mindig a háziorvoshoz fordulni a pontos diagnózis és a kezelés meghatározása érdekében, majd ezután forduljunk aromaterápiával foglalkozó szakemberhez!
 

Hogyan használhatjuk az illóolajokat?

Az illóolajok nagyon széles körben használhatóak az érzelmi és fizikai jólét érdekében, egyedülálló olajként, vagy összetett illóolaj-keverékként is.

Aromatikusan

A belégzés az illóolajok használatának egyik legelterjedtebb módja. Használható a szoba illatosítására, levegő fertőtlenítésére, vagy a hangulatunk befolyásolására. Az illóolajok párologtatással a levegő jutva megakadályozhatják a kórokozók terjedését, így légúti megbetegedések esetén is hatásos lehet ez a fajta alkalmazási módszer.

Helyileg

Az illóolajok könnyen beszívódnak a bőrbe és biztonságosan is használhatóak. A bőrön át a véráramba kerülve fejtik ki hatásukat nagyon rövid idő alatt és nagyon hatékonyan. Az illóolajok olyan töménységűek, érdemes tehát aromaterapeutához vagy más szakemberhez fordulni minden esetben, mielőtt használni szeretnénk az olajakat! Egyre terjednek az Illatpartik is, ahol lehetőségünk van jó hangulatban a természetes illóolajokat kipróbálni, kenegetni, szagolgatni és a tapasztalatainkat egymás közt megosztani.

Fűben-fában orvosság van, éljünk minél többen vele és illatozzunk együtt! Ha mindezekről részletesebb információt szeretnél, vagy szeretnél személyes aromatanácsadásban részesülni, akkor a következő linken találsz útmutatást, hogyan juthatsz el egy illatbemutató estre: https://www.facebook.com/events/335996713625265/

(a szerző gyógyító aroma tanácsadó)