Legyen minden gyerek látható!

Magyarországon minden 20. családra jut egy fogyatékkal élő gyerek. Amíg másnak természetes, hogy a gyerekek akár egyedül is játszhatnak a játszótereken, sérült társaiknak ehhez külön szervezésre, és több felügyeletre is szükségük van. A MagikMe csapata azért dolgozik, hogy minél több akadálymentes játszótér legyen.

Te miként mondanád meg a gyerekednek, hogy nem játszhat úgy, mint bárki más? 

Hazánkban több mint 20 ezer fogyatékkal élő 14 éven aluli gyerek van, és több mint 9 ezer játszótér. Ezek közül összesen csupán 80-on találhatóak olyan játékok, amelyeket a fogyatékkal élő gyerekek is biztonságosan használhatnak. A MagikMe csapata azért dolgozik, hogy minél több akadálymentes játszótér és akadálymentes játszótéri játék legyen Magyarországon. 

Most egy videóval hívják fel a figyelmet az „elfogadás játszótereinek” elkeserítően csekély számára, és egy olyan megoldást kínálnak, amihez bárki tevőlegesen csatlakozhat.
 
A MagikMe társadalmi startup alapítói három évvel ezelőtt egy olyan világot álmodtak meg a MagikMe társadalmi startup alapítói, amiben a sérült és nem sérült gyerekek elfogadásban játszhatnak együtt. Tapasztalataik alapján a legjobb fejlődési mód a speciális igényű gyerekek számára, ha kortársaikkal együtt élnek át élményeket, közösen játszhatnak. Mivel a játék során a nem sérült gyerekek is odafigyelést és elfogadást tanúsítanak sérült társaik felé, a fogyatékkal élő gyerekekből később nemcsak mentálisan, hanem fizikailag is egészségesebb felnőtt válhat. 

A MagikMe tagjai személyes okokból indultak el a csodatevés útján, hiszen három alapítótag gyermeke is érintett a témában. Sok hozzájuk hasonló sérült gyermek van, akik helyzetükből adódóan láthatatlanok maradnak; nagyon ritkán találkozhatunk velük játszótereken, hiszen az ott lévő eszközök számukra nem biztonságosak.

Az értelmi sérülteknek nincs félelemérzetük, vagy csak később alakul ki, illetve a tanulási folyamatuk is lassabb, mint az egészséges gyerekeké. A probléma több embert érint, mint hinnénk: minden huszadik családra jut egy fogyatékkal élő gyerek. A magyar társadalom leghátrányosabb helyzetű csoportjába tartoznak a fogyatékos emberek, egészségügyi állapotuk mellett a társadalmi körülmények is egyre nehezebbé teszik a beilleszkedésüket. Ha ezt a problémát már gyermekkorban kiküszöbölhetjük, azzal a következő generációnak nem csak egy egészségesebb életre adunk lehetőséget, hanem arra is, hogy a nem sérült gyerekek érzékenyítése által a társadalom is könnyebben elfogadja őket.

Nem szabad elmennünk a sérült gyerekek családjai mellett sem, hiszen az ő mindennapjaik megkönnyítéséhez is hozzájárul a kezdeményezés. Amíg másnak természetes, hogy a gyerekek akár egyedül is játszhatnak a játszótereken, sérült társaiknak ehhez külön szülői szervezésre, és több felügyeletre is szükségük van.

Segíteni szeretnél?