Jó hír: 30 százalékkal drágul a fenyő

Szerintem iszonyú barbár dolog a karácsony kedvéért tömegével kivágni a fákat. A fenyő ott szép, ahol él.


A karácsonyfák áraiban az idén változás várható. A hazai termesztésű vágott lucfenyőnek, mint irányadó fenyőnek az ára eltelt 3-5 év alatt nem változott, a munkabérek ellenben mintegy 50%-kal emelkedtek. A lucfenyő az idén 20-25, esetenként akár 30%-kal is drágább lesz. Ezeket az infókat a Magyar Díszkertészek Szövetsége tette közzé ma, amint azt is, hogy Magyarországon a karácsonyi szezonban az import áruval együtt mintegy 2-2,5 millió fa kerül értékesítésre.

Én ennek örülök. Nem a 2-2,5 millió kivágott fának, félreértés ne essék, hanem annak, hogy drágul. (Az átlagos eladási ár idén a különféle fajták esetében: a lucfenyő 3200, az ezüstfenyő 5500, a nordmann fenyő 6500 forint/méter körül mozoghat.) Ha drágul, akkor talán csökken a kereslet, és lassan, évek elmúltával a kínálat is csökkenhet. 

Nonszensz és bizarr számomra, hogy miközben már szinte minden email végén ott áll, hogy gondolj a fákra, mielőtt kinyomtatnád ezt a levelet; miközben már ciki, ha nem környezetkímélő módon élsz; miközben sokszor óriási felháborodást kelt már néhány fa kivágása is, évről évre fenyők millióit hurcoljuk be a nappaliba. Sokan csak pár napra. 

Ahogy egy kedves barátom megjegyezte, csak félig viccesen: nem értem, minek vesznek sok pénzért karácsonyfát az emberek, mikor 26-án már ingyen is találsz szépet, formásat, feldíszítettet az utcán. 

Igen, tisztában vagyok vele, hogy ezeket a fákat direkt ezért ültetik. Ez a sorsuk, ha úgy tetszik. (Nem tetszik.) Lehetne nem kicsit demagóg párhuzamot vonni a nagyüzemi állattartással is, a csirketelepi csirke se jönne a világra, ha nem akarnánk megenni. Ja, hogy lehet vegánnak is lenni. Szerintem nem, mert az ember mindenevő - de megragadva a gondolatmenetet, akkor lehet egyfajta karácsonyi lelki vegánnak is lenni. A karácsonyfa-állítás különben is csak 3-400 évvel ezelőtt jött szokásba, azért ez nem egy eget rengető genetikai kényszer...

Fa nélkül nem ünnep az ünnep? Ez meg pont olyan, mint hogy ajándék nélkül nincs ünnep... Mindkettő csak külsőség, kapaszkodó, kiskapu. Ha beszerezted, kipipálhatod. Jól teljesítettél, a továbbiak alól fel vagy mentve, lapozzunk.

De akkor hova tűnt ünnep?