A forralt bor nyomában

Nincs karácsonyi vásár forralt bor nélkül. De hogy készül az igazi, jó forralt bor?


 
Ha engem kérdeznek, akkor egy liter fehér borhoz két-három deci vizet öntünk, beleteszünk 8 deka cukrot, egy közepes rúd fahéjat, 5 db szegfűszeget, belereszeljük egy fél citrom héját, jól megkeverjük, egy-két percre felforraljuk, kimerjük, majd forrón fogyasztjuk. De.
 
Az ahány ház, annyi szokás mondás erre is tökétesen illik, hiszen a forralt bor körüli heves viták már a receptúra ismertetésének legeslegelején megkezdõdnek. Egy liter borhoz... Igen ám, de vörös vagy fehér? A helyzet az, hogy rögtönzött közvéleménykutatásom eredményeként közel egyforma arányban említette ki-ki a fehéret, illetve a vöröset (nem kell megijedni, rozét senki se mondott - de a vörös-és fehérpártiak között legalább oly áthidalhatatlan szakadék húzódik, mint a Fradi- és MTK-drukkerek között).

A vendéglátósok mindenesetre felkészültek: megkérdezetteknél a "milyen borból készült a forralt bor?" kérdésre rendre a "milyenből szeretné?" volt a válasz. Ami azért korrekt dolog, lássuk be. 
 
A következõ lényegi dolog a bor higításának vagy nem higításának kérdése. Van, aki arra esküszik, hogy semennyit, még egy cseppet sem szabad beleönteni vízbõl, mert az tönkreteszi az egészet (azt gondolom, az ebbe a csoportba tartozók soha nem ittak meg egy jó fröccsöt...), a másik oldal szerint viszont kell bele, mert a cukor és fûszerek miatt különben nagyon tömény, vagy még inkább émelyítő lesz a végeredmény. 
 
Az ízesítésben van a legnagyobb egyetértés: cukrot és fahéjat mindenki tesz bele. A szegfűszeg már határeset, hiszen több helyen inkábba a kevésbé ismert, de legalább annyira hatásos szegfűborsra esküsznek. A citrusfélék is megjelennek a legtöbb receptben: narancs- vagy citromkarikák kívánkoznak a nedűbe, vagy éppen a citrom lereszelt héja.

Az elkészítésének még egy mozzanata van, ami vitatott, nevezetesen, hogy a forralt bort szabad-e ténylegesen felforralni, vagy csak jól megmelegíteni, hogy elkeveredjenek a hozzávalók. Akik nem forralnak, úgy érvelnek, hogy elszállna belőle az alkohol, akik forralnak, meg abban a bíznak, hogy azért marad még ott bőven, csak mert egyszer összerottyant a lé. 
 
Akárhogy is, egészségünkre!
 
[kapcsolodo_cikkek]