Csordulj, könnyem, mondta a rendőr

Az elmélet megváltoztatja a valóságot, amit leír: jön a következő Philip K. Dick-kötet!

Egy ideje hagyomány már az Agave kiadónál, hogy januárban Philip K. Dicket adnak ki, és 2019-et sem kezdik másként. A hónap végén érkezik a szerzőtől a Csordulj, könnyem, mondta a rendőr című regény.

Dick 1974-es könyve az életműve kiemelten fontos művei közé tartozik: fontos témája a paranoia, a kirekesztettség és az idegenellenesség, miközben a történet egy mindenható rendőrállomban játszódik. A kötet a megjelenését követően elnyerte a John W. Campbell-díjat.

Magyarul január 31-től kapható felújított kiadásban, a borító ismét Faniszló Ádám munkája.
 

Részlet a könyvből:

– Mehetünk bárhová – mondta Jason halk, határozott és nagyon biztos hangon, szinte apaian; ez általában bevált Heathernél, amikor semmi más már nem. Vagy itt hagyom, gondolta.

Mert ettől rettegett Heather. Néha, amikor veszekedtek, főleg a házban, Zürichben, ahol senki nem hallhatta és nem léphetett közbe, tisztán látta a nőn. Az egyedüllét gondolata riasztotta; ő is tudta, Jason is tudta; a félelem része volt közös életüknek. Nem a nyilvános életüknek; profi előadókként mindig tökéletes önuralomra volt szükségük: akármilyen dühösek vagy elhidegültek is éppen, mindig párost alkotnak a nézők, levélírók, zajos rajongók bálványozó világának. Ezen még a nyílt gyűlölet sem változtatna.

De gyűlöletről szó sem lehetett. Túl sok közös volt bennük. Túl sok mindent kaptak egymástól. Még a puszta testi kontaktus is, mint az, hogy itt ültek a Rolls repgépben, ez is boldoggá tette őket. Már ameddig tart.

Jason belenyúlt méretre készíttetett valódi selyemöltönye (talán tíz ilyen, ha volt a világon) belső zsebébe, és előhúzott egy köteg kormányzati bankjegyet. Jó sok volt összepréselve egy kövér csomóba.

– Nem lenne szabad ilyen sok készpénzt hordanod magadnál – korholta Heather azon a hangon, amit annyira ki nem állhatott: egy fontoskodó anya hangján.
– Ezzel – lobogtatta meg a pénzt Jason – bejuthatunk bármi…
– Ha nem vágja le a kezedet az a szökött diák, aki tegnap este szökött ki a kampusz üregrendszerén át, és el nem rohan a kezeddel meg a flancos pénzeddel. Mindig flancolsz. Flancolsz, és harsány vagy. Nézd meg a nyakkendőd. Nézd meg! – emelkedett a hangja; már tényleg dühösnek tűnt.
– Az élet nem tart sokáig – jelentette ki Jason –, a vagyon még addig se. – De a pénzt azért visszatette a zsebébe, és lesimította a dudort az amúgy tökéletes öltönyén. – Venni akartam rajta neked valamit. – Való-jában erre csak most gondolt, eredetileg mást akart: elmenni Las Vegasba huszonegyezni. Hatosként bármikor tudott nyerni, és nyert is, felülmúlt mindenkit, még az osztót is.
– Hazudsz – mondta Heather. – Eszed ágában sem volt bármit is venni nekem.


[kapcsolodo_cikkek]