Megvan mindenük?!

Se veled, se nélküled... Két össze nem illő ember. Érdemes ezt így?

Rita szoba közepén ült, a bolyhos fekete-fehér szőnyegen. (Mutatós darab, ahogy minden abban a lakásban. Aki náluk járt, azt láthatta, nekik bezzeg megvan mindenük.) Hallotta, hogy Robi, ez a másik bolygóról érkezett azt mondja, mire hazaérek, már ne legyél itt. Nem válaszolt.

Kelleni fog egy nagyobb táska, a szürke elég? Vagy vigyem a kéket? De az az övé, még ezen is problémázna, száz forintokon szarakodik, meg hogy a fűtést ne tekerjem fel, mert drága a gáz. Bár megérdemelné.

Ahogy Robi kilépett az ajtón, Rita felhajtotta a konvektort hatosra.

Neszebazmeg.

Nem lepődött meg, hogy idáig jutottak. Pontosabban, Robi jutott el idáig. Rita szerint, ha nem is volt minden rendben, azért semmi olyan nem történt, ami miatt ezt kéne játszani, ezt az öriharit. De legyen. Játszani, ez a lényeg. Rita se nem vett komolyan. Robi más. És számára Rita a "más". És Robi azt szeretné, ha Rita más lenne, mint amilyen.Belefér ebbe még a laptop? Anélkül nem megyek. Tele van az életemmel. Az életem morzsáival: textekbe lementett, éjszakába nyúlt beszélgetésekkel, pillanatképekkel, üzenetekkel, a nagyszüleim beszkennelt, megsárgult fotóival. A laptop velem jön. Úgyse tudok most mindent elvinni, csak a leszükségesebbeket, és talán nem is kell, talán holnap vagy holnapután vagy a jövő hónapban azt mondja majd úgyis, jöjjek vissza. De akarom-e majd? És egyáltalán, így elrontani az ember napját... alig, hogy felkelek, már kidob. De most kezdjem el neki magyarázni, hol voltam az éjjel? Hinné egy szavamat is? A látszat – menthetetlenül – ellenem szól.

Rita majdnem belekezdett, hogy írjon egy levelet Robinak. Végül mégis csak egy cetlit (félcédulát) hagyott a konyhaasztalon (ikeás az is): vidékre mentem, az anyámhoz. Fáradt volt ahhoz, hogy bármit is megpróbáljon megmagyarázni. Felesleges is lett volna. Robival beszélgetnie már jóideje olyan volt, mintha egy kővel igyekezne megértetni, milyen érzés repülni.

Megvan mindenem? Megvan mindenem. Mindenem megvan.

Vállára vette a táskát (a szürkét), hogy elindul végre. Az ajtóban megtorpant, visszafordult és lejjebb vette a gázt. Az esélyt meg kell adni. Még egyszer körbenézett, és kilépett a februárba.

[kapcsolodo_cikkek]