Hitek és tévhitek a "nehéz napokról"

A havi vérzéssel, a menstruációval kapcsolatban még napjainkban is meglehetõsen gyakori a tájékozatlanság, ami sok esetben alaptalan félelmeket, aggodalmakat ébreszt, és számos tévhitre ad okot. Összeállításunkban az ilyenkor leggyakrabban felmerülõ kérdésekre igyekszünk válaszolni.

"Mikor jelentkezik elõször a havi vérzés?"
Az elsõ vérzés általában 11-16 éves kor között "jön meg". Magyarországon többnyire 12-14 éves korban jelentkezik elõször. Mivel a testi fejlõdés eltérõ ütemû, ezért a menstruáció az azonos korúaknál is más-más idõben jelentkezik. Ha 17 éves korig nem indult be a havi ciklus, akkor célszerû a problémával nõgyógyászhoz fordulni.

"Milyen rendszerességgel kell ’"megjönnie" a menstruációnak?"
A havi ciklus, a két menstruáció közötti idõszak, általában 23-25 nap. Ezen belül azonban egyénileg változó, hogy kinek, hány naponta érkezik. A ciklus hosszát és rendszerességét befolyásolja az étkezés, az idegállapot és a fizikai terhelés is. Erõs fizikai munkát végzõknél, sportolóknál vagy mániákusan fogyókúrázóknál elõfordul, hogy kimarad egy-egy ciklus.

"Szabad-e a menstruáció ideje alatt sportolni?"
Szabad, hiszen a havi vérzés nem betegség, nem "havibaj", hanem a nõi test mûködésének természetes folyamata, éppen ezért ugyanúgy mozoghatunk, mint máskor. A sportolás lazító hatású, ami csillapíthatja az ilyenkor fellépõ görcsöket, fájdalmakat

"Szabad-e a menstruáció ideje alatt szexuális életet élni?"
Lehet, bár okosabb ezeken a napokon megtartóztatni magunkat. S ezt nem csupán esztétikai vagy "gusztus" okokból javasoljuk. A menses idején a nõk sokkal fogékonyabbak a kórokozók, gombák okozta fertõzésekre. Célszerû tehát ezeken a napokon rendszeresen tisztálkodni. Ugyanakkor a férfiak figyelmébe ajánljuk, hogy ezeken a napokon a nõk sokkal érzékenyebbek, és éhesebbek a szeretetre, gyengédségre, ölelésre, babusgatásra, mint egyébként.

"Mennyi vért veszítenek a nõk a menstruáció alatt?"
A tévhittel ellentétben nem olyan sokat. Egyeseknél ugyan elõfordulhat nagyobb mennyiségû vérzés, de a nõk többsége 1-1,5 dl vér veszít egy-egy alkalommal.

"Lehet-e úszni, fürdeni a menstruáció ideje alatt?"
A meleg zuhanyozás lazító hatású, de a fürdõkádban nem ajánlatos ücsörögni, mert a meleg fokozza a vérzést. Ma már tamponok segítségével akár úszkálhatunk is, de úszás után azonnal célszerû kicserélni a tampont.

"Mennyire veszélyes a tampon használata?"
A tamponnal kapcsolatos elõítéletek teljesen alaptalanok. A csomagolásuk higiénikus, s ha tiszta kézzel helyezik fel, akkor nem kell a fertõzéstõl félni.

"A tampon nem sérti-e meg a szûzhártyát?"
A szakszerû tamponhasználat nem sérti a szûzhártyát, mert a szûzhártya a tampon méretére rugalmasan kitágul, majd visszahúzódik. Behelyezéskor elég, ha tartjuk magunkat a kezelési útmutatóhoz. Amennyiben a szûzhártya túlságosan feszes, forduljunk nõgyógyászhoz, aki rutinmûvelettel segít a problémán.

"Védekezhetünk-e tampon segítségével?"
Semmi esetre sem! Elõször is, mert a tampon nem tartja fel a spermiumokat. Másodszor pedig a tampont a férfi nemi szerv túlságosan mélyen nyomja be a hüvelybe. S ez fájdalmat, olykor sérüléseket is okozhat.

"A tampon használatától nem gyülemlik-e fel túl sok vér a hüvelyben?”
Nem, mert a tampon nem "dugó", hanem éppúgy magába szívja a vért, mint a szivacs. Azért kell rendszeres idõszakonként - a vérzés mennyiségétõl függõen - cserélni, mert egy idõ után telítõdik, s nem higiénikus.

"Milyen gyakran kell tampont cserélni?"
Körülbelül 4-5 óránként, de a vérzés mennyiségétõl függõen 8-10 óráig is bent maradhat. Éjszakára használhatunk nagyobb méretû tampont is. Ha a menstruáció a vége felé közeledik, akkor már elég a kisméretû tampon is.

"Mit tegyünk, ha a vérzést görcsös hasfájás kíséri?”
Többféle módszer kínálkozik: feküdjünk a hátunkra, s hol az egyik, hol a másik, esetleg mindkét lábunkat húzzuk fel, és lélegezzünk ütemesen és mélyen, ki és be! A hasra helyezett melegítõ is csökkentheti a kellemetlen érzést. De ha erõsebb a fájdalom, akkor ajánlatos görcsoldót /No-spa, Meristin/ bevenni."Miért idegesebbek, ingerlékenyebbek a nõk ilyenkor, mint egyébként?”
Ennek egyik oka, hogy a menstruáció ideje alatt sok nõ nem érzi jól magát. Nemcsak fizikai fájdalmai vannak, de kellemetlen közérzete is kialakul. Fáj a hasa, felfúvódottnak érzi magát, problémái vannak a testével, stb. A hangulatot a fokozott hormontermelés is befolyásolja, ezért nyûgösek sokszor a nõk olyankor is, amikor ennek nincs nyilvánvaló oka a környezetükben.

"Kell-e változtatni az étrenden a menstruáció ideje alatt?”
Általában nem. De akinél erõteljesebben jelentkezik a felfúvódás, az kerülje a puffasztó, nehéz ételeket /káposztafélék, retek, bab, karfiol, stb/. Fogyasszon inkább ásványi anyagokban, mindenekelõtt vasban /vérveszteség!/ gazdag zöldségeket, gyümölcsöket, salátaféléket, multi vitaminokat.
bzs