5 jótanács veséink védelmében

A vese bab alakú, páros kiválasztó szervünk, a gerincoszlop 2 oldalán, a 12. borda magasságában található. Elsődleges feladatát tekintve olyan szűrőrendszer, amely a vérből kiszűri mindazokat az anyagokat, amikre már nincsen szükségünk. Hogyan támogassuk veséinket, ha szűrőnk kissé eltömődött?

1. Egészséges táplálkozás

Veseprobléma esetén első és legfontosabb elhatározás a táplálkozás megváltoztatása legyen! Mondj le az egészségtelen, finomított és feldolgozott ételekről, és cseréld le azokat tápláló zöldségekre, gyümölcsökre, olajos magvakra. Amennyiben problémáid vannak a veséiddel, nagyon fontos, hogy a szervezet megfelelő működése érdekében csökkentsd a fehérjebevitelt is! Az esszenciális aminosavak bevitelére azonban fordíts nagy figyelmet!

Étkezz naponta 5 alkalommal, egyszerre csak kis mennyiségű ételt fogyasztva el, mely lehetőség szerint tartalmazzon bőségesen zöldséget és gyümölcsöt, teljes értékű gabonát, és kis mértékben fehérjét, esetleg állati fehérjét. Kerüld a tejet és tejterméket, valamint a tojás túlzó fogyasztását, hogyha teheted, mellőzd is ezeket! Törekedj a sokoldalú, változatos táplálkozásra, elkerülve ezzel az elhízáshoz vezető utat. Étkezésed legyen rendszeres, mértékletes és változatos!

Szorítsd vissza a só és finomított cukor fogyasztását, és növeld a kálium bevitelét, segítve ezzel a veséid egészséges anyagcseréjét: káliumot tartalmaz a legtöbb gyümölcs, az aszalt gyümölcsök, a spenót, a sóska, sárgarépa, brokkoli, burgonya és paradicsom.2. Igyál mindig időben, bőségesen!

A víz az energia legfőbb forrása a testedben, ezért a dehidratáltság megelőzése érdekében igyál rendszeresen, naponta legalább 2 liter vizet! A megfelelő folyadékbevitel támogatja a vesék méregtelenítő munkáját is, és segít megelőzni a vesekő képződését.

Fogyassz tiszta forrásvizet, gyógyteákat, frissen facsart zöldség és gyümölcsleveket. A kávé, az alkohol a szénsavas üdítők nem alkalmasak a szervezet hidratálására, ráadásul károsítják a veséket is! Ezen kívül kerüld a vizelet visszatartást, mely megterheli a veséket.

3. Szakíts a dohányzással!

A dohányzás nem csak kellemetlen hatásokkal járó függőség, amely környezetünkre is negatív hatással van, de nagymértékben károsítja a vese ereit. 30%-al is csökkenhet a veseműködés az aktív dohányosok esetében! Legjobb választás, ha felhagysz ezzel a káros szenvedéllyel, vagy legalábbis kontroll alatt tartod! Tested meghálálja, ha ily módon is támogatod!

4. A mozgás életet menthet!

És hatalmas örömet ad! Ez természetesen nem csak veséid, hanem egész szervezeted működésére is pozitív hatással van. Napi 20-30 perc aktív mozgás a vesék szempontjából is hasznos, méregtelenít, és fiatalon tart!

5. A lelki okok feltárása

Feltárás után pedig lehetőség szerint feloldása. Nézz rá veséidre más szempontok alapján is! Biztosan nem újdonság számodra sem, hogy a vese, mint páros szerv a párkapcsolattal áll összefüggésben.

Fontos önvizsgálatot tartanunk e területen is, milyen saját belső konfliktusaink vannak a témában, hogyan viszonyulunk partnerünkhöz, és tudunk-e, érdemes-e ezen változtatni? Észrevesszük-e kivetítéseinket, gyengeségeinket, vagy hiányosságainkat partnerünkben látjuk tükröződni? Jó, ha tudatosítod bevett, és eddig alkalmazott szokásaidat! Először azokon kezdj dolgozni, törekedj a harmóniára, és engedd el, ami már nem a javadat szolgálja!