Depresszióra antidepresszánsok helyett homeopátia!

A depresszió bármelyik életkorban és élethelyzetben kialakulhat. Tünetei az egyszerű kedvetlenségtől a teljes reménytelenségig terjedhetnek, különböző fizikai tünetekkel párosulva. Fontos megkülönböztetni egy rossz hangulattól, múló gyengeségtől. A depresszió, tartósan és lényegesen rontja az életminőséget, befolyásolja az étvágyat, alvást és általában az életről alkotott képet.

Minden harmadik magyar szenved tőle

A WHO adatai szerint (1997) világszerte évente kb. 100 millió embernél alakul ki depresszió. Az alapellátásban megjelenő betegek mintegy 10 százaléka depressziós. Hazánkban enyhén depressziós a lakosság mintegy 27-30 százaléka, a közepesen súlyos/súlyos, orvosi kezelést igénylő esetek aránya pedig 12-13 százalék.1990-ben a depresszió a 4. helyen állt a társadalom és a betegek számára legnagyobb terhet jelentő betegségek listáján, és várhatóan 2020-ban kerül az első helyre. Ezen felmérések azt is kimutatták, hogy a depressziós betegek jelentős hányada (fele, kétharmada!) nem fordul orvoshoz, mivel nem is gondolják, hogy gyógyítható állapotról, illetve betegségről van szó, és a panaszokat egyértelműen csak kifáradásnak, elfásultságnak, illetve külső negatív életeseménynek tulajdonítják. (www.depresszio.hu )

 
Mi a depresszió oka?

A mai napig sem találtak végleges választ a kérdésre, hogy mi az oka a depressziónak. Azok az emberek, akiknek alacsony az önértékelése, akik pesszimisták és stressznek vannak kitéve, hajlamosabbak a depresszióra. A depressziós állapot kiváltásában szerepet játszhat egy súlyos veszteség, krónikus betegség, rossz anyagi körülmények vagy az élet kedvezőtlen eseményei. De kialakulhat pl. a szülés utáni hormonváltozások hatására is.

Ha a depressziós tünetek egy esemény (pl. gyász) hatására jelentkeznek, általában egy idő múlva javulnak. Néha állhat a szenvedélybetegségek miatt felborult kémiai egyensúly is a háttérben (alkoholizmus, drogfüggőség).

A depresszióban szenvedő betegek általában aggódnak és szomorúak, boldogtalannak, tehetetlennek, elhagyatottnak érzik magukat. Idegesítik és zavarják őket a körülöttük zajló események, és semmi sem teszi őket boldoggá.

Az étvágy hiánya vagy csökkenése, alvászavarok (elalvási nehézség, korai ébredés, felületes és nem pihentető álom vagy rémálmok), érdektelenség a környező világ iránt, a cselekvéshez szükséges erő és akarat hiánya, állandó fáradtság, a tehetetlenség és értéktelenség érzése, öngyilkosságról és halálról szóló gondolatok, önmaga hibásnak vagy bűnösnek érzése – mind a depresszió tünetei.

Ha ezek a tünetek több hónapja fennállnak, érdemes orvosi segítséget keresni.

A homeopátia segíthet!

Egy depresszió kezelésében járatos homeopata orvos megfelelő alkati szerrel segíthet a depresszió kezelésében. Az alkati kezelés pszichoterápiával kombinálva nagyon hatásos, súlyosabb esetekben is.

Enyhe depresszió esetén, amikor a betegség a napi életminőséget és tevékenységet nem hátráltatja, mozogjunk minél többet, ez fokozza a boldogsághormonok termelődését, szedjünk orbáncfű készítményt, és napozzunk. Próbáljuk meg úgy alakítani az életünket, hogy a depresszió okát kiküszöböljük.


Az alábbi homeopátiás szerek is segíthetnek: ( csak hogy néhányat említsek )   


Mi segíthet még?

Bármit válasszunk, van, ami mindenkinél fontos. A türelem. A depresszió kezelése három-hat hónap, de a betegség hullámzó lefolyású. Elengedhetetlenül fontosak a természetes antidepresszánsok:
- a gyakori fizikai aktivitás;
- a sok friss levegőn tartózkodás;
- a jó társaság;
- a napi és heti rendszerességű pihenés, feltöltődés;
- a meleg színek a lakásban és hangulatjavító illatok
- (narancs, fahéj, fűszeres illatok);
- C-vitaminban, kalciumban, magnéziumban gazdag
- táplálkozás (esetleg tabletták szedése pluszban),
- citromfűtea, orbáncfűtea fogyasztása.
- Ha a depresszióban szenvedő körül élők látják, hogy neki a saját ereje már nem elég a sötétségből való felkapaszkodáshoz, ők is sokat segíthetnek: felismerik a betegséget, és bátorítják az orvos felkeresésében.
 

Ahhoz, hogy egy depresszióból tartósan kijöjjünk és meggyógyuljunk, természetesen egy alaposabb kikérdezés szükséges, mely alapján tényleg a megfelelő homeopátiás készítményt írjuk fel a megfelelő terápiás javaslattal a tünetek összeségével és az egyéb nagyon fontos információk tudatával együtt. Sose kezdjünk el egyedül egy tartós homeopátiás terápiát, egy általános olvasott információs javaslat alapján, mert a megfelelő készítményt, amely személyre szabottan lett ajánlva, csak egy képesítéssel rendelkező homeopata tudja nekünk megadni.

 
Bodrogi Viktória
www.homeoterapeuta.hu