Nem lesz ebből kalamajka, van nálam egy balalajka!

Rím- és nemrím-történetek a benned élő önfeledt gyermeknek - ezzel az alcímmel, felnőtt színezős illusztrációkkal készül nagy erőkkel életem első könyve, amely a terv szerint hangoskönyv változatban is elérhető lesz. Könyvecske inkább, táskabarát méretben, és - remélem, hogy - egy sorozat elsőszülöttje.

Hogy mi ez a könyv? Komolyan komolytalan vers és próza annak demonstrálására, hogy mennyire elképesztően jó dolog úszkálni ebben a csodálatos magyar nyelvben, úszkálás közben pedig ér felszabadultan nevetni, mert az abszurd humor adja az esszenciát.

A fő témáim: testkép/énkép, fenntarthatóság, önvaló keresése tetten érhetőek könyvszerte itt-ott.

Bízom abban, hogy aki pl. Romhányi Frédi-Bénis megoldásait, vagy Besenyő Pistáék 1-1 gyöngyszemét szerette, ezt is értékelni fogja.

A Sunyi szobanövény lesz az első szereplő, aki az „önmagad elől úgysem menekülhetsz” – mottóval érkezik, és egy kiváló coaching kérdés (nevezetesen: Mit mondana az Önnel egy légtérben tartózkodó szobanövény a stresszkezelési módszereiről?) ihlette a történetét.

A boldogabb holtidőkért és a sohatöbbéhalott-ügyekről címet viselő versike egy viszonylag terjedelmes leírás arról, hogy mivégre is ez a könyv, van benne pár kelletlen szó a super skinny farmernadrágról, amennyiben az nem mérethelyes, felvillan egy orosz népi hangszer önvédelmi fegyverként, és hasonlók történnek.Ebben hangzik el a könyv főcíme is: Nem lesz ebből kalamajka, van nálam egy balalajka. Az Áll egy ifjú nyírfa a réten c. orosz népdal ismerete előnyt jelent, de nem kötelező.

Érkezik Károly az OTP-ben, amely „művet” gyógypedagógusként az osztályomnak írtam, amikor a témánk a személyes adatok voltak. Egy együgyűen bájos, – és lehet, hogy valahonnan ismerős – végeláthatatlan kotorászás zajlik a kártyarengetegben.

Az Ami fán terem, az alma címűt egy 2005-ben megesett eset hívta létre, amikor nagy szükségem lett volna az O. Nagy Gábor – féle szólásos-közmondásos könyvemre, de épp 160 km választott el tőle. És akkor még nem volt internet otthon, így próbáltam fejből minél több szólást és közmondást kipréselni magamból, majd odáig fajult a dolog, hogy lett belőle egy rímelő egyveleg. Ebben nincs is történet, csak végtelen számú történet csírája. Egy terülj-terülj-asztalkám sok – lehet, hogy ismerős – csemegével. Elég hosszú ráadásul. És ez sem melankolikus.

[kapcsolodo_cikkek] 
Az Állati nyelvtörők iskolájában 12 állatkölyök ismerteti nagyratörő terveit, a végén pedig egy öregdiák, a Sikerhörcsög nyílt levelét is olvashatjuk, melyet a titkos recept után sóvárgóknak címzett.

A joghurt lába egy történet a nagy álmokat dédelgető Élő Flórácskáról, akit már majdnem eltérítettek az energiavámpírok, de végül mégsem! Ezenkívül a lehetőségek beengedésének és felismerésének fontosságáról is szól, és egy pillanatra Udo Brinkmann is felvillan benne a Feketeerdő Klinikáról.

És még pár meglepetés.

A könyv megjelenését 2019 nyarának végére tervezem, addig is mindenki vigyázzon magára, és biztos, ami biztos, legyen mindig nálatok egy balalajka!

Most pedig búcsúzom Sün Sárival, ki jelenleg még csak egy kis csitri,

de megnövök, és meglátod:
masszázsszalont fogok nyitni.

Nem kell hozzá semmi papír,
hozzám jár majd minden fakír.
Tesztvendégem volt a tapír,
azt mondta, hogy majd’ bekakil.
 
(a kép NEM a könyvben szereplő illusztráció! - a szerk.)