Ha feldobjuk, okos és zöld, mi az?

Miskolcon 2030-ra 80 százalékkal lesz kisebb a szén-dioxid-kibocsátás, mint a kilencvenes években volt, és ez csak egy a látványos adatok közül. Miskolc zöld. Miskolc okos. Legyél olyan, mint Miskolc!

Híreket se kell olvasni, elég kimenni az utcára, hogy érezzük: a klímaváltozás többé nem fenyegető veszély, hanem jelen idejű, valós történés. Nagyjából ott tartunk, hogy legföljebb a legkisebb rosszra törekedhetünk, de arra nagyon kellene. Egyéni szinten is sokat tehetünk, közösségi és települési szinten még többet. És reménykedhetünk, hogy a nagypolitika is minél előbb cselekedni fog, globális szinten.

Persze, fogalmazhatnék radikálisabban is, kongatva a verbális vészharangot, de a jelszavak helyett sokkal inkább hiszek a pozitív példák erejében. Júniusban a Bartók Plusz Operafesztiválon jártam Miskolcon, és egy hetes ottlétem alatt a város mindennapi életébe is betekintést kaptam.

 
A település mára egészen fel van dobva, rég meghaladta azt a válságállapotot, amit a nehézipar összeomlása okozott, és visszatalál eredeti, harmonikus, emberbarát létéhez. Miskolc - hazánkban egyedüliként - messze előtte jár az európai átlagnak a megújuló energiák felhasználásában, a Green City mozgalom első magyarországi mintavárosa, jövőre az Utazás 2020 Kiállítás díszvendége lehet. Ez az egyre vibrálóbb, sokszínű, modern város azt a célt tűzte maga elé, hogy a következő évtizedre minden generáció számára kiemelkedően magas életminőséget biztosító zöld és okos településsé váljék.

Néhány a már megvalósult és a folyamatban lévő miskolci intelligens fejlesztések közül:

A teljes járműflottát már felszerelték free wifi eszközökkel. (Ilyen az országban csak Miskolcon van!) A következő lépésben a város 52 villamosmegállójában is kiépítik a hálózatot, ami a gyakorlatban egy 11 kilométer hosszú free wifi zónát jelent majd.

Elektronikus jegyrendszert vezetnek be a tömegközlekedésben, ezzel párhuzamosan a már meglevő 75 db mellé további 70 CNG buszt vásárolnak, melyek károsanyag-kibocsátása szinte nulla.

Az elektromos autózás népszerűsítése is cél: a következő 8 évben 160-ra növelik a töltési lehetőségek számát Miskolcon. Kerékpárútból jelenleg 18 kilométernyi van, ezt 2 éven belül 45 km-re akarják bővíteni.

Miskolc lesz az első olyan magyarországi város (Európában is csak néhány ilyen akad), amelynek intelligens forgalomirányítási rendszere 100 %-ban központilag vezérelt, a forgalomhoz alkalmazkodó, adaptív irányításra képes.

A már mostanra is jelentősen javult közbiztonság érdekében: jövő év végéig Magyarország legnagyobb térfigyelő rendszerét építik ki, 900 megfigyelési ponttal, 130 km optikai hálózattal.

Smart grid rendszer: a napelemmel és egyéb villamos energia-termelő egységgel felszerelt önkormányzati épületek és fogyasztók egyetlen hálózatba kötése. Így a rendszer együtt szabályozza az időjárástól függő (pl. napelem) termelést a tervezhetően termelő alaperőművekével (biogáz, deponiagáz). Okosmérők felszerelésével a rendszer még hatékonyabban tud működni. A fenti elemeket egyesítő zárt hálózat a költséghatékony működést és a minimalizált CO2-kibocsátást, végső soron pedig a város teljes energiafüggetlenségét teszi lehetővé.

[kapcsolodo_cikkek]
Folyamatban van a komplex hulladékhasznosítási rendszer kialakítása, például a városi rekonstrukciós munkák hulladékának és a biogáz üzem melléktermékeinek hasznosítása, a zöld hulladék komposztálása.

Jönnek az okos kukák!
A szelektív gyűjtőszigeteket ultrahangos szenzorokkal szerelik fel, így naprakész információk kaphatók a töltöttségi szintről, ezáltal optimalizálni lehet a hulladékgyűjtést és -szállítást. 

Mindezek mellé egy országosan egyedülálló térinformatikai rendszert építenek, amelyben a vízművek a távhőrendszer és más rétegek mellé 2020 végére minden közterületi fa és cserje felmérésre kerül. Hasznosságán túl elképesztően látványosnak is ígérkezik a zöld szemlélet ilyen megjelenése. Készül a Tiszta Miskolc applikáció is (közterületi hibabejelentő), illetve a Miskolc app – ez utóbbi a turistáknak. 

Apropó, turizmus. A Bartók Plusz Operafesztivál idejére gyakorlatilag megtelt a város, alig lehetett már szálláshelyet találni. Igazi kultúrélet zajlott, aminek hangulatából egy keveset talán visszaad a helyszíni live videónk: