Mit egyen a gyerek a legnagyobb hőségben? És hogyan?

Figyeljünk rá, hogy elég időt töltsenek a gyermekek a szabadban és mozogjanak. Arról se feledkezzünk meg, hogy melegben könnyebben válhat étvágytalanná a gyermek, és ha többet van a szabad levegőn, nemcsak fáradtabb, de éhesebb is lesz.

Érdemes kitalálni, tervezni olyan elfoglaltságokat, amelyeket akár egyedül, akár a barátaikkal vagy éppen a családtagokkal közösen végezhetnek a fiatalok, és még az étkezéshez is van több-kevesebb köze. Például: termesszen a gyermek paradicsomot, paprikát vagy bármilyen más növényt, fűszernövényt. Egy kis ágyás a kertben, amit ő gondoz, de kert híján, balkonon, vagy éppen virágcserépben is nevelhet egy vagy több növénykét.
A pecázás is jó móka, remek alkalom a beszélgetésre, és ha még a sikeresen horgászott fogást is elfogyasztják, duplán tettek az egészségükért.

A nagy melegben fokozottan figyeljünk oda az ételek tárolására! Könnyebben romlik az étel a nagy melegben, ezért gondoskodjunk a megfelelő tárolásról, hűtésről. Érdemes beszerezni egy mini hűtőtáskát, amibe az egész napos programokra, kirándulásokra a pakolt zöldséges szendvics mellé egy-egy darab gyümölcs és innivaló is belefér.

Az ételek csomagolásánál törekedjünk a higiéniára és a praktikumra. A szendvicseknél használjunk folpackot vagy alufóliát, a sütiket, az alaposan megmosott zöldségféléket, gyümölcsöket tegyük csemeténknek jól záródó műanyag dobozokba.

Legyen náluk papírtörlő, papírszalvéta is, de a kézmosást megoldhatják nedves törlőkendők segítségével is. Tanítsuk meg gyermekünknek, az étkezés során keletkező szemetet, csak az arra kijelölt helyeken szabad eldobni, annak hiányában vigye haza.

Mindig legyen otthon gyümölcs!
Ezt nyáron igazán nem nehéz megoldani, és jobban járunk, ha a nassolni vágyó gyerek a gyümölcsbe ütközik bele a csoki, a keksz, vagy az egyéb rágcsálnivalók helyett. Ha csak gyümölcsöt talál otthon, azt fogja megenni, főként, ha felszeletelve, kimagozva, fogyasztásra kész formában kínáljuk nekik.

[kapcsolodo_cikkek] 
A főétkezések mellett a tízórairól és az uzsonnáról a vakáció ideje alatt sem szabad megfeledkezni. Ennek része lehet a már említett friss gyümölcsök bőséges választéka (alma, körte, sárgabarack, őszibarack, dinnye, stb.); egy-egy pohár tej, joghurt, kefir; tejes vagy vizes turmix, smoothik; pár szem korpás- vagy házi zabkeksz, kölesgolyó; néhány hasábokra vágott zöldség zöldfűszeres mártogatóssal, vagy éppen egy kis maréknyi olajos mag, aszalt gyümölcs, zöldségchips is.

Figyeljünk arra, ha a kisétkezés a játék időszakára esik, vagy éppen a gyermek a számítógép előtt „ragadt”, gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásáról, de az tízórai/uzsonna elfogyasztásához ültessük csemeténket az étkezőasztalhoz, ahol nyugodtan, kényelmesen - a félrenyelések kockázatát csökkentve - elmajszolhatja azt a néhány falatot.