A boszorkányság meg a rozs - mi közük egymáshoz?

Tudtátok, hogy a rozs az egyik legmagasabb gluténtartalmú gabona? Én személy szerint sosem vonzódtam hozzá, de sokaknál olvasom, hogy szeretik, hogy egészségesnek gondolják. A glutén miatt nálunk a rozs teljesen ki van lőve, nem tudom ajánlani senkinek. Ezt eddig is tudtuk.

De van itt egy másik dolog, egy érdekesség a rozsról. Azt hiszem, egy Robin Cook könyvben olvastam kamaszkoromban először a sztoriról. Tudjátok-e, hogy hogyan függ össze a boszorkányság a rozzsal?

A középkorban a francia és német területeken évszázadokon keresztül rendesen bolondjárványok sepertek végig. Az emberek tömegesen hallucináltak, vizionáltak, VISZKETTEK, vergődtek, szemeket forgattak, önkívületben vonaglottak az utcán. Állítólag sokan a halálig nyomták a furcsa táncot. Az áldozatok azt nyögték, hogy olyan érzésük van, mintha belülről kardokat forgatnának a testükben és mintha a hangyák bemásztak volna a bőrük alá. Az ujjaik, lábujjaik valóban elfeketedtek, konkrétan elüszkösödtek és amputálni kellett, ami az akkori higiénára való tekintettek kicsit sem volt megnyugtató megoldás...

Az egész jelenség rendkívül bizarr és ijesztő volt... de az akkori keresztény felfogás egyfajta spirituális eseménynek tekintette, valamiféle tisztítótűznek vagy rontásnak, illetve teljesen érthető módon egyenesen boszorkányságnak titulálta.

Joggal kezdődött hát el a boszorkányüldözés. Elég furcsa volt, hogy csak bizonyos vidíékeken pusztított a boszorkányjárvány, de ez egyben azonnal utalt is a feketemágiára. Meg volt olyan is, hogy évekre eltűnt aztán tízezrek váltak újra démonná. Úgy tűnt, hogy lehetetlenség védekezni a rontás ellen. Mindannyian tanultunk a középkori boszorkányságról, a boszorkányok üldözéséről, de arra nem emlékszem, hogy az okokról a törikönyv valaha említést tett volna. Évszázadok múlva derült ki...És tudjátok, mi volt az? Nem fogjátok elhinni. A ROZS.

Az akkori legkedveltebb, legelérhetőbb gabonaféle. (Szerintem az élet már ekkor figyelmeztett, hogy ne zabálják az emberek kenyeret...) Képzeljétek el, az történt, hogy a rozsszemeken élt egy kórokozó, egy gombafajta, amit anyarozsnak neveznek. Ez egy nagy, szemmel is látható, 2-5 centis kinövés a kalászon és annyira össze van nőve vele, hogy 130 évvel ezelőttig azt hitték, hogy a kalász része.

Az anyarozs minden gabonafélén megtelepszik, de a rozs a kedvence. Giga koncentrációban tartalmazza az ergatomin nevű alkaloidát, ami pár nap, esetleg hét alatt fejti ki azt a brutális hatást, ami a fentebb leírt boszorkányság összes tünetét okozta. Egy súlyosan hallucinogén, emberi testre végzetes hatású anyagról van szó... Na és mit gondoltok mi történt? A teljes kiőrlésű (!!!) rozsszemeket az anyarozzsal együtt beleőrölték a lisztbe, majd BELESÜTÖTTÉK A KENYÉRBE.

Az anyarozs a csapadékosabb, hűvösebb tavaszokon burjánzott el, a boszorkánygócokat tehát ezeken a részeken lehetett megtalálni, a szegények körében gyakrabban, mert nekik egyáltalán nem volt más ennivalójuk. Az milyen durva, hogy a leghíresebb, boszorkányper, a Salemi boszorkányper oka is pusztán az anyarozs okozta tömeghallucináció volt.

És hogy végül mi oldotta meg a problémát? Nagyrészt A KOVÁSZ.

Ami egyébként most is hiányzik a nagyipari kenyérgyártés folyamatából és ez a tényező, habár más okból, de elég markánsan összefügg a kenyér okozta problémákkal. A kovász ugyanis megölte a gombát, elpusztítva vele együtt a gyilkos alkaloidáját. Az utolsó anyarozs mérgezés nem is annyira, régen, 1951-ben pusztított Franciaországban, 200-ból 50 embert gyogyóba vittek, ketten nem is élték túl.

És ugyan a néhány évtizeddel ezelőtt felfedezett egyik legdurvább utcai drognak is ez a hatóanyaga, ezzel együtt, mint minden átoknak, az anyarozsnak is vannak jótékony hatásai. Gyógyszerként méhösszehúzó, érösszehúzó hatása van. Innen az eredeti neve, a Mutterkorn is, ami az Anyarozs tükörfordításban, ami az anyaméhre utal.

[kapcsolodo_cikkek] 
Na, a nagyon érdekes, ám kissé mégis nyomasztó sztori végső konklúziója számomra: bizti, hogy nem eszek rozskenyeret továbbra se, ha teljes kiőrlésű, akkor meg pláne nem, mert a különböző mikotoxinok, a gombamérgek a tárolás miatt a mai napig ott vannak a gabonaszemeken, még ha nem is anyarozsból kerülnek már bele.

Nekünk nincs gabonánk, teljes kiőrlésűek sem, ezzel együtt mikotoxinjaink sem. Mi a mezőgazdaság kialakulása előtti időkben hiszünk. Szuperül elvagyunk gumókkal, gyökerekkel is, és némi fehér rizzsel.

Várunk téged is minden fronton, a Bisztróban, a Konyhán és a személyre szabott tanácsadással!