Miért nem nyugszunk?

Jó, hogy vannak közösségi oldalak. Lehet nyilvánosan felháborodni, mérgelődni, petíciózni, szemet szemért követelni - erre korábban nem volt lehetőség. Milyen jó, hogy lehúzhatjuk saját magunk és az ismerőseink energiáját, mert ha egyszer beindul a gépezet, akkor nincs megállás. Jön a replika, mellette vagy ellene, és mi kivont karddal állunk készen a vélt és valós igazunk mindenáron való megvédésére. Addig harcolunk, amíg el nem érjük, hogy igazunk legyen!

Csak szemlélem a jelenséget, mert ennyi a dolgom vele. Hosszú évek óta gyakorlom a békém megteremtését és fenntartását (tény, hogy nem kevés munkával jár), és hála Istennek, egyre kevésbé képes bárki vagy bármi kimozdítani az egyensúlyomból.

Ismerőseim, akiket nyilván nem a véletlen sodort az életembe, hol sokan, hol kevesebben, de folyamatosan gondoskodnak róla, hogy meglegyen a napi tiltakozó poszt, és ki hinné?!, de soha nem az ellen, hogy ő maga hogy viselkedett, esetleg milyen kárt okozott valakinek, mennyire értelmetlen, hogy megosztja a saját haragját másokkal. Hiszen attól nem lesz könnyebb! Ellenkezőleg. Keresik és találják másokban a hibát, mindig akadnak ügyeletes témák, fő ellenségek, akiket addig lehet szidni, kifigurázni, gyűlölettel kezelni, amíg csak hullámokat vet a harag, óriási hullámokat. Aztán egyszer valahogy vége szakad…Ez is megvolt. Megírtuk a petíciót – ha teljesül az akarat, keresünk rá okot, hogy nem jól kezelték, vagy nem is ezt akartuk. Vagy össze sem jött említésre méltó számú aláírás. Nem baj. Mindegy. Ha nem teljesül a közkívánság, akkor pedig folytatjuk, de aztán hamar elfárad a kezdeti hév, és amikor már harmadszor járja körbe a Földet az első poszt, meglátjuk rajta az őskövület dátumot, és már állunk is odébb.

Megfeledkezünk róla, hogy a valódi, véres és fegyveres világháborúk is ugyanígy kezdődtek? Valaki állított valamit, a másik azt mondta: nem. De igen - de nem. De igen - de nem… És azon vette észre magát az emberiség, hogy belement valamibe, aminek nem, hogy értelme nincs, de még alapja sem. Hiszen természetes, hogy ugyanazt nézzük, mégis mindannyian mást és mást látunk. Hála Istennek, egyediek vagyunk, mindannyian mások, különleges adottságokkal és tehetséggel, tökéletesen különböző egyéniséggel – lehet, hogy mégsem jól használjuk ezt a hatalmas értéket, a különbözőségünket?

Mire is való a közösségi oldalak világa? Tényleg politikára? Vallásgyakorlásra? Ismerősökkel való élménymegosztásra? Tanításra? Kinek mi. Csak a fenntartó által kreált felhasználói szabályok állítanak fel határokat a haraggal hömpölygő, vagy nagy ritkán boldogságot és harmóniát közvetítő posztoknak.

Csak szemlélem, megfigyelem a jelenséget. Kevés kivétellel, mindenki a másikkal foglalkozik, mintha nem lenne elég tennivalója a saját életével. Pedig rengeteg van. Mindannyiunknak megvan a magáé. Mégis elfecséreljük az időt a szemet szemért mozgalomnak, ami még soha, de soha nem vitte előbbre az emberiséget. Ahogy a drága Mahatma Gandhi mondta: „A szemet szemért elv csak oda vezet, hogy az egész világ megvakul”. Ha nem is vakon, de alvajáróként éljük le az életünk nagy részét. Az örökölt vagy általunk létrehozott előítéletek programok, ítéletek irányítják a mindennapjainkat, ahelyett, hogy észrevennénk: új korban élünk. A korábbi modell használhatatlan. Láthatjuk, hogy milyen világot teremtett…

[kapcsolodo_cikkek] 
Ahogy Böjte Csaba mondja: „Senkit nem szidtak még jobbá”. Hozzáteszem: és semmit sem. A közösségi oldalakat is mi teremtjük. Olyanok, amilyenek vagyunk. Annyi negativitás és méreg árad belőlük, amennyit magunkból ontunk. Csak egy a kérdés: miért nem használjuk jóra? Hogy mindenkinek más a jó? Persze, mégis vannak vitathatatlan értékek, mint például a béke, a szeretet és a harmónia. Az emberi élet célja pedig az, hogy boldogan éljen ebben a rövidke pár évtizedben, ami a Földön megadatik. A boldog ember pedig nem öl, nem kritizál, nincs szüksége aláírásokra, mert élete végéig van mivel dolgoznia. Kényelmesebb hárítani, kinevetni, unalmasnak nevezni. Pedig hiába. Az egyetlen kiút a boldogtalan világból csakis a belső munka. Nem fogja megoldani az anyós, a főnök, a szomszéd vagy a közösségi média.

Azt érzékelem, hogy a boldog emberek nem osztanak meg lázító, negatív, másokat lehúzó, pocskondiázó híreket. Sokszor nem is tudnak a hírekről. És tanúsíthatom: nem maradnak le semmiről. Semmi olyanról, ami fontos lehet. Mert ami valóban fontos, az eljut hozzájuk. És annak a csatornája bizonyosan nem a közösségi oldalak világa.

Ébredni soha nem késő. Jobb később, mint soha…