Izomgörcs gyötri? Ez lehet az oka

Sokan küzdenek alkalmanként vagy akár gyakrabban jelentkező izomgörccsel, amelynek oka legtöbbször ismeretlen. Milyen tényezők növelik az izomgörcs kialakulásának valószínűségét? Lehet-e otthon kezelni, és ha igen, hogyan? Milyen esetben forduljunk vele orvoshoz? Mit tehetünk, hogy elkerüljük? Cikkünkben minden kérdésre választ kaphat.Az izomgörcs egy vagy több izom hirtelen és akaratlan összehúzódása. Bár általában nem jár semmilyen komoly következménnyel, igen fájdalmas lehet, és ideiglenesen meggátolja az érintett izmok használatát. A hosszan végzett edzés vagy fizikai munka, különösen kánikulában, izomgörcsökhöz vezethet. Egyes gyógyszerek és betegségek szintén izomgörcsöt okozhatnak.

Az izomgörcs tünetei

Az izomgörcs leggyakrabban a lábizmokban, különösen a lábikrában alakul ki. Az egyik jellemző tünet a hirtelen, éles fájdalom. Emellett általában a bőr alatt is világosan kirajzolódik a görcsbe rándult, megkeményedett izomszövet.

Az izomgörcs lehetséges okai

Az izom megerőltetése, az izomhúzódás, egy tartósan fennálló kényelmetlen testhelyzet egyaránt izomgörcsöt okozhat - sok esetben azonban az ok nem ismert. Bár az izomgörcsök többsége ártalmatlan, előfordulhat, hogy komoly problémákkal összefüggésben jelentkeznek.

Ilyenek lehetnek például az alábbiak:

Az izomgörcs kockázati tényezői

Megelőzés

Ezek a lépések segíthetnek megelőzni a görcsöket:
Mit tehetünk izomgörcs esetén?

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az izomgörcsök általában maguktól megszűnnek, ritkán súlyosak annyira, hogy orvosi ellátásra van szükség.

Bizonyos esetekben azonban mindenképpen forduljunk orvoshoz:
Orvosi segítség izomgörcsök esetén

Amennyiben az izomgörcsök tartósan fennállnak, az orvostól hasznos tanácsokat kaphatunk, például a megfelelő folyadékpótlást illetően, amivel megakadályozhatjuk a kiszáradást. Olyan nyújtó gyakorlatokat is elsajátíthatunk orvosi segítséggel, amelyekkel csökkenthető az izomgörcsök kialakulásának esélye. Az alvást megzavaró ismétlődő görcsök esetén az orvos gyógyszert írhat fel az izmok ellazításához.Képek: Pixabay