Egyiptomi szimbólumok, amiket ma is használunk

Az ősi egyiptomi mágusok tudása akarva-akaratlanul is része mindennapjainknak, az ókori jelképek ma is számos helyen felbukkannak - képeken, ruhákon, ékszereken. De mit jelentenek?

Elixír Egyiptomból

Az ókori egyiptomi mágusok magnetikus hatású gyógyító folyadékokat is alkalmaztak úgy gyógyászati, mint spirituális használatra. Anubiszt gyakran látjuk munkában, amint balzsamoz egy energiát hordozó, a halottat a túlvilágon felélesztő folyadékkal. Talán a halott védelmét segíti az oziriszi kultusz papja, aki a titokzatos megvédő erőket és hatalmakat hívja segítségül.

Nem csak az egyiptomi hívők régi vágya tükröződik, azt látjuk, amint az ember a kígyó kozmikus erejét szeretné magába szívni, bizonyos tulajdonságait elsajátítani. A kígyóval a régi egyiptomi mágia sokat bajlódik, gyakorta találkozunk mitológiai ábrázolásával. A kígyó időnként teremtő, kreatív erőként mutatkozik, mint szimbólum, időnként azonban a gonoszt testesíti meg, amely ellen különböző fegyverrel kell harcolni.

Élet és halál urai – az ősi mágusok

A régi egyiptomiak a Világegyetem keletkezésével kapcsolatos eszméiket időnként érdekes szimbólumokkal, néha erotikus jelzésekkel ábrázolták. Láthatjuk Amon-Ré-t, az istenek királyát, az elemek urát és Shu istenséget, amint a szelek szellemei segítségével szétválasztja Nut és Beb istenségeket. Írtunk már a főnixmadárról, amely állandóan megjelenik az egyiptomi mitológiában, a sírkamrák, a múmiakoporsók mintáin, mint örökös szimbólum, amely az életben és a halálban mindig jelen van. Néhol a főnixmadár az elhunyt alakját veszi fel. Az egyiptomi mágikus szertartásoknál az életigenlés kihangsúlyozása mindig megjelent.

Szertartásaik is azt tükrözték, hogy a halált egy folytonosság részeként tartják számon. Itt a halott felett megjelenik a madár, amely bekíséri őt a halotti kamrába és a föld alatti világban bizonyos fokig reanimálja a halottat.

Ká a szexuális erőt jelképezi

Két erőt szimbolizáltak gyakran a régi egyiptomiak. Az egyik volt a Ká, amelyet mindig felemelt karokkal ábrázoltak, az életerőt, a szexuális erőt jelképezve. Az is a Ká erő ábrázolása, amikor a fáraó fiát, utódját vezeti, ez is a folytonosságot jelképezi. A fiú a királyi jelvényeket hordozza, a két kinyújtott kar ismét csak a Ká erőt szimbolizálja.

A képeken egyes alakok füles keresztekkel vannak ábrázolva. Ez a régi egyiptomiaknál a feltámadás jelképe volt.
Két kereszttel, két irányba mutat az alak: a születést és a halál utáni feltámadást jelzi.

[kapcsolodo_cikkek]
A régi egyiptomiak mitológiáját, mindennapi életét, mágikus ceremóniáit az állatkultusz jelentősen meghatározta, így érhető, hogy az istenség megtestesülésének tartott egyes állatfajokat mumifikálva temettek: ibiszeket, macskákat és más fajokat. Az egyiptomi istenek azután "behatoltak" más népek, így a rómaiak hitvilágába is az ókorban, és tiszteletüket csak a kereszténység térhódítása szorította háttérbe Krisztus születése után.