A boldogság esélye a törődésben, a felelősség vállalásában, a szeretben van

A Centrál Színház karácsonyi kínálatában már szerepel a Legénylakás című, ugyancsak a karácsonyi, érzékeny időszakban játszódó színmű, amelyet már másodszor tűz műsorára a Centrál. Az 1961-ban tíz Oscarra jelölt The Apartment című film alapján írt Broadway színmű hazai feldogozása ahogy 2005-ben, most is Puskás Tamás munkája.

Miért ilyen kedves Önnek a darab, hogy már másodszor is megrendezte?

Mert nagyon szeretem Billy Wilder történetét, Niel Simon humorát és  Burt Bacharach slágereit. Szeretem az egészet úgy, ahogy van. Ahogy az emberről beszél, ahogy finom humorral kölcsönöz derűt, miközben édes keserűség facsarja a szívünket; az egész darab nagyon olyan, amit színházban én szeretek.

Ugyanazt a fordítást használja, mint az előző alkalommal?

Igen, Radnai Annamária munkáját, aki sajnos tavaly eltávozott körünkből. Ezt a darabot ő találta  annak idején, már lassan tizenöt éve, ő ajánlotta bemutatásra, ő hívta fel a figyelmemet az akkor Fran szerepét játszó Oroszlán Szonjára és arra a tényre, hogy minden fontos szereplő megvan szűk kis társulatunkban, ő fordította és ő volt a dramaturgja is annak az előadásnak. Nincs már velünk, nagyon hiányzik, szívesen mondanám: ezt a mostani bemutatót neki, az ő emlékének ajánlom. A  dalszövegeket akkor kényszerűségből én fordítottam, most jobbnak láttam Baráthy György kollegámra, dramaturgunkra bízni a munkát, aki azt  kitűnően el is végezte.Miben különbözik a mostani rendezés a korábbitól?


A választott korban.  A történet erős és érvényes ma is, semmit nem kell a nyakába akasztani, a lehető leghatásosabban el kell játszani. - Nem lehet csak használni az embereket, a boldogság esélye a törődésben, a felelősség vállalásában, a szeretben van. 2005-ben, épp olyan világot éltünk, amikor minden fiatal bolondult a multikért,  mindenki jó állást, jobb autót, sokkal több pénzt akart mindenáron. Akkor úgy tűnt, helyes döntés a jelenben húzni az eredetileg hatvanas években játszódó darabot, most pedig úgy éreztem, jobbat tesz az egésznek, ha visszahelyeztük a történetet a hatvanas évekbe.

Milyen rendező Ön? A saját elképzeléseit valósítja meg a színpadon vagy a színészek ötleteinek is teret ad? Mennyire közös a munka?

Mindíg közös.  A rendező, szemben a költővel, szobrásszal, festővel csak közvetve fejt ki hatást. Ma amúgy is túlértékelt a szerepe. Nem állítom, hogy mi rendezők nem végzünk jó esetben baromi munkát, a szöveggondozástól, a díszlet jelmez kérdéseken át a színésszel végzett munkáig, de személyes sikerünket csak az előadás, a résztvevők sikere hozhatja el. Tehetséges emberekkel dolgozom együtt. Tehetségesek a színészek, a díszlet és jelmeztervező, a világítástervező, aki történetesen angol, - a zenei munkatársaim. Az ő tehetségükre támaszkodom, az ő tehetségük gazdagítja a darabot, az én feladatom pedig az, hogy megpróbálok mindent megtenni annak érdekében, hogy az összhatás jó legyen. A színészekkel végzett munka persze a legfontosabb. Hogy az értelmezés tiszta legyen, helyére kerüljön minnden hangsúly, szünet, jó legyen a tempó és a ritmus, hogy éljen és hasson a szöveg, megelevedjenek a figurák.

Mikor döntötte el, hogy kik játszanak ebben a rendezésben?

Fél évvel ezelőtt.  Csak akkor tűzök ki egy darabot, ha biztosan tudom, minden szerepre megvan az országban arra legalkalmasabb színészem. Persze  például bankigazgató férjet Magyarországon bizonyára nem csak Stohl András játszhat remekül, de történetesen ő a társulatunk tagja, miként Pokorni Lia és Papp János is, sőt nagy örömünkre ősztől Fehér Tibi a darab főszereplője, Chuck Baxter alakítója is. Tompos Kátyával pedig mindig nagy örömmel dolgozom együtt. Szerencsére a Centrál Színház színészei között és tánckarában megtaláltam mindenki mást is, akire a darab bemutatásához szükség volt.

Hajdu Krisztina