Karanténidő Kanadában - egy új életforma megszokása

Megváltozott élet, nehézségek és pozitívumok, amiket a koronavírus miatti intézkedések okoztak. Folytatjuk a kitekintő sorozatot: ezúttal a kanadai mindennapokba tekinthetünk be, Nagy Beáta jóvoltából.

Kanadában élek, Calgaryban, Alberta államban. Hét éve lakom itt, férjnél vagyok, két gyermekünk van. Lányunk hatéves, a kisfiunk két és fél.

Jelenleg a vírus miatt nem tudok dolgozni, mint nagyon sokan mások. Saját takarító vállalkozásom van, és másodállásban egy szemészeti rendelőben dolgoztam, mint szemészeti asszisztens.

Március 13-tól kezdett minden megváltozni nálunk. Először is bezárták az összes iskolát, óvodát, day home-kat, ezzel rengeteg szülőnek nehezítették meg a mindennapokat.Onnan már csak lefelé haladtunk. Lassan én is kaptam sorra az üzeneteket az ügyfeleimtől, hogy míg vírushelyzet van, állítsuk le a takarítást. Március végére a szemészeti rendelő is bezárt. Nem is gondoltuk volna, hogy milyen gyorsan fordulhat teljesen más irányba az életünk, egyik napról a másikra.

Jelenleg csak az orvosi rendelők, kórházak, patikák, bankok és az élelmiszerüzletek tartanak nyitva. Ha kinézek az utcára, alig látni embereket, ha elvétve van is egy-két ember, ők is betartják a távolságot.

Nagy ritkán én is kimerészkedek, mert el kell mennem bevásárolni. Na, az egy nehéz pillanat számomra, felszerelkezve kesztyűvel, fertőtlenítőszerrel.

Az üzlet bejáratánál egy asztalon fertőtlenítőszert lehet találni, amivel letörölhetjük „szekereinket”. A sorok nyilakkal vannak jelölve, merre lehet bemenni, és merre van a kijárat a sorból. Sajnos elég sok ember akad, aki nem tartja be ezeket a szabályokat. Az üzletekben egyre nehezebb vásárolni, mert az emberek úgy nekilendültek a vásárlásnak, hogy alig lehet kapni valamit. A legjobban a tojás fogy és a tej. Szerencséd van, ha mindkettőt megtalálod a polcon vásárlás közben.A városunk polgármestere minden nap felvilágosít a helyzetünkről. Egyelőre minden rendezvényt töröltek június 30-ig. Az összejöveteleket csak maximum 15 emberig engedik meg, és a távolság megtartása kötelező. Ha ezt megszegjük, akkor 1200 dolláros büntetésre számíthatunk. A sporttermék-üzletek mind zárva vannak, a kocogásra készített járdák használata sem engedélyezett. Szabad kimenni kocogni, de csak a saját negyededbe.

Tagja vagyok egy pár csoportnak a közösségi oldalon, és észrevettem, hogy nagyon sokan felajánlják a csoporttagoknak, hogy ha van valaki vagy ismernek valakit, akinek nincs mit ennie, ők nagyon szívesen visznek nekik enni- vagy innivalót. Jó látni, hogy megvan az összefogás.

A betegek száma sajnos napról napra nő. Március végén 45-65 között volt a betegek száma Alberta államban. Mára már 300-nál tartunk.

Igazából az a probléma, hogy nem tartják be az emberek a szabályokat. Pont azért tartunk itt. Főleg a távolságtartás nehéz nekik, és a kijárási korlátozás.

[kapcsolodo_cikkek]
Nem tudom egész pontosan, Európában hogyan működik, de itt, ha valaki úgy érzi, hogy a vírus jelei jelentkeznek, fel kell hívnia egy számot. Rögtön kiküldenek valakit házhoz, aki mintát vesz. A betegnek azonnal karanténba kell vonulnia, míg meg nem kapja az eredményeket.

Vannak pozitív oldalai is az otthonlétnek, végre több időt tölthetek a gyerekeimmel, ami boldogít. Két munkahely mellett nehéz volt. Viszont hiányoznak a családi összejövetelek, a kávézások a barátaimmal és a munkám. Mióta itthon vagyok, csak sütök, főzök és takarítok. És természetesen tanítom a lányom. Minden hét elején megkapjuk a tananyagot arra a hétre.

Ezt a részét igazából szeretem, mert érdekes látni, ahogy a gyereked fejlődik a szemed láttára.Szerencsére a férjem még dolgozik, ami anyagi biztonságot ad. Érdekes... pár hónappal ezelőtt kávézás közben az egyik közeli barátnőmnél arról traccsoltunk, hogy mennyire zsúfolt az életünk, és alig van időnk bármire is. Na, most időnk bőven lenne mindenhez és mindenkihez, mégsem tudjuk megvalósítani.

Azt hiszem, már soha nem lesz olyan, mint ezelőtt. Ha majd vége lesz, és újra beindul az életünk, az első dolog, amit tenni fogunk, hogy meglátogatjuk a szeretteinket, mert azt hiszem, ez a legnehezebb: távol lenni tőlük.

A képek a szerző saját felvételei.