Fogágybetegség: ismerd fel, mielőtt késő lenne!

A fogágybetegség, vagy köznyelvi kifejezéssel fogínysorvadás népbetegség: a magyarok több mint 70 százalékát érinti. Igazán azért veszélyes, mert sokáig tünetmentes, súlyos esetben pedig a fogak kihullásához vezet.

Alapvetően rendben vannak a fogaid? Sehol sem érzékeny az ínyed, nem fáj, nem vérzik, nincs lyukas vagy szuvas fogad? Sajnos ekkor sem lehetsz benne biztos, hogy nincsen fogágybetegséged. Ezt csak akkor tudhatod minden kétséget kizáróan, ha legalább félévente megnézeted a fogaid egy fogorvosi rendelőben. Már csak azért is érdemes beiktatni ezeket a látogatásokat, mert így még azelőtt kiderülhet a fogágybetegség esetleges kialakulása, mielőtt a súlyosabb tünetek, például a fogvesztés bekövetkezne.
 


Miért jó, ha fáj a fogad? 

 
A fogakat megtámadó betegségek többsége könnyen felismerhető. Egy lyukas fog esetében például gyorsan észrevehető, a nyelvvel kitapintható a lyuk, és a fájdalomra sem kell sokat várni. De a fogszuvasodás is jól észlelhető betegség, amit jellemzően szintén fájdalom kísér. A fogfájást persze senki sem szereti, ami nem is csoda, hiszen az egyik legintenzívebb fájdalom. Egy nagy előnye mégis van: jelzi, hogy komoly a baj, és a bizonytalankodóknak megadja a szükséges lökést, hogy felkeressenek egy fogorvost. 
 
Csakhogy nem minden betegséget kísér intenzív fogfájás. A fogágybetegség (parodontitis), amelyet - egyébként helytelenül - sokszor illetnek a fogínysorvadás kifejezéssel, nagyon sokáig fájdalommentes lehet. Sőt, teljesen tünetmentes is - így fogorvosi vizsgálatok nélkül gyakorlatilag lehetetlen időben felfedezni. 
 

 Fogágybetegség: a fogak csendes gyilkosa

 
De mi is az a fogágybetegség? Ez egy krónikus, bakteriális eredtű gyulladás, ami kezdetben az ínyt támadja meg, ha kezeletlen marad, akkor pedig továbbterjed a fogágyra. A fogágy azoknak a szöveteknek az összessége, amelyek a fogat az állkapocshoz rögzítik. Ebbe beletartozik a csontos fogágy, vagyis a fogat tartó csontszövet is. Ha a betegséget nem állítják meg időben, a gyulladás hatására a csontállomány felszívódik, a fogak meglazulnak, végül kiesnek. 
 
A fogágybetegség persze nem a fogak elvesztésével kezdődik, általában fogínygyulladásból (gingivitis) alakul ki. Először tehát a fogínygyulladás tüneteit tapasztalja a beteg, később, ha a gyulladás továbbterjed, következnek azok a szimptómák, amelyek kimondottan a fogágygyulladás jellemzői. 
 
Most nézzük meg ezeket a tüneteket részletesen.
 

A fogágybetegség okai, rizikófaktorai és tünetei

 
Az alábbi hajlamosító tényezők és okok vezethetnek a fogágybetegség kialakulásához:
 
 
Mint említettük, az esetek többségében először ínygyulladás alakul ki. Ekkor a betegség még könnyen megállítható és visszafordítható.
 
Az ínygyulladás tünetei:
 
 1. kellemetlen lehelet,
   
 2. élénkpiros, duzzadt, érzékeny fogíny,
   
 3. ínyvérzés.
 
Ha az ínygyulladást nem kezelik időben, továbbterjed, hatására a csontszövet visszahúzódik, fokozatosan elvékonyodik - ez a folyamat azonban sajnos nem visszafordítható. Súlyos esetben pedig csak mesterséges csontpótlással lehet orvosolni. 
 
A krónikus fogágybetegség tünetei:
 
 1. visszahúzódó, sorvadó fogíny,
   
 2. gyakori fogínyvérzés, jellemzően fogmosáskor,
   
 3. az íny és a fogak között rések, gyulladt tasakok kialakulása, 
   
 4. fogínyfájdalom,
   
 5. meglazuló, kieső fogak.


A fogágybetegség kezelése

 
A felsorolt tünetekre tehát érdemes fokozottan figyelni, és az első gyanús jelnél felkeresni egy fogorvost. Minél előbb teszed meg ezt a lépést, annál nagyobb az esélyed, hogy elkerüld a fogvesztést, és annál könnyebben állítható helyre a fogaid és az ínyed egészsége. 
 
A fogágybetegség kezelése a professzionális fogtisztítással kezdődik. Ennek során ultrahangos fogkőeltávolítással megszüntetik a gyulladást okozó baktériumok melegágyát jelentő fogkő-lerakódásokat. Enyhébb esetben már ez is elég lehet a gyógyuláshoz, súlyosabb gyulladás esetén azonban komolyabb beavatkozásra van szükség. Ilyenkor helyi érzéstelenítés mellett a fogorvos a gyulladásban érintett foggyökereket fedő fogkövet is eltávolítja. Emellett, ha szükséges, speciális eszközökkel kitisztítja a gyulladt ínytasakokat és lecsiszolja a beteg fogak gyökerének felszíni rétegét is. 
 
Ha a betegség annyira előrehaladott, hogy ez nem elég speciális regeneratív anyagok alkalmazásával csontpótló kezelésre kerül sor. Így a gyulladás megszüntethető, a fogágybetegség gyógyítható.
 

Mit tehetsz, hogy megelőzd a fogágybetegséget?

 
Az talán az eddigiek alapján is egyértelmű, hogy a fogágybetegség csakis fogorvosi segítséggel kezelhető, a különféle házi praktikák itt nem segítenek. Ha azonban néhány alapvető dologra odafigyelsz, megelőzheted a betegség kialakulását. 
 
A legfontosabb az alapos, szakszerű és rendszeres fogmosás, a szájüreg és a fogak megfelelő tisztítása. Ehhez tanácsot is kérhetsz fogorvosodtól, de akár egy dentálhigiénikustól is. Legalább ilyen fontos, amit a cikk elején már említettünk, hogy rendszeresen vizsgáltasd meg a fogaid egészségét. Ha betartod ezeket a tanácsokat, nem kell aggódnod a fogágybetegség miatt.

Kép forrás: Unsplash