Szoftvertesztelés = Egy igazi jövőbiztos karrier, diploma nélkül

Mit válaszolnál arra a kérdésre, hogy mit csinál egy szoftvertesztelő? A legtöbben azt válaszolják: hibát keres. A szoftvertesztelő feladata valóban az, hogy a programozók által megírt programot letesztelje, de ennél többről van szó.

A szoftvertesztelő egy minőségbiztosító szakember. Azt a minőséget képviseli, amit a cég át szeretne adni a felhasználóinak. 


Forrás: Unsplash

Milyen egy jó szoftvertesztelő? 

 A szoftvertesztelő olyan, mint egy százkarú polip, aki a projekt minden részébe belefolyik. Hibajelentést ír, elkészíti a szükséges dokumentumokat, kommunikál a csapattagokkal. Egy kicsit kommunikációs szakember, egy kicsit tanár, egy kicsit scrum master, egy kicsit pszichológus. A szoftvertesztelők univerzális, sokszínű emberek. A tesztelés a háttérben zajlik, mégis nagyon szembetűnő, ha nincs tesztelő és hiányzik a munkája. A megrendelő az ő munkájával találkozik először, rövid határidőn belül kell teljesítsék a feladatokat és abban a minőségben, amit elvár a cég és a megrendelő.

 
Az, hogy valaki jó tesztelő lesz-e, főleg attitűd és személyiségtípus kérdése. A szoftvertesztelők nagyon kreatív szakemberek. Többek között az a feladatuk, hogy úgy rontsák el a szoftvert, ahogyan az még senki másnak nem jutott eszébe. Ezt humor és kreativitás nélkül nem lehet jól csinálni. Fegyelmezettek, határozottak, precízek és olyan szemük van, mint senki másnak a csapatban. Észreveszik az apró részleteket és a lételemükké válik a hibakeresés. Van egyfajta rendszerszemléletük és szeretnek technikai részletekkel foglalkozni. Továbbá nagyon fontos, hogy megtalálják a közös hangot a csapattagokkal, hogy udvariasan tudjanak kommunikálni és hogy ügyesen tudják prezentálni a talált hibákat a fejlesztők és a megrendelő felé. Az ilyen jellemű emberekből igazán jó szoftvertesztelő válhat.
 
 
 Forrás: Unsplash


Hogyan válhatsz szoftvertesztelővé?


A szoftvertesztelői karrier a legkönnyebb belépési pont az informatikai szakmába és egyáltalán nem igényel egyetemi képesítést. Azonban ha egy szoftvertesztelőnek van papírja a megszerzett tudásáról, mindenképpen előnyére válhat a munkakeresés során, különösen, ha kezdő szakemberről van szó. A szoftvertesztelés egy erősen gyakorlati szakma, ezért elsősorban gyakorlati tapasztalatra van szükség, amit természetesen ki lehet egészíteni elméleti tudással is.
 
A PROGmasters programozóiskola  szoftvertesztelő képzése egy olyan komplex képzés, ami rövid idő alatt olyan gyakorlati tudást, valamint értékes papírt ad, amivel számos cégnél könnyedén el lehet helyezkedni kezdőként. A képzés után pedig segít elhelyezkedni diákjainak és elindítani tesztelői karrierjüket. A PROGmasters iskola több mint 60 partnercéggel áll szerződött kapcsolatban az IT piacon és pontosan tudják, milyen elvárásaik vannak azoknak a cégeknek, akik keresik a frissen végzett szoftvertesztelőket. Kiscsoportos programozó képzéseiket úgy alakítják, hogy a lehető legtöbb gyakorlati tudást szerezzék meg a diákok, akik ennek köszönhetően a képzés elvégzése után az új munkahelyükön egyből hasznosítani tudják ezt a megszerzett tudást.
Forrás: PROGmasters

Melyik IT képzést és szakmát válasszam?


Az IT világon belül számos szakma és különböző karrierút létezik. Ha még nem vagy benne biztos, hogy a szoftverteszelés a te utad, érdemes előbb megismerned a többi IT szakmát is. Annak érdekében, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb szakmát és képzést, a PROGmasters programozóiskola összeállított egy ingyenesen elérhető IT szakma kvízt és cikket, melyben bemutatják a különböző informatikai szakmákat. A kvíz segítségével pedig megtalálhatod a hozzá leginkább illő IT szakmát.
 
Ha pedig mélyebb ismeretekre van szükséged, akkor próbáld ki magad a már gyakorlati 
feladatokat is tartalmazó 2 hetes ingyenes IT karrier alapozó képzésen, és ha szeretnél továbbtanulni, jelentkezz a neked legmegfelelőbb tanfolyamra. Ha egy olyan programozóiskola képzését szeretnéd választani, ahol valódi, versenyképes tudást és a végén IT állást kapsz, akkor nézz szét a  PROGmasters programozó képzései között.