Kisbabával, babakocsi nélkül? 7 tanulság, amire rájöttünk az első utazáson

Egy-egy rövidebb sétára még hordozóban, kendőben is el tudjuk vinni a babánkat, de egy hosszabb úton, vagy pláne egy távoli esküvőn nélkülözhetetlennek tűnik egy babakocsi. Igen ám, de mi van akkor, ha pont az nem fér be az autóba? "Egy határon túli esküvőre készülődtünk. A gépkocsiba pakoláskor szembesültünk egy addig nem tapasztalt szituációval: vagy babakocsit viszünk, vagy minden mást!

A meglévő 3:1 babakocsival hosszú, több napos úton nem voltunk korábban, azonban most egy 5 napos kiruccanásra készültünk. Eddig nem volt zavaró a babakocsi terjedelme, ezért nem is foglalkoztunk vele ilyen szinten. A meglepetés akkor ért, amikor rájöttünk, hogy esélytelen mindent bepakolni, ezért választani kellett, hogy mit hagyunk hátra.Bevállaltuk az 5 napot babakocsi nélkül, aminek már az első napon meg is volt a következménye, nagy hiányát éreztük:

Szerencsénk volt, mert az Angliából hazautazott házaspár barátaink kölcsönadták saját babakocsijukat. Első ránézésre soha az életben nem vásároltam volna meg azt a babakocsit. Mivel választási lehetőségünk nem volt, és a "tetszik, nem tetszik" kérdés fel sem merülhetett, elfogadtuk a lehetőséget. Amikor a kölcsön kapott babakocsival elindultunk a gyermekünkkel a "nyugtató" sétára, akkor szembesültünk vele, milyen praktikus holmit kaptunk! Könnyen kezelhető és jól irányítható volt!
Amikor visszaadtuk és láttuk, hogy a tulajdonosa egy laza mozdulattal egy kis bőröndnyi nagyságúra összecsukta, akkor minden megváltozott bennünk. 
Megértettük, hogy a babakocsi választásnál nem az a szempont, hogy a babás-mamás fórumokon mások mit ajánlanak, hanem az, hogy a mi személyes igényeinknek mi felel meg. Most megtaláltuk az ideális babakocsit. Ahogy hazafelé mentünk, már meg is hirdettük a sajátunkat, és azonnal megrendeltük Angliából azt, amire szükségünk volt. Ez a babakocsi akkor a magyar piacon alig volt elérhető, és sokkal többe került, mint Angliában. Azóta ezt a babakocsi márkát a Baby&More webáruházban is forgalmazzuk.”
 
 

Összeállítottuk azt a 7 kritériumot, amit nagyon fontos egy babakocsi vásárlásánál figyelembe venni: 

 1. A környezet, ahol lakunk. Milyen az út, milyen állapotú a járda, ahol sétálni fogunk? Egy körúti lakásból kitolni egy babát a közeli játszótérre teljesen más kereket igényel, mint egy érdi kátyús utcában sétálni. Egyik helyen a bolygó, másik helyen a „terepjáró szerű” nagy kerekeket javasoljuk. 
   
 2. Ha sokat utazunk tömegközlekedéssel, figyeljünk a babakocsi súlyára, könnyed szerkezetére, mert sajnos nem minden megállóban akad egy udvarias ember, aki segít.
   
 3. Ugyanez a szempont akkor is, ha a lakóházban nincs lift/felvonó, vagy babakocsi tároló (ahol amúgy sem szívesen hagyja az ember a kocsikat), és nekünk kell felcipelni a babát az emeletre kocsistul, mindenestül.
   
 4. Ha gépkocsival utazunk, többnyire tartsuk szem előtt, hogy egy nélkülözhetetlen eszköz, a csomagtartó mérete meg általában fix, ezért figyeljünk a választáskor a szállítható állapotának méretére.  
   

   
 5. Nézzük meg, hogy mennyire használható autóban, esetleg kerékpáron, milyen lehetőségeink vannak a kocsi bővítésére, mennyire szolgálja ki a babakocsi szett a gyereket körülbelül 4 éves koráig. 
   
 6. Milyen tárolási lehetőségeket nyújt a babakocsi. Nem csak az alsó tároló rekesz, de a fogantyúra rakható különféle pelenkázó táskák, kiegészítők, cumisüveg tárolók is fontosak lesznek, amikor a gyerekkel hosszabban utazunk. Sok babakocsinál ez az induló szett része, máshol pedig külön kell vásárolni hozzá ilyesmit. Mindkettő lehet jó döntés, de át kell gondolnunk egyéni igényeinket.
   
 7. Végezetül, hogy mennyire könnyű ki- és betenni a gyereket, mennyire könnyen tudjuk összecsukni, akár úgy, hogy a gyerek is a kezünkben van. A jó babakocsi nem csak kicsire csukható, de olyan könnyen pattan ki és záródik össze, hogy akár egy kézzel meg tudjuk oldani ezt. 
A Baby&More webáruházban minden igényre tudunk megfelelő babakocsit ajánlani, és ezeket a szempontokat figyelembe véve könnyedén lehet választani a kiváló minőségű babakocsik közül.