A pánikbetegség 21 jele - ha ebből négyet észlelsz, akkor pánikrohamod van!

Tudtad, hogy a pánikbetegség tünetei egyediek és mindenkinél más-más tünetek jelzik előre, ha pánikroham érkezik? Ezeket a pánikbetegség tüneteket és a készülő pánikrohamokat kontrollálni lehet, ha már ismerjük magunkat és tisztában vagyunk a pánikbetegség jeleivel. A lista közel az összes jellemző tünetet magában foglalja.

Sokkal több nő, mint férfi lesz pánikbeteg, és mióta a betegséget sikerült diagnosztizálni, azóta a felismerése és a kezelése is egyre egyszerűbbé válik. Egy dolgot nem szabad tennünk: Nem vehetjük félvállról. Ez a betegség komolyan visszaveti az életvezetését annak, akin eluralkodik. Mindenképp szakavatott terapeutához érdemes fordulni, ha ezeket észleljük magunkon! 

Nagyon sokat segít az önmegfigyelés! 


Amikor a jeleket sikerül tetten érünk, és már tudjuk, hogy az adott helyzetben mi működik a mi esetünkben, akkor akár gyógyszer nélkül, egyszerű terápiás, vagy meditációs gyakorlatokkal meg tudunk tőle szabadulni. Ha mégis eluralkodna rajtunk, akkor pedig ne szégyenkezzünk segítséget kérni! H valaki a közelünkben kap pánikrohamot, mindenképp legyünk vele megértők, ne próbáljuk őt észérvekkel lebeszélni arról, amit érez, hanem fogadjuk el az állapotát, és segítünk neki eljutni a szaksegítség igénybevételéig.  A pánikbetegség jelei


 1. Légszomj, nehéz légzés, extrém esetben fulladásig 
 2. Reszketés, remegés
 3. Verejtékezés, 
 4. Mellkasi nyomás, erős szívdoboás, vagy ritmuszavar, erős pulzus 
 5. Halálfélelem, 
 6. Mintha nem velem történnének a dolgok, 
 7. Mintha kívülről szemlélném magam 
 8. Félelem az őrülettől 
 9. Félelem nem reális, fura dolgoktól (amikről közben tudod, hogy irreális!) 
 10. Kontrollvesztéstől való félelem 
 11. Öngyilkosságtól való félelem 
 12. Hétköznapi problémák túlzott felnagyítása
 13. Kényszeres gondolatok 
 14. Menekülési vágy 
 15. Végtag zsibbadás, zsibbadó nyelv, (mintha nem tudna beszélni, nem mozog a nyelve) 
 16. Émelygés, hányinger, néha hányásig 
 17. Paresztézia (szurkáló, viszkető érzés a kezeken, a lábakon, gyakran a szájban és az arcon is) ehhez hasonlóan pirulás, vagy ekcéma-szerű kiütések (főleg végtagon, mellkason, de bárhol jelentkezhet
 18. Gyomor problémák, hasmenés, görcs, hasi fájdalmak. 
 19. Olyan érzés, mintha nem lennénk önmagunk 
 20. Időben és térben való elveszettség, a kontroll elvesztése az idő /tér felett. 
 21. Olyan érzés, mintha üvegfal venne körül, vagy mintha akváriumban lennénk.

Goethe is pánikbeteg volt, olyan pánikrohama volt, hogy ült a lovon és sajátmagát látta szembelovagolni. Tehát sok szakmabeli szerint nem igaz, hogy ez az egész valamiféle "modernkori betegség" lenne. A pánikbetegséget először 1980-ban az amerikai Columbia Egyetem professzora, Donald F. Klein jegyezte fel. Hazánkban már 1981-ben született tudományos dolgozat, amely a pánikbetegséggel foglalkozott. olyan pánikrohama volt, hogy ült a lovon és sajátmagát látta szembelovagolni.