Fontos a fertőtlenítés!

Itt az ősz, hagyományosan a megfázások és az influenza kezdetének időszaka, amire most soha nem látott mértékben ráerősít a Covid-járvány. Kell-e, és főleg hogyan, milyen mértékben súlyt helyezni a folyamatos fertőtlenítésre annak érdekében, hogy megvédjük magunkat és szeretteinket, de közben ne essünk át a ló túloldalára?

 Hányadán is állunk vele?

Mielőtt kibillent volna az életünk a megszokott kerékvágásból, a családok alapvetően két különböző elv valamelyikét követték a fertőtlenítést illetően. Az egyik szerint nem kell azt túlzásba vinni, elég a tisztítószeres (vagy akár tiszta vizes) takarítás, és hasonlóképp a személyi higiéné: a gyerek immunrendszerének is jót tesz, ha idejekorán megismerkedik a környezetünkben előforduló mikroorganizmusokkal. A másik szemlélet hívei nem bízták a dolgot a véletlenre, és szívesen használtak fertőtlenítő le- és felmosást a háztartásban, és minimum a gyakori törlőkendős kéztörlést gyereknél-felnőttnél egyaránt, ha éppen nem volt mód rendszeres kézmosásra.

Mint ahogy az élet számos más területén, a higiéné kérdésében végképp felforgatta az elveinket és vele az életmódunkat az elmúlt másfél év pandémiás helyzete. A kezdeti információhiány és tanácstalanság után mostanra már rengeteg tapasztalatunk és tudásunk van ahhoz, hogy objektíven mérlegre tegyük ismét a kérdést: mi most a reális (szükséges és elégséges) eljárás a fertőzésekkel szembeni mindennapi védekezés terén?


A higiénés szabályok fokozott betartása

Alapvetés, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk az – egyébként járványtól függetlenül is ajánlatos – alapszabályok betartására:


Felületfertőtlenítés

 

A tapasztalat azt mutatja, hogy a háztartásba hazahozott tárgyak (például a megvásárolt áru) külsejének fertőtlenítése nem szükséges, ám annál fontosabb megtisztítani a kórokozóktól azokat a felületeket, amelyeket sokan tapogatnak: ajtókat, kilincset, bevásárló kocsi fogantyúját stb. Továbbá azokat is, amelyeket mi tapogatunk rendszeresen – elsősorban a mobiltelefont, pénztárcát. Házon kívül mindenképpen ajánlott a felülettörlő kendő, ami mindig legyen nálunk bevásárláskor, utazás közben, a fogantyúk áttörlésére. A telefonra használjunk speciális kendőt, míg a háztartásban ajánlatos időnként áttörölni a gyakran használt, illetve a konyhai és a fürdőszobai felületeket, amihez akár a pumpás felületfertőtlenítő szer, akár a fertőtlenítős törlőkendő alkalmas lehet.



Illóolajok

Párologtassunk fertőtlenítő hatású illóolajokkal (eukaliptusz, levendula, teafa, fahéj stb.), főleg alváshoz: ez jót tesz a légutaknak és az immunrendszernek. De a teafaolajat például a felületek fertőtlenítésére is használhatjuk.


Ha fertőzött van a háznál

A fenti elvek észszerű, nem túlzásba vitt betartása normál keretek között elégséges. Ám ha Covid-fertőzött van a háznál, folyamatos fertőtlenítésre és fertőtlenítő takarításra van szükség. Ez minden olyan tárgyat és helyiséget érint, amivel a beteg kapcsolatba kerül, és mindaddig, míg meg nem gyógyul. Ilyenkor nem elég az alkalmi felülettörlés: speciális és célzott, rendszeres fertőtlenítésre van szükség.