Mindenképpen el kell hagynod a komfortzónádat a pozitív változáshoz?

Mit kell tenned ahhoz, hogy nagy eséllyel pozitív változást tapasztalj meg az életedben? Biztos, hogy a hülyeség definíciója az, hogy ugyanazt csinálni és más eredményt várni?

Jó esetben nem félsz a változástól, várakozva tekintesz rá. Ekkor jöhet az önvizsgálat. 

Változnod, vagy változtatnod kell?

Mit is értek ezalatt? Benne kellene maradnod abban, amit már ismersz, azaz változnod, vagy inkább ki kellene lépned a jól ismert helyzetből, azaz változtatnod kell... Úgy gondolom, ha már nem jó nekünk az, ami jelenleg van, akkor mindenképpen ki kell lépnünk a komfortzónánkból, vagy így vagy úgy. A pozitív változás megtapasztalásához általában szükséges a komfortzóna elhagyása is. A kérdés az, hogy hogyan? Mivel lépek ki a komfortzónámból? Azzal, ha benne maradok egy adott helyzetben, vagy azzal, ha kilépek belőle. Ha benne maradunk adott helyzetben, akkor is szükséges, hogy magunkon dolgozzunk, ahhoz, hogy a változás bekövetkezzen. Ebben az esetben, ez jelenti a komfortzónából való kilépést. Az lesz a komfortzóna elhagyása, hogy mi magunk kezdünk változni. Tehát a kérdés, amit őszintén meg kell válaszolnunk, az, hogy változnom, vagy változtatnom kell?

 

Változz, vagy változtass?

Erre a kérdésre természetesen magadban kell megtalálnod a választ.
Ha mélyen, legbelül azt érzed, hogy változtatni kellene, akkor nyilván változtatni kell. Ha azonban azt érzed belül, hogy Neked kell változnod, akkor nyilván az a "feladat". Tehát mielőtt mindent felrúgsz, célszerű megvizsgálni magadban, hogy az "egód hajtogatja azt, hogy változtass", vagy tényleg a szíved mélyén érzed, hogy változtatnod kell. Ha az egód hajtogatja, hogy változtass már végre, akkor pont az a lényeg, hogy benne maradj egy adott helyzetben, és "csak" magadon kezdj el dolgozni, azaz változz. Ilyenkor mélyen, legbelül is azt érzed, hogy benne kell maradnod, abban, amiben vagy. Ha azonban a szíved mélyén azt érzed, hogy most már tényleg tenned kell valamit, akkor változtatnod kell. Ilyenkor az „egód általában azt hajtogatja, hogy maradj inkább benne, az a biztos”. Vegyünk két példát, hogy konkrétabban át tudjam adni, mire is gondolok.
 
 

Hallgass a szívedre

Nincs tehát mindenkire ráhúzható recept, mindig a saját érzéseinket kellene követnünk. Lehet, hogy két nagyon hasonló helyzetben lévő embernek mást kell tennie ahhoz, hogy jól alakuljanak a dolgai hosszú távon. Az egyiknek változni kell, míg a másiknak változtatni. Mindenesetre, ha már olyan rossz a helyzet, hogy tényleg nem bírod, maga a változás elkerülhetetlenné válik. Vagy így, vagy úgy be fog következni. Ahhoz, hogy a változás jól süljön el, mindig a belső hangra, a megérzéseidre kell hallgatnod. Mit súg a szíved? Mit érzel? Tenned kell valamit, vagy „csak” magadon kell dolgoznod?
Változtatnod, vagy változnod kell? Ha erre megvan a válaszod, akkor készen állsz a pozitív változás befogadására.

Merj rá lépni a változás útjára, változz, vagy változtass, érezd meg, melyik a Te utad.

A szerzőről bővebben>>